Alkoholinmyynti kasvoi – Myös soitot alkoholiongelmaisten auttavaan puhelimeen ovat lisääntyneet: ”Valtaosa soittajista on huolestuneita omasta juomisestaan”

Kun ravintolat sulkivat ovensa, siirtyi alkoholinmyynti ruokakauppoihin. Samalla lisääntyivät myös soitot AA:n auttavaan puhelimeen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ravintoloiden suljettua keväällä ovensa, suomalaiset ryhtyivät ostamaan enemmän alkoholia Alkon myymälöistä ja ruokakaupoista.

Kun ravintolat sulkivat ovensa, siirtyi alkoholinmyynti ruokakauppoihin. Samalla lisääntyivät myös soitot AA:n auttavaan puhelimeen.
Teksti:
Jukka Vuorio

THL tiedotti keskiviikkona, että maaliskuun puolivälistä kesäkuun puoliväliin Alkon myymälöiden ja ruokakauppojen yhteenlaskettu alkoholinmyynti kasvoi 16 prosenttia edeltävän vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

Koronarajoitusten myötä ravintolat sulkivat huhti-toukokuussa ovensa, mikä näkyi suomalaisten alkoholin kokonaiskulutuksen vähenemisenä. Samalla alkoholin tuonti ulkomailta väheni rajusti, koska ulkomaanmatkailua rajoitettiin voimakkaasti.

”Alkoholinkulutus siirtyi yksityiseen elinpiiriin, kuten suomalaisten elämä yleensäkin kokoontumisrajoitusten ja etätöiden aikana”, muistutti THL:n erikoistutkija Katariina Warpenius tiedotteessa.

Alkoholinmyynti ruokakaupoissa ja Alkon myymälöissä kasvoi eniten Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa sekä Ahvenanmaalla.

Valtaosa THL:n väestökyselyyn vastanneista kertoi alkoholinkäyttönsä pysyneen ennallaan, 12 prosenttia kertoi vähentäneensä ja 8 prosenttia lisänneensä alkoholinkäyttöään epidemian aikana.

Kaikkiaan alkoholin riskikäyttäjiä lasketaan olevan Suomessa yli 500 000 henkiöä.

Etätyö suo mahdollisuuksia juoda enemmän

Koronapandemia on näkynyt selkeästi alkoholiongelmia käsittelevän AA:n auttavan puhelimen soittomäärissä. Tilaisuus käyttää alkoholia on poikkeusoloissa monelle ollut lähempänä kuin ennen.

”Määrät ovat viimeisen 4-5 kuukauden aikana noin puolitoistakertaistuneet. Nyt etätyöaikana työssäkäyvillä on ollut enemmän mahdollisuuksia juoda. Maanantaina ei tarvitse mennä skarppina työpaikalle, ja se näkyy”, AA:n (Nimettömät alkoholistit, Alcoholics Anonymous) toimistolta kerrotaan.

Toimistolta annetaan kommentit nimettöminä, koska nimettömyys on ollut AA:n periaate jo kahdeksan vuoden ajan. AA:n toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen ja vertaistukeen, jossa käytetään etunimiä. Se järjestää vertaistukiryhmien tapaamisia noin 260 paikkakunnalla.

Moni tulee ryhmään soitettuaan ensin auttavaan puhelimeen.

”Valtaosa soittajista on huolestuneita omasta juomisestaan. He kysyvät, että mistä siinä oikein on kyse ja mitä sille pitäisi tehdä. Meille tulee myös puheluita, joissa kysytään jonkun läheisen juomisesta.”

AA:n auttavaan puhelimeen soittaville yhteistä on juomisen kokeminen ongelmaksi. Soittajat ovat usein työssäkäyviä ihmisiä kaikista yhteiskuntaluokista.

”Alkoholismi on sairaus, joka ei katso, että keneen se iskee.”

Lue myös: Kiekkoleijonasta asunnoton alkoholisti – Hannes Hyvönen nousi pohjalta: ”Olen kiitollisempi viimeisen neljän vuoden valinnoistani kuin koko lätkäurastani”

Lue myös: Ylipainoisilla, iäkkäillä naisilla on korkein riski sairastua maksakirroosiin – Alkoholimaksasairaudet eivät ole vain suurkuluttajien ongelma

Lue myös: Mitä voin tehdä, kun läheiseni on alkoholisti?

X