Anna-lehti: Maria Veitola on kokenut rajua henkistä väkivaltaa parisuhteissaan: ”Yritin pienentää itseäni, jotta kumppanini olisi ollut minulle lempeämpi”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Maria Veitola haluaa näyttää, että vihapuhe on totta.
Maria Veitola on kokenut nuoruuden parisuhteissaan henkistä väkivaltaa. © Niclas Mäkela
Juontaja Maria Veitola kertoo Anna-lehden haastattelussa kokeneensa rajua henkistä väkivaltaa nuoruuden parisuhteissaan.

Juontaja Maria Veitola, 46, kertoo Anna-lehdessä käyneensä nuorena läpi parisuhteita, joissa hän on kokenut mustasukkaisuutta, mitätöintiä ja ystävistä eristämistä.

”Olen kokenut rajua henkistä väkivaltaa muutamassa nuoruuden parisuhteessani. Minua on haukuttu ja paneteltu. Minua on vähätelty ja minulle tärkeitä asioita on mitätöity”, Veitola kuvailee Annan haastattelussa.

Mustasukkaisuus ilmeni muun muassa niin, että kumppani oli ilmestynyt yhtäkkiä, varoittamatta Marian työpaikalle tai muihin menoihin.

”Olen ollut tilanteissa, joissa olen vain vilkaissut jotakuta toista, ja saanut sen jälkeen hirveän ryöpytyksen siitä, että flirttailen muille”, Maria kertoo.

Lue myös: Mustasukkaisuus puolisosta sekoittaa pääni – mitä voin tehdä? Terapeutit vastaavat

Henkinen väkivalta ilmeni mustasukkaisuuden lisäksi salakavalana manipulointina.

”Usein sovimme, että teen illalla ruokaa, mutta tämä henkilö ei ilmaantunut paikalle. Hän vain hävisi mutta sitoi minut samalla kotiin odottamaan. Kun lähdin etsimään häntä huolissani ja kun lopulta löysin hänet, sain kuulla kunniani: miksi kyttäsin häntä?”

”Minua on uhattu jatkuvasti jättämisellä, mikä on manipulointia”, Maria muistuttaa.

”Yritin pienentää itseäni, jotta kumppanini olisi ollut minulle lempeämpi. Mikään ei kuitenkaan riittänyt: mitä pienemmäksi menin, sitä enemmän minua nälvittiin”, Maria kertoo avoimesti Annalle.

Jälkikäteen Maria Veitolan on pysäyttänyt ajatus siitä, miten nopeasti epänormaalista tulee normaalia. Veitola ei kuitenkaan syytä itseään siitä, että on antanut itseään kohdeltavan menneisyydessään huonosti.

”Olin nuori enkä vielä tiennyt, mitä tarkoittaa, kun kaksi ihmistä kunnioittaa toisiaan ja luottaa toisiinsa. Enkä osaa olla vihainen toiselle osapuolellekaan, koska hän voi todella huonosti ja purki sen minuun ja päihteisiin.”

Maria Veitola lakkautti Twitter-tilinsä

Maria Veitola kertoo avoimesti kokeneensa henkistä väkivaltaa ja naisvihaa. © Niclas Mäkelä / Otavamedia

Lue myös: Maria Veitola kohtasi Twitterissä järkyttävää naisvihaa: ”Jokaisen feministisen ulostuloni jälkeen feedini täyttyi hirveästä haukkumisesta”

Terapiassa syntyi ymmärrys siitä, mikä on normaalia

Kun Maria Veitola oli ohittanut kolmenkymmenen ikävuoden rajapyykin, hän alkoi terapian avulla pohtia, mikä oikeastaan on normaalia.

”Tajusin, että minulla oli ollut tapana ajatella, että en viitsi kuormittaa toista tarpeillani tai tunteillani. Ei olisi tullut kuuloonkaan, että olisin sanonut että, hei, en voi hyvin tässä suhteessa. Vaikenin, jotta en rasittaisi toista”, Maria kertoo Annan haastattelussa.

Tärkeintä on olla puolison kanssa samalla puolella

Nyt nykyisessä parisuhteessaan hyvinvoiva Maria Veitola ajattelee, että parisuhteen syvin rakkauden osoitus on antaa puolison olla juuri sellainen kuin hän on.

Yhdestä asiasta Maria ei kuitenkaan tingi.

”Asioista voidaan olla eri mieltä, mutta odotan, että kumppanini on aina minun puolellani – tässä asiassa en voisi tehdä kompromissia.”

Lue lisää Annan sivuilta!

Lue myös: Mustasukkaisuus tuhoaa suhteen – antaako puoliso oikeasti aihetta epäilyyn?

X