Älä pura kiukkua kaupan kassaan – jono ei ole hänestä kiinni

Työvoimapula näkyy etenkin viikonloppujen ruokaostosruuhkassa, päätoimittaja Erkki Meriluoto kirjoittaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Päätoimittaja Erkki Meriluoto.

Työvoimapula näkyy etenkin viikonloppujen ruokaostosruuhkassa, päätoimittaja Erkki Meriluoto kirjoittaa.
Teksti: Erkki Meriluoto

Kesä ja työvoimapula on yhdistelmä, joka on helppo havaita kaupassa käydessä. Oli kyse sitten suuresta automarketista tai pienemmästä erikoismyymälästä, jonottamaan saattaa joutua.

Tilanne näkyy etenkin viikonlopun ruokaostoksia tehdessä. Vuorolistaa on voinut olla vaikea täyttää, ja sairaustapauksessa paikkaajaa on entistä haastavampi löytää – varsinkin jos ulkona sattuu olemaan kaunis kesäilta edessä ja omat suunnitelmat odottavat.

”Pyytäkää lisää väkeä töihin!”

Viime perjantaina oli jälleen tilanne, jossa suuren ruokakaupan kassoista vain kolme oli käytössä. Jono venyi pitkälle ohi käytävähyllyjen ja pakastealtaiden. Taaempana jonottanut keski-ikäinen nainen ryntäsi tunteet pinnassa jonon ohi tivaamaan syytä kassalta: ”Pyytäkää lisää väkeä töihin!”

Kassalla työskennellyt nainen kuittasi ystävällisesti, että on jo pyydetty ja pahoitteli jonotusta. Asia puhutti jonossa – taas yksi esimerkki ­tilanteista, jolloin tuntemattomat suomalaiset juttelevat toisilleen sään lisäksi.

Edessäni ollut eläkeläismies näytti, että hänellä kun olisi vain tämä yksi vissypullo. Kysyin, onko hän harkinnut itsepalveluna käytettävää pikakassaa. Ei ollut kuulemma ikinä sellaista käyttänyt.

Rohkaisin miestä, ihan helppoa olisi. Sanoin, että käy kokeilemassa ja jos ei onnistu, tule takaisin jonoon eteeni. Mies ilahtui ja lähti päättäväisesti uhkarohkeaan yritykseen. Pieni jonotus oli sinnekin, mutta hän teki sen.

Älä pura kiukkuasi – Yritä muuttua maailman mukana

Taas yksi esimerkki siitä, että kun maailma muuttuu, jännittämisen ja harmittelun sijaan voi yrittää muuttua itsekin sen mukana.

Kassalle päästyäni jutustelin myyjän kanssa, että toivottavasti hän ei ainakaan ottaisi ihmisten sadatteluita henkilökohtaisesti. Ei kuulemma ottanut.

”Kun tämä työasu on päällä, sehän on sitä työroolia vaan”, nainen nauroi.

Hyvä asenne. Meidän asiakkaiden on hyvä auttaa häntä pitämään siitä positiivisella otteella kiinni. Vapaita työpaikkoja listaavissa palveluissa on toista tuhatta myyjän paikkaa auki. Varaudu siis jonottamaan.

Lue myös: Hyllyhinta pätee vaikka kassa ilmoittaisikin kohonneen hinnan – Kuluttajan on voitava luottaa kaupan hyllyn hintamerkintään

X