Anna kirja lahjaksi ja tarjoa vahva lukuelämys jännitystä, elämänkertoja, huumoria – Arvioimme 8 uutta teosta

Jaa artikkeliTilaa Seura
isänpäivä lahjavinkki
© Valmistajat © Valmistajat
Seuran toimitus arvioi syksyn kirjatarjonnasta moneen miehiseen makuun sopivat teokset. Valitse suosikkisi ja anna lahja isälle!

Petri Tamminen: Musta vyö (Otava)

Tammisen kirjassa päähenkilön isä kuolee, ja se sysää miehen mielen myllerrykseen: syyllisyyden, riittämättömyyden ja oman elämän katoavaisuuden pohtimisen hämmennykseen.

Jos tässä ei olisi suolana Tammisen kuivaa huumoria ja ällistyttäviä, aforistisia oivalluksia, oltaisiin vaarassa vajota synkkyyteen. Päähenkilön tarkat, vähän vinot havainnot niin sairaalassa, hautaustoimistossa kuin hautajaisissakin ovat niin oivallisia, että sisäinen hymy valaisee lukukokemusta. | Marja Aalto

Erkki Liikanen: Olin joukon nuorin (Otava)

Poliitikon ja Suomen pankin johtajan Erkki Liikasen omakohtaiset muistelmat. Vaikka Liikasen lapsuus- ja nuoruusaikoihin sisältyi paljon huolta ja murhetta, kuten pikkusiskon poliosairaus ja äidin mielisairaus, on kirjan yleissävy positiivinen. Ajanjakso lapsuudesta Suomen EU-jäsenyyteen asti käsitellään monipuolisesti ajankohtaisia maailmantapahtumia taustoittaen.

Poliittisessa toiminnassaan talousasioihin painottunut Liikanen ymmärtää vastapuolen näkemyksiä ja sanavalmiina älykkönä usein huumorin avulla saa kannatusta huolimatta siitä, että ei käytä kärkevää ja syyttävää kieltä. Lukijalle kirjassa vilisee paljon tuttuja ja tuntemattomia nimiä.

Kirjan henkilöhakemistossa on yhteensä yli 800 nimeä, mikä kertoo Liikasen elämänpiirin laajuudesta. | Markku Meriluoto

Jo Nesbø: Veitsi (Johnny Kniga)

Jos Jo Nesbøn luoma poliisihahmo Harry Hole ei ole tuttu, ei kannata aloittaa lukemista tästä sarjan 12 kirjasta. Päähenkilön ruumiin ja sielun rankaisemisen prosessi on syytä tuntea täyden kokemuksen saavuttamiseksi.

Juonesta liikoja paljastamatta voi sanoa, että Hole itse ja hänen läheisensä kokevat jälleen karmeita. Edellisen kirjan, Janon lopun idyllinen perhe-elämä ikirakkauden Rakelin kanssa on räjäytetty palasiksi. Hole hukuttaa tuskansa viinaan, mutta sitten tapahtuu jotain joka romahduttaa toivon. Hole kulkee unessa eikä halua herätä.

Nesbø on vuosien aikana luonut Holesta eräänlaisen kovaksi keitetyn kristushahmon, joka on määrätty kulkemaan loputonta Via Dolorosaansa. Nesbø kuristaa lukijan seuraamaan tätä kärsimysnäytelmää poikkeuksellisen tehokkaalla psykologisella otteella. | Onnimanni Liukkonen

Lasse Lindqvist: Tapio Suominen, urheiluhullu (Otava)

Urheiluselostaja Tapio Suominen kertoo kirjassaan hyvin rehellisesti ja avoimesti taistelustaan mielenterveysongelmien ja alkoholin kanssa. Viimeisten Yle-aikojen kuvailu on raadollista, mutta myös hyvin itsekriittistä. Suominen antaa kirjassa positiivista tunnustusta esimiehelleen, vaikka aiemmin hän on Yleä kritisoinutkin.

Mukana on myös kosolti kurkistelua historiallisten kisatapahtumien kulisseihin sekä kohtaamisiin urheilijoiden kanssa.

Aloitteleva toimittaja Suominen kohtasi muun muassa uraansa jo lopettelevan Matti Nykäsen huoltokopissa vuonna 1991 ja oli saada suksivoidepurkista päähänsä.
Kirja sopii urheilunostalgikoille ja kertoo hyvin konkreettisesti, mitä tapahtuu, kun mieli murtuu. | Erkki Meriluoto

Jari Tervo: LOIRI. (Otava)

Ellei anna kaikkeaan, ei anna mitään, Niin todetaan taiteilijalegenda Vesa-Matti Loirin elämäkerran alussa ja tätä näkemystä kirjailija Jari Tervo on noudattanut uskollisesti.

Teoksesta on nostettu kohuiksi Loirin naisjutut, seksikohtaukset ja moninaisten päihteiden käyttö. Onneksi Tervo on käynyt läpi pieteetillä myös Loirin ainutlaatuisen uran näyttelijänä ja muusikkona, kuten myös piirtää kuvan menestyneestä urheilijasta.

Lahjakkaan ja karismaattisen ihmisen elämään ovat kuuluneet suuret tragediatkin. Loiri on joutunut hautaamaan kaksi lastaan, vuonna 1994 kuolleen esikoisensa Janin ja toukokuussa kuolleen Joonaksen. Koskettavaa oli lukea, kuinka Loirin usko sielunvaellukseen on lohduttanut häntä menetysten hetkillä.

Tervo on liittänyt Loirin elämänvaiheita Suomen lähihistoriaan, joten 719-sivuinen opus toimii myös ajankuvana. | Pirjo Kemppinen

Ilkka Remes: Kremlin nyrkki (WSOY)

”Molemmista positioista oli mahdollisuus sekä lentää konetta että käyttää asejärjestelmiä, siltä varalta jos toinen ohjaaja inkapasitoituu.”

Jos ymmärsit tuon helikopterin ohjaamojärjestelyistä kertovan lauseen, tämä kirja on kuin sinulle tehty.

Ulkomaisten teknotrillereiden tehokeinona on usein niin sanottu aseporno, sotilastekniikkasanoja vilisevät kapulakieliset ilmaisut. Tässäkin mielessä Ilkka Remeksen uutukainen on kansainvälistä tasoa.

Kirja antaa lukijalle kattavat tiedot nykyaikaisista aseista ja asejärjestelmistä, taistelulennokeista ja elektronisen sodankäynnin keinoista.

Juoni on tuttua Remestä: Venäjä tekee Suomeen yllätysiskun, ja sitä selvitetään pienen miesjoukon suomalais-amerikkalaisella sisulla. Pääpaino on toiminnassa eikä ihmissuhteissa, mikä on sinänsä ihan hyvä asia: kirjan ainoa seksikohtaus on jo tarpeeksi pikkupoikamaisen nolostuttavasti kirjoitettu..

Jos pidät Tekniikan Maailmasta ja tiedelehdistä, pidät luultavasti tästäkin. | Petri Korhonen

Edward Snowden: Pysyvästi merkitty (WSOY)

Minkälainen ihminen haluaa pelastaa rakastamansa maan, vaikka tietää joutuvansa sen takia maanpakoon?

Vastauksia tähän kysymykseen tarjoaa tietovuotaja Edward Snowdenin omaelämäkerta. Siinä nuori nörtti hakeutuu Yhdysvaltojen keskustiedustelupalvelu CIA:n ja signaalitiedustelusta vastaavan NSA:n tehtäviin – ja järkyttyy.
Snowden kertoo, kuinka NSA:n analyytikot esittelivät sieppaamiaan kuvia alastomista naisista. ”Bonus”, lohkaisi yksi heistä.

Eräässä avainkohtauksessa Snowden katsoo ruudulta pientä isänsä sylissä istuvaa indonesialaista poikaa ja kuuntelee tämän kikatusta. Pojan isä on hakenut töitä iranilaisesta yliopistosta, joten Snowdenin tehtävä on tarkkailla häntä tietokoneen kameran kautta.

Pari kuukautta myöhemmin Snowden luovutti toimittajille aineiston, joka paljasti, että Yhdysvallat teki kansalaistensa ja ulkomaalaisten joukkovalvontaa maailmanlaajuisesti.
Kirjan parasta antia ovat toiminnalliset kohtaukset. Sukutaustaansa ja maansa perustuslakia Snowden käsittelee jopa piinallisen perinpohjaisesti. | Jukka Heinonen

Pajtim Statovci: Bolla (Otava)

Jospa olisikin niin, kysyn itseltäni toisinaan, ettei häntä koskaan ollutkaan, että hän oli taivas jonka rakensin, jumala palavan metsän keskellä.

Palkittu Pajtim Statovci rakentaa kolmannessa romaanissaan lukijalle pienen taivaan ja kirjoittaa kuin jumala, joka saa janoamaan jokaista sanaa.

Kosovossa syntynyt Statovci sijoittaa kahden miehen, albaanin ja serbin, kielletyn rakkaustarinan vuoden 1995 Pristinaan. Perheellinen Arsim ja hiukan salaperäiseksi jäävä Miloš kohtaavat ja rakastavat hetken kiihkeästi. Ympärillä riehuu Bosnian sota, joka on pian vaihtuva albaanien ja serbien väliseen Kosovon sotaan.

Rakkaus päättyy pian, ja lopulta kansojen väliset sodatkin. Mutta sota ihmisten välillä – ja ihmisen sisällä – jatkuu.

Statovci kuvaa alhaista yhtä vakuuttavasti kuin ylevää, aina puistattavuuteen asti. Ja kun loppu tulee, se on lohduton ja silti kaunis. | Milla Ollikainen

X