Amsterdamin joenpenkalta löytyi ”arkeologista roskaa” – Esineet vievät jopa vuoteen 11 900 eea

Mitä yhteistä on vuoden -99 Ericssonin matkapuhelimella, 1700-luvun maalatulla japanilaisella posliinilla ja 1300-luvun linnunluulla? Ne kaikki löytyivät Amsterdamin uuden metrolinjan kaivauksen yhteydessä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Mitä yhteistä on vuoden -99 Ericssonin matkapuhelimella, 1700-luvun maalatulla japanilaisella posliinilla ja 1300-luvun linnunluulla? Ne kaikki löytyivät Amsterdamin uuden metrolinjan kaivauksen yhteydessä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Katariina Taleva

Kun Amsterdamin kaupungissa alettiin rakentaa vuonna 2003 uutta metrolinjaa Amstel-joen varrelle, ei ehkä ajateltu, mitä kaikkea sieltä voisi löytyä.

Arkeologit löysivät joenpenkan kaivauksien yhteydessä yhteensä 700 000 tavaraa eri aikakausilta, aina vuodesta 11 900 ennen ajanlaskun alkua vuoteen 2005 asti. Sieltä löytyi kaikkea linnunluista, vanhoihin kolikoihin ja radioaktiiviseen hammastahnaan. Jotkut voivat ajatella tavaroiden olevan pelkkää roskaa, mutta ehkäpä arkeologista roskaa?

Tavarat olivat säilyneet hyvin, sillä ne olivat säästyneet valolta ja hapelta ja olleet alhaisissa lämpötiloissa.

Ensimmäisestä kännykästä osoitinneulaan

Vanhoja tavaroita voi silmäillä Amsterdamin Rokin metroaseman liukuportaiden vieressä, jonne ne ovat lajilteltuna kategorian mukaan.

Esimerkiksi viestintään ja vaihtoon liittyvät esineet ovat samassa laarissa. Sieltä löytyy niin 1990-luvun Ericssonin matkapuhelin kuin myös arviolta 1300–1500-luvuilta peräisin oleva osoitineula.

Radioaktiivista hammastahnaa

Kaikki tavarat eivät ole kuitenkaan aivan turvallista tavaraa. Esimerkiksi kanaalista löytynyt Sensodyne-hammastahna ei ole nykystandardien mukaista.

Amsterdamin kaupungin pääarkeologi Jerzy Gawronski kertoi The New York Timesille, että hammastahnan tuli hakemaan armeijan erikoispoliisi, kun tämä huomasi sen olevan tavarakatalogissa.

Hammastahna on arkeologin mukaan peräisin 1930-luvulta, jolloin radioaktiivisuutta pidettiin terveellisenä asiana.

Rokin metroaseman tavaroita voi ihmetellä Below The Surface-projektin nettisivulla.

X