(Päivitetty: )
Teksti:
kotilaakari.admin

Kierros Loviisan kirpputoreilla palautti mieleen lapsuudesta tuttuja tavaroita. Onkohan niillä keräilyarvoa?

Krinti-lifestyleshop, Loviisa

Lapsena oli hauskaa, kun mökillä perunoita keitettiin värikkäässä emalikattilassa, jossa oli porkkanan, herneen ja muiden vihannesten kuvia kyljessä. Retrobuumin myötä 1960-luvun astioista on tullut taas suosittuja, kuten Esteri Tomulan suunnittelemasta Vegeta-sarjasta. Tuleekohan tuttu kattila tänään Loviisassa vastaan?

Ollakseen pieni noin 15 000 asukkaan kaupunki, Loviisassa on paljon kirpputoreja. ”Täällä on hyvä vanhojen tavaroiden valikoima, jonka perässä tullaan Helsingistä ja kauempaakin. Hintataso on edullisempi kuin pääkaupunkiseudulla”, vakuuttaa Tuomo Myyry.
Hän on tullut myymään huutokaupoista ja kuolinpesistä hankkimiaan huonekaluja Loviisan Suurkirppikselle, joka on keskustan suurin kirpputori.

”Vanhojen tavaroiden keräily, kunnostus ja myyminen ovat mukavaa puuhaa kaltaiselleni eläkeläiselle. Olen harrastanut tätä jo kymmenkunta vuotta.”

Loviisan Wanhat Talot -tapahtumassa elokuun lopussa Tuomo Myyry myi sata vuotta vanhoja kiesejä, sohvia ja tuoleja. Käykö kauppa?

”Ihmiset haluavat käyttöhuonekaluja, kuten ruokapöytiä, lipastoja ja vaatekaappeja. Myös ihan oikea antiikki kiinnostaa.”

Tänään mies tuo kirpputorille myyntiin muun muassa vanhaa puista wc-istuinta, hinta 60 euroa.
”Eräs vanha rouva muisteli lapsuuttaan ja kertoi, että pakkasilla ei lähdetty pihan perälle, vaan käytettiin sisätiloissa tällaista wc-tuolia. Alla oli ämpäri tai jokin muu astia, joka sitten tyhjennettiin.”

Loviisalainen Stina Kreutzman kertoo kiertelevänsä paikkakunnan kirppiksillä aika usein.
”Etsin etupäässä hyviä pokkareita, joita sitten kierrätämme perheessä. Kirja ei saa maksaa kuin euron tai pari”, hän sanoo.

Katse osuu pöytään, jossa on emaliastioita. Lapuissa mainitaan erikseen Esteri Tomulan suunnittelemat astiat. Lapsuuden ajan värikästä kattilaa ei kuitenkaan näy, joten tyydyn vain katselemaan kukikasta kahvipannua ja kasaria.

Samaria-shop, Loviisa

Keskustan Samaria-shop, hyväntekeväisyyskirpputori, pyörii vapaaehtoistyön voimin. Yksi vapaaehtoisista työntekijöistä on Leena Karasti, joka haluaa tehdä pienestä myymälästä entistä siistimmän ja viihtyisämmän.
”Esimerkiksi miesten vaatteet ovat nyt esillä omassa niille varatussa huoneessa. Sekaisista kasoista harva löytää tarvitsemansa”, hän kertoo.

Pukurivistöstä erottuu miesten siisti frakki, joka paitoineen maksaa 50 euroa. Mieleeni tulee äidin ja isän hääkuva vuodelta 1955, jossa sulhanen on pukeutunut frakkiin. Isän kuoltua kaksi poikaani ovat käyttäneet vaarinsa juhla-asua koulujen vanhojentansseissa. Miten komeilta he frakissa näyttivätkään!

Lisää nostalgisia tavaroita tulee vastaan Kierrätyskeskuksessa, joka on viime vuoden joulukuussa avannut myymälän Loviisan keskustassa. Paikka on täynnä tavaraa, mutta huonekalut ja astiat on hauskasti aseteltu hyvältä näyttäviin ryhmiin.

Kierrätyskeskus, Loviisa

Huomaan samanlaisen metallisen keittiövaa´an, jolla lapsena punnitsin tavaroita joskus ihan vain huvikseni. Täällä puntari maksaa 40 euroa.
”Me olemme Loviisan ainoa kierrätyskirppis. Asiakas voi halutessaan myös vaihtaa tänne tuomansa esineen johonkin toiseen tavaraan”, kertoo myymälänhoitaja Sari Summanen.

Tuli palaa pönttöuunissa, ja koiravanhus tulee leppoisasti tervehtimään tulijoita. Alakaupungin puutalossa sijaitseva Krinti on idyllinen puoti, jossa myydään vanhojen tavaroiden lisäksi myös uusia, etupäässä paikallisten suunnittelijoiden ja valmistajien tuotteita.
”Tavarapaljouden sijaan olemme halunneet satsata esillepanoon, kauniisiin sommitelmiin, kertoo omistaja, verhoilija-entisöijä Mauritz Möller.

Täällä aika hetkeksi pysähtyy.

Asiantuntija arvioi

Poimimme kolme kiinnostavaa esinettä Loviisan kirpputoreilta. Kokenut meklari Mika Sirén Helanderin huutokaupasta arvioi löytöjämme.

Ruotsalaiset aterimetRuotsalaiset 1940-luvun hopeoidut aterimet kestävät isältä pojalta ja niitä on helppo täydentää. Krintin hinta kuudesta aterimesta on edullinen.
Asiantuntijan arvio: 12 euroa

Esteri Tomulan kannuEsteri Tomula ja emalit ovat nyt suosittuja. Tämä Loviisan Suurkirppiksellä myynnissä ollut Tomulan Ruusu 70-luvulta on hieman kallis emalivikojen vuoksi.
Asiantuntijan arvio: 65 euroa

FrakkiAjaton käyttötarvike. Koko vaikuttaa hintaan – mitä isompi sitä arvokkaampi. Hinta on Samaria-shopin asussa kohdillaan.
Asiantuntijan arvio: 50 euroa

Teksti: Eeva Tala
Kuvat: jorma Marstio, Otavamedia

Lue lisää Vivasta 10/14!

Tutustu Loviisan kirpputoreihin:

Loviisan Suurkirppis, Mariankatu 22
Samaria-shop, Degerbynkatu 10
Kierrätyskeskus, Kuningattarenkatu 14
Lifestyle-shop Krinti, Kuningattarenkatu 2

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X