Alaikäisenä naimisiin? Enää et saisi siihen poikkeuslupaa – Seura selvitti, mistä syistä ”naimalupia” on myönnetty

Moni alaikäinen pariskunta on takavuosina hakenut presidentin tai oikeusministeriön lupaa päästäkseen naimisiin. Nyt eduskunta päätti lopettaa tämän suomalaisen perinteen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Moni alaikäinen pariskunta on takavuosina hakenut presidentin tai oikeusministeriön lupaa päästäkseen naimisiin. Nyt eduskunta päätti lopettaa tämän suomalaisen perinteen.
(Päivitetty: )
Teksti:
Milla Asikainen

Eduskunta hyväksyi eilen yksimielisesti oikeusministeri Antti Häkkäsen (kok.) eduskuntaan tuoman hallituksen esityksen, jolla poistetaan Suomen lainsäädännöstä alaikäisten avioliitot mahdollistava vanha poikkeuslupamenettely.

Vaikka avioliitto yleisesti Suomessakin kuuluu vain täysi-ikäisille eli 18 vuotta täyttäneille, sitä nuoremmat ovat voineet takavuosina mennä naimisiin ”presidentin luvalla” ja nyttemmin oikeusministeriöstä haettavalla poikkeusluvalla.

”Jatkossa avioliittojen poikkeuslupaa ei enää myönnetä Suomessa. Edes uskonnolla tai kulttuurilla ei voi oikeuttaa lapsen suojelusta poikkeamista. Alaikäisten avioliitoista luopumalla varmistamme, että lapsia ei voida myöskään painostaa avioliittoon”, Häkkänen sanoo eduskunnan tiedotteessa.

”Poikkeusluvista luopumalla annamme myös kansainvälisen signaalin, että emme hyväksy alaikäisten avioliittoja. Tässä on kyse tyttöjen suojelusta ja naisten oikeuksista. Pidän tärkeänä, että eduskunta on antanut tälle vahvan tuen ja hyväksynyt esityksen nopealla tahdilla”, ministeri kertoo.

Lakimuutos astuu ministeriön mukaan voimaan mahdollisimman pian.

Yleisimmät hakusyyt uskonnollinen vakaumus, kulttuuriset syyt ja raskaus – ei ulkomaalaisuus

Lapsiavioliittojen määrä oli jo ennen tätä muutosta vähenemässä. Oikeusministeriön ”Alaikäisavioliittojen sääntelytarve”-muistion mukaan ministeriössä on käsitelty nykyään noin 10–30 poikkeuslupahakemusta vuodessa.

Kyse on perinteisestä, etenkin uskonnollisella maaseudulla suositusta tavasta, joka oli huomattavan suosittu vielä silloin kun täysi-ikäisyyden rajana oli 21 vuotta. Tästä rajastahan luovuttiin Suomessa vasta vuonna 1969, jonka jälkeen täysi-ikäisyys alkoi 20 ikävuodesta. Vuonna 1976 raja laski 18 vuoteen.

Vielä vuonna 1990 hakemuksia tuli lähes sata. Tyypillisin hakija on viime vuosina ollut 17-vuotias nainen, joka haluaa naimisiin muutamaa vuotta itseään vanhemman miehen kanssa.

Poikkeusluvan myöntäminen on edellyttänyt erityisiä syitä. Yleisimpiä hakemuksissa mainittuja syitä ovat olleet uskonnollinen vakaumus, kulttuuriset syyt ja raskaus.

Keskeisin peruste poikkeusluvan myöntämiselle on liittynyt vakaumukseen.

Ministeriö ei ole myöntänyt alle 17-vuotiaille ihmisille naimalupia pelkästään uskonnollisen tai kulttuurillisten syiden perusteella, vaan perusteena on tällöin aina ollut myös raskaus.

Alle 16-vuotiaalle lupa on myönnetty vain kerran vuonna 2012. Tuolloin se myönnettiin raskauden perusteella 15-vuotiaalle tytölle ja hänen 18-vuotiaalle puolisolleen.

Vuosina 2010-2016 valtaosa luvan saaneista alaikäisistä oli tyttöjä.

Tilastojen mukaan hakijan puoliso oli usein häntä 1–4 vuotta vanhempi. Korkeimmat ikäerot ovat tämän vuosikymmenen hakemuksissa olleet 19, 16 ja 13 vuotta.

Monessa tapauksessa kumpikin hakija on ollut alaikäinen poikkeusluvan myöntämisvaiheessa.

Tapauksia, joissa toinen tai kumpikin hakija oli ulkomaan kansalainen, on ollut 20 % eli viidesosa kokonaismäärästä.

Siitä, kuinka monet luvan saaneet hakijat lopulta solmivat avioliiton, ei ole tarkkaa tietoa.

Juttua korjattu 28.2. Lisätty maininta, että täysi-ikäisyyden raja laski 20 ikävuoteen jo 1969, ja nykyinen 18 vuoden raja tuli vuonna 1976.

X