(Päivitetty: )
Teksti:
kotilaakari.admin

Kellot ovat taas muodissa. Nyt kiinnostavat erityisesti 1930–70 -luvuilla valmistetut sveitsiläiset mekaaniset rannekellot.

Antiikkikellot

Pietarilaisen hovihankkija Pavel Bure -kellot olivat ensimmäisten rannekellojen joukossa. Kuvan aikarauta on valmistettu 1910–15, 1 820 e.

Tyylin ja aseman viestijänä kello on verrattavissa naisten merkkilaukkuihin. Suomeen kelloinnostus on tullut kymmenen viime vuoden aikana.

Rolex-kello

Rolex Geneve Cellini vuodelta 1972 on 18 karaatin kultaa, 2 800 e.

Omega seamaster

Miesten teräksinen sukeltajakello Omega Seamaster 200 vuodelta 1968, 1 880 e.

Suuren kysynnän vuoksi vintage-rannekelloja halutaan ostaa Suomestakin lehti-ilmoitusten avulla.
– Kannattaa myydä, jos tietää, mitä myy. Ensin on syytä pyytää hinta-arvio suomalaiselta kellosepältä. Muuten kellosta saattaa saada vain kolmasosan sen todellisesta arvosta, neuvoo antiikkikellojen asiantuntija Vesa Hyvärinen.

Le Roy -kello

Belle Époquen toimistossa vilkuiltiin Le Roi à Paris -Jugend-kelloa 1900-luvun alusta, 680 e.

Hän arvioi kellon ja sen kunnostuskulut ilmaiseksi. Etenkin erikoisuuksia pitää vaalia, jotta niiden arvo säilyy. Suvun vanha perintökello kannattaa huollattaa. Käytössä olevan seinäkellon huoltoväli on kymmenisen vuotta, rannekellon viisi.

Antiikkikellot

Harvinainen, suomalainen aurinkokello 1920-luvulta. Käsinkaiverrettua messinkikelloa kiertää teksti: Paistaos kesäinen päivä, paista meille, paista muille, routa Suomesta sulata, 2 800 e.

Omega taskukello

Kultainen Omega-taskunauris on 20-luvun tuote, 2 800 e.

Kellon puuttuvat osat, kuten vetoavaimet, viisarit ja lasit voidaan korvata ja tarvittaessa tehdä jopa uudet vanhan mallin mukaan. Tavallisen perityn seinäkellon rahallinen arvo on nykyään melko pieni. Sama koskee taskukelloja, jopa kultaisia. Niiden hinta määräytyy useimmiten niihin käytetyn jalometallin painon mukaan. Ne kannattaa ennemmin säilyttää kuin myydä sulatettavaksi.

Antiikkikellot

Tukholmalaisen mestari J. A. Kihlbergin kelloa kantava enkeli on kullattua pronssia ja valmistettu 1815–20, 4 200 e.

Antiikkikelloista arvokkaita ja haluttuja ovat kustavilaisen ajan leikkauskoristeiset kullatut seinäkellot ja empiren pöytäkellot. Arvokellon ostaminen huutokaupasta on aina riski: kello ei ehkä käy, siitä saattaa puuttua avain tai viisari eikä huutokauppakamarilla ole omaa alan asiantuntijaa.

Huippukelloille on omat asiantuntija- ja keräilijähuutokauppansa. Muutaman kappaleen sarjoina käsintehdyistä rannekelloista saatetaan maksaa jopa miljoonia.

Mutta olipa Bukowskin kevään Contemporary-huutokaupassa Tukholmassa myynnissä Swatch-kellojakin.

Swatch-kello

Swatch-kello

Ylh. Vivienne Westwoodin Swatch myytiin keväällä Bukowskis-huutokaupassa 100 eurolla. Alh. Swatch-merkkinen Memory from the North -kello myytiin keväällä Bukowskis-huutokaupassa Tukholmassa 150 eurolla.

Lisätietoa kelloista saa Pohjoismaiden ainoasta kellomuseosta, Suomen kellomuseosta, Espoon WeeGee-näyttelykeskuksesta.

Asiantuntijana kelloseppä Vesa Hyvärinen. Kuvissa olevat kellot ovat hänen antiikkikelloihin erikoistuneesta Longitudi-liikkeestään, lukuun ottamatta Swatch-kelloja ja Pauli Partasen pöytäkelloa.

Lue lisää Vivasta 11/2013!

Teksti: Marja Blåfield
Kuvat: Vesa Hyvärinen ja Bukowskis

Tiedustelut: Astiataivas, 040 545 9060; Bukowskis, (09) 668 9110; Longitudi, (09) 441 309, 045 673 0003

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X