Älä tottele kiristäjää – Lunnaiden maksaminen on täysin hyödytöntä

Jaa artikkeliLähetä vinkki
lunnaiden maksaminen on hyödyntöntä
Verkkokiristäjille ei pidä maksaa, sillä heillä itselläänkään ei ole enää mitään keinoa saada ulosvuotanutta ja moneen kertaan kopioitua Vastaamon asiakasdataa pois netistä. © Lehtikuva
Psykoterapiakeskus Vastaamon asiakkaat ovat saaneet tietomurron takia kiristysviestejä. Kaikki eivät ole aitoja, eikä yhteenkään pidä suostua.

Nettiterapiaa ja Kelan korvaamia mielenterveyshoitoja koko Suomessa tarjonnut Vastaamo-ketju on joutunut tietomurron kohteeksi, ja kymmenien tuhansien asiakkaiden henkilökohtaisia hoitotietoja on voinut päätyä rikollisille.

Kiristäjät ovat alkaneet lähettää Vastaamon asiakkaille sähköpostiviestejä, joissa lunnaiden maksaminen, mikä vastaa noin parinsadan euron maksua, poistaisi tiedot.

Lunnaiden maksaminen menee hukkaan

Poliisi on murtajien jäljillä, mutta verkkoon vuodettuja tietoja ei enää ikinä saa sieltä pois.

Todennäköisesti sekä uteliaat nettinörtit että pahantahtoiset pikkurikolliset ovat kopioineet tiedot moneen kertaan.

Siksi kiristysviestejä voi tulla vielä pitkään huijareiltakin, joilla ei ole oikeasti mitään avointa pääsyä Vastaamon dataan.

Lunnaiden maksaminen on tämän takia täysin hyödytöntä: aineistoja ei saa kukaan varmasti tuhottua. Rahapulan iskiessä konna tulee kiristämään maksajaa uudelleen esimerkiksi sillä, että tämä on antanut rahaa rikollisille.

Tee rikosilmoitus heti

Jos sinua kiristetään, sitä ei kannata salailla. Ota viestistä kuva ja kerro asiasta poliisille heti. Tämän voi tehdä helposti poliisin nettisivuilla sähköisenä rikosilmoituksena.

Lisäohjeita jatkotoimista saa muun muassa Rikosuhripäivystyksestä. Maksuton puhelin­numero 116 006 palvelee arkipäivisin suomeksi kello 9–20 ja ruotsiksi kello 12–14.

Keskusteluapua antaa seurakuntien lisäksi myös Punaisen ristin puhelinpalvelu. Sen numerossa 0800 100 200 vastataan arkisin kello 9–21.

Lue myös: Valviran asiantuntija: ”Vastaamon tietomurto ei tullut yllätyksenä – jotain tällaista osasi odottaa, koska tietojärjestelmien ennakkoarviointia ei ole”

Lue myös: Kiristäjä uhkaa levittää Vastaamon terveystietoja – Ei lueta, jaeta eikä edes kiinnostuta niistä

X