Aleksi on ollut yli kymmenen kertaa työharjoittelussa: ”Työttömyys on minun sotani”

Jokaisessa asiakaspalvelutilanteessa voi olla mukana ihminen, joka ei saa työstään palkkaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jokaisessa asiakaspalvelutilanteessa voi olla mukana ihminen, joka ei saa työstään palkkaa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Hertta-Mari Kaukonen

Sinäkin olet tietämättäsi törmännyt ihmiseen, joka tekee palkatonta työtä. Ei tarvitse käydä kuin esimerkiksi kahvilassa, teatterissa, kirjastossa, elokuvissa, kaupassa tai sairaalassa.

Jokaisen asiakaspalvelutilanteen takana voi olla ilmaistyöntekijä, ja eri kulttuurituotannot hyödyntävät jatkuvasti alan opiskelijoita ilmaiseksi.

Seura selvitti, kuinka moni suomalainen tekee työtä palkatta. Tulokset hätkähdyttävät: sadat tuhannet suomalaiset tekevät ilmaista työtä – jutun voit lukea täältä.

Seura myös etsi Facebookissa ilmaisen työn kokeneita.

Vastauksissa tulivat esille kaikki ilmaisen työn muodot: kuntouttava työtoiminta, työkokeilu, rekrytointikoulutus ja harjoittelu. Työtä on tehty pelkillä sosiaalietuuksilla.

Aleksi, 34, suunnittelee jäävänsä eläkkeelle

Yksi vastaajista oli Aleksi, joka on tehnyt yli kymmenen palkatonta työpätkää.

Kun sovin haastattelua hänen kanssaan Helsingin keskustan kahvilaan, kävi ilmi, että Aleksi on ollut palkattomissa töissä myös siellä, kuten myös mediapajassa, Soneralla (Telialla), Helsingin Energialla, Clas Ohlsonilla sekä useita kertoja opintojen aikana sairaalassa.

Palkkatyön puuttuminen stressaa niin paljon, että Aleksi on sairauslomalla ja suunnittelee eläkkeelle jäämistä. Hän on 34-vuotias.

”Traumaperäinen stressi on yleensä sotilaan sairaus. Työttömyys on minun sotani”, Aleksi sanoo.

Seura kysyi Aleksin työnantajilta, miksi he eivät maksa palkkaa.

Telian henkilöstöjohtaja Heini Linnainmaa: ”Pääsääntöisesti meillä maksetaan harjoittelijoille palkkaa. Yksittäisiä poikkeuksia ovat työkokeilut ja koululaisten tai opiskelijoiden lyhytkestoiset työelämään tutustumiset.”

Helenin johtava henkilöstökonsultti Heli Piironen: ”Meillä voi työskennellä ilman rahallista palkkaa opiskelija, joka tekee toisen asteen ammatilliseen tutkintoon kuuluvaa pakollista työharjoittelua. Toinen tilanne, jossa emme maksa harjoittelijalle palkkaa, on sellainen, jossa henkilö on työllistymiskoulutuksessa.”

Clas Ohlsonin HR Manager Katariina Lajunen: ”Olemme toteuttaneet yhteistyössä ELY-keskuksen kanssa vuosina 2012–2016 neljä rekrytointikoulutusta, joiden tavoitteena on ollut työllistää koulutuksen osallistujat Clas Ohlsonille. Rekrytointikoulutukset ovat kestäneet noin puoli vuotta, ja niiden aikana opiskelijat ovat suorittaneet osatutkinnon liiketalouden perustutkinnosta. Myymälöihimme tulee toisinaan suoria yhteydenottoja paikallisista TE-toimistoista tai työnhakijoilta, ja tällaisissa tilanteissa myös yksittäisiä henkilöitä on otettu palkattomaan työharjoitteluun. Monet opiskelijat haluavat tulla meille opintoihin liittyvään työharjoitteluun, joka on useimmiten palkaton.”

Sairausloman sijaiseksi – ilman palkkaa

Seuran kyselyyn vastasi myös Saara, joka on suorittanut ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon. Hänelle lupailtiin työtä, kunhan hän hoitaa rekrytointikokeilun hyvin eli tekee kuukauden ilmaisia töitä kahdeksan tuntia päivässä työttömyystuella isossa järjestössä. Palkkatyötä ei tullut.

Vastaus tuli Anulta, jolle lupailtiin palkkatukityötä TE-toimiston tukemana. Lopulta palkkaa eikä työtä ei tullut ja tuet katkaistiin. Hän on tekemässä virallisen valituksen tukien katkaisustaan. Hän joutui aikaisemmin tukien menetyksen uhalla päihdekurssille, vaikka hänellä ei ole päihdeongelmaa.

Vastaus tuli korkeasti koulutetulta Laurilta, joka teki täyspäiväistä ulkomaan harjoittelua palkatta pelkällä harjoittelutuella kuukausien ajan ja oli valmistuttuaan kansainvälisessä palkattomassa työkokeilussa. Hän maksoi lentonsa ja majoituksensa Aasiaan itse.

Vastaus tuli myös Saanalta, joka tekee koulutuksensa mukaista työtä palkatta ja ohjaa samalla palkallista assistenttia pienessä vaatealan yrityksessä. Työtehtävät vaativat koulutuksen alalle, sillä hän tekee kangaskuoseja ja muita oman alan töitä. Hänellä on 24 000 euroa opintolainaa ammattikorkeakouluopintojensa ajalta, jonka takia hän pelkää luottotietojensa menetystä työskennellessään ilmaiseksi.

Vastaus tuli Riinalta, joka työskenteli työkokeilijana kaupunginkirjastossa. Hänellä oli välillä kesän aikana ainoa paikalla olijoista, jolla oli kirjastonhoitajan pätevyys, mutta hän ei saanut palkkaa.

Vastaus tuli Piritalta, jonka työttömyysetuutta pienennettiin aktiivimallin takia, koska hän ei ollut vielä päässyt kuntouttavaan työtoimintaan tai työkokeiluun vaan oli vasta jonossa sinne. Hän meni tutustumaan työkokeilijana nuorisoalaan, mutta hänet laitettiin keittiöapulaisen sairausloman sijaiseksi ilman palkkaa. Hän jäi sairauslomalle, koska ei uskalla katkaista työkokeilua karenssiuhan takia.

 

Saanan nimi on muutettu.

X