Älä pelleile vappupalloilla! Helium on väärinkäytettynä hengenvaarallinen huvitus – Lääkäri: ”Normaali hengitys ei välttämättä palaa”

Jaa artikkeliTilaa Seura
Heliumin hengittäminen on vaarallista.
© iStock
Ilmapalloilla pelleily voi pahimmassa tapauksessa johtaa kuolemaan. Heliumkaasun hengittäminen on vaarallista, sillä helium syrjäyttää hapen keuhkoista.

Heliumkaasun hengittäminen voi johtaa tajunnan menettämiseen tai jopa yllättävään tukehtumiskuolemaan. Verrattuna hiilidioksidiin helium on erityisen vaarallista, sillä se estää normaalin hengitysrefleksin.

”Jos heliumia hengittää liian kauan, se syrjäyttää hapen punasoluissa. Toinen ongelma heliumissa on se, että verrattuna esimerkiksi hiilidioksidiin se ei aiheuta hengityksen spontaania palautumista. Jos hiilidioksidipitoisuus nousee, hengitys palautuu yleensä normaaliksi, koska keskushermosto reagoi siihen, mutta heliumin kanssa näin ei tapahdu”, Terveystalon yleislääkäri Toni Vänni kertoo.

Aku Ankka -äänen hankkiminen heliumilla voi johtaa jopa kuolemaan

Muutamakin sisäänhengitys heliumia Aku Ankka -äänen aikaansaamiseksi voi olla kohtalokas ja johtaa hetkelliseen liikuntakyvyn ja tajunnan menetykseen tai äärimmäisessä tapauksessa jopa kuolemaan.

”Kaikki solut tarvitsevat happea. Sen korvautuessa heliumilla ihminen menee käytännössä toimintakyvyttömäksi.”

Sukulaislapsia tai kaveriporukkaa ei siis missään nimessä kannata viihdyttää helium-ääni-imitaatioilla.

”Ääni kulkee heliumissa nopeammin, kun puhuu ja tulee hassu kimittävä ääni. Se vaikuttaa hieman myös äänihuulten resonointiin. Heliumia ei kannata hengittää, koska se on vaarallista.”

Mitä tehdä, jos tajunnan menettänyt ei hengitä?

Heliumin hengittämisen johtaessa tajunnanmenetykseen on syytä soittaa 112 hätänumeroon ja elvyttää painelemalla sekä suusta suuhun puhaltelemalla, jos henkilö ei hengitä itsenäisesti.

”Jos kaasupitoisuus on liian suuri ja syrjäyttää hapen, ihmiseltä menee taju eikä normaali hengitys välttämättä palaa, vaan täytyy jo ventiloida ihmistä ja katsoa että tajunta palaa.”

Oleellista on nimenomaan tajunnan menettäneen hengityskyvyn säilyminen.

Jos happipitoisuus laskee niin paljon, että elintoiminnot loppuvat yhtäkkiä, menee ihminen elottomaksi.

Ensiavun antajalle elvytettävän hengittämästä heliumista ei pitäisi olla vaaraa.

Toni Vännin mukaan heliumia on jo hengitetty paljon, jos siitä menettää tajuntansa.

Vakavia tapauksia tulee kuitenkin vain harvoin vastaan.

”Kyllä varmaan lapsilla valitettavasti sattuu vahinkoja heliumin kanssa, mutta yleensä he toipuvat siitä aika nopsaan. Jos oma hengityskyky on tallella niin se korjaa tilanteen, kun helium korvautuu taas hapella eikä heliumia hengitetä lisää.”

Heliumia ei ole syytä pelätä

Vaikka helium on suoraan hengitettynä vaarallista, ei sitä tarvitse arjessa vältellä tai pelätä.

”Heliumia käytetään muutenkin teollisuudessa hitsauksen suojakaasuna ja elintarviketeollisuuden suojakaasuna pakkauksissa niin, se ei ole vaarallista sinänsä. Ainoastaan väärinkäytettynä helium saattaa olla vaarallista”, Toni Vänni muistuttaa.

Ilmapalloissa heliumin käyttö on täysin turvallista ja haitatonta, sillä se on palamaton, myrkytön, väritön ja hajuton kaasu.

Vaikka pallo hajoaisi, on huoneilmaan tai ulkoilmaan vapautuvan kaasun määrä niin pieni, ettei siitä ole terveyshaittaa.

X