Älä heitä rahaa roskikseen ‒ Säilytä kylmäketju ja estä ruokahävikki

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kylmälaukku ja jää auttavat säilyttämään kylmäketjun.

(Päivitetty: )
Teksti:
Päivi Ekola

Kylmäketjun katkeaminen on kesälomalaisen haaste: miten saada kuljetettua elintarvikkeet kaupasta mökille tai veneeseen niin, etteivät ne ehdi lämmetä liikaa?

Kylmäketjusta huolehtiminen ei ole merkityksetöntä, sillä viime vuosina ruokamyrkytykset ovat olleet nousussa. Lähes joka viides Eviran raportoiman ruokamyrkytystapauksen taustalla on ollut väärä lämpötila.

Ongelma on todellinen myös siksi, että ruokamyrkytysriskin lisäksi maailmanlaajuisesta ruokahävikistä yli 30 prosenttia aiheutuu kylmäketjun katkeamisesta. Eli vuodessa kukin meistä heittää ruokaa noin 25 kiloa pois vain siksi, että sitä on säilytetty liian lämpimässä.

”Se on kuin heittäisi rahaa roskikseen. Tämä johtuu sekä siitä, että ei osata säilyttää ruokaa oikein ja siitä että ostetaan liikaa”, sanoo asiantuntija Elina Ovaskainen Motiva Oy:stä.

Miten sitten huolehtia siitä, ettei kylmäketju katkea?

  • Satsaa kylmälaukkuun. 12 voltin sähkökäyttöinen kylmälaukku on turvallisin valinta. Niin sanottu jäätelökassi ei aja kylmälaukun asemaa.
  • Kuljeta elintarvikkeet kaupasta kotiin. Jos mahdollista, tee ruokaostokset vasta perillä.
  • Pidä kylmäkalleja pakastimessa, niiden avulla myös viilennät ruoat nopesti.
  • Kun tarjoilet buffetruokaa, pidä kylmä kylmänä ja kuuma kuumana. Lämpimän ruoan pitää pysyä yli +60-asteisena.
  • Jäähdytä ruoka pienissä erissä ja nopeasti. Laita ruoka erilliseen astiaan ja sijoita se kylmävesihauteeseen.

Sähköllä toimiva kylmälaukku on mökkiläisen paras kaveri. © Marko Lysmä/Otavamedia

Kylmäketju ei saa katketa kotonakaan

Herkät elintarvikkeet tarvitsevat oikeanlaiset kylmäolosuhteet kotonakin.

Elina Ovaskainen muistuttaa, että jääkaappien tehdasasetukset eivät välttämättä riitä oikeaoppiseen kylmäsäilytykseen. Herkästi pilaantuvat elintarvikkeet pitäisikin säilyttää alle +6 asteessa. Kala ja mäti säilyvät 0‒3 asteessa. Evirasta myös muistutetaan, että jos kalaa säilytetään lämpimämmässä, kannattaa se syödä jo hyvissä ajoin ennen viimeistä käyttöpäivää.

”Kesällä, kun aurinko paistaa, keittiössä on usein normaalia lämpimämpää. Kannattaa tarkistaa silloin jääkaapin lämpötila”, Ovaskainen sanoo.

Miten se sitten tehdään, eikö esimerkiksi ovessa näkyvään lämpötilaan voi luottaa?

”Ovi on jääkaapin lämpimin paikka. Mittaat oikein, kun laitat lämpömittarin vesilasiin ja sijoitat lasin keskelle kaappia”, Ovaskainen opastaa.

Lue myös:

Voivatko ruokaostokset pilaantua jo kauppareissun aikana?

Uskaltaako kesäruokaa syödä käsin?

X