Aleksei Navalnyi istuu betonisessa, muutaman neliön koirankopissa eristyksessä pidettyään paidan nappeja auki helteellä

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Erkki Meriluoto
Päätoimittaja Erkki Meriluoto. © Tommi Tuomi / Otavamedia
"Sota- ja sortouutisiin saattaa kuukausien kuluessa turtua. Jokaisen ihmisen tarina on muistutus siitä, että unohtaminen ei ole vaihtoehto", Erkki Meriluoto kirjoittaa.

Oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi istuu parhaillaan venäläisessä vankilassa. Tietoja hänen elämästään saadaan vain hetkittäin, jos hän pääsee tapaamaan asianajajaansa tai läheisiään, jotka myöhemmin välittävät tiedot maailmalle. Seuraava kerta saattaa olla edessä vasta syyskuussa.

Tuoreessa päivityksessä Aleksei Navalnyi kertoo nimittäin joutuneensa vankilan eristysselliin, koska hän piti vankikaapunsa nappeja auki kuumalla säällä. Hän kuvailee paikkaa 2,5 x 3 metrin kokoiseksi betoniseksi koirankopiksi, jossa ilma ei kierrä lainkaan ja lattialle kerääntyy vettä. Tilassa on vain pieni ikkuna. Öisin hän tuntee olevansa kuin kala kuivalla maalla.

Mukanaan hänellä on muki ja kirja. Aterioiden ajaksi hän saa lautasen ja lusikan. Sellissä on seinästä käännettävä punkka, rautaiset pöytä ja penkki, lavuaari, reikä lattiassa ja kaksi valvontakameraa katossa. Aamuviideltä punkka käännetään ylös ja sen patja viedään pois. Iltayhdeksältä se tuodaan takaisin. Vierailut eivät ole sallittuja. Hän saa kynän ja paperia 1 tunnin ja 15 minuutin ajaksi päivässä.

Venäjän valtapeli

Navalnyin selliolosuhteet ovat kuin Venäjän demokratiakehitys. Vaiennettu hapettomaksi pois näkyvistä. Kun maan hallitsijat huomasivat, että naapurimaa Ukrainassa demokratiakehitys alkoi levitä, siihen päätettiin puuttua kovin ottein. Sama ei saisi tapahtua Venäjällä, koska silloin he voisivat menettää valtansa ja kansalta viemänsä rikkaudet. Venäjällehän saattaisi silloin koittaa peräti vapaus, joista eliitin länsimaissa asuva jälkikasvu on päässyt nauttimaan.

Pitkään jatkunut kiusanteko, peitelty sotiminen ja separatistien tukeminen laajenivat täysimittaiseksi hyökkäyssodaksi Ukrainaa vastaan tasan puoli vuotta sitten.

Venäjän hyökkäyssota jatkuu ja uutiset turruttavat – ”Unohtaminen ei ole vaihtoehto”

Onneksi tieto kulkee. Toimittajamme Pirjo Kemppinen kävi maaliskuussa Ukrainan rajalla kohtaamassa sotaa pakenevia ihmisiä. Osa saapui turvaan Suomeen asti. Yhteydenpito on säilynyt. Nyt oli aika matkustaa paikan päälle uudelleen – Ukrainan rajan yli alueille, joissa käytiin synkimpiä taisteluita kevättalvella.

Sota- ja sortouutisiin saattaa kuukausien kuluessa turtua. Jokaisen ihmisen tarina on muistutus siitä, että unohtaminen ei ole vaihtoehto.

Lue myös: Suomen Ukrainan-suurlähettiläs Päivi Laine on nähnyt, että kaikki on mahdollista – myös pahassa: ”Ei ole kyse Putinin vaan koko Venäjän sodasta”

Ukrainan suurlähettiläs Päivi Laine.

”Ukrainians killed by Putin” lukee Maidan-aukion muistomerkissä. ”Putinin tappamat ukrainalaiset.” Liput edustavat sodassa kuolleiden määrää. ”Suomi ei ole eri asemassa kuin muutkaan Venäjän rajavaltiot”, sanoo suurlähettiläs Päivi Laine.

X