Rokka, Räikkönen ja Niinistö – suomalaisten sopivasti ärähtelevät kansansuosikit

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Päätoimittaja Erkki Meriluoto
© Niclas Mäkelä / Otavamedia
"Sauli Niinistö hoitaa työtään ja suhteita ulkovaltoihin kuten pitääkin, mutta antaa tarpeen tullen myös kipakkaa palautetta." Seuran päätoimittaja Erkki Meriluoto kirjoittaa.

”Sodassa mie teen minkä pittää, mut leikkimään en ala!”

Antti Rokan legendaarinen avautuminen kurinpalautusta yrittäneelle komppanianpäällikkö Lammiolle on jäänyt Tuntemattomasta sotilaasta monien mieleen. Lammio oli yrittänyt saada Rokan koristelemaan kivillä metsäpolkua asemasodan aikana. Rokka ilmoitti menevänsä mieluummin kenttäoikeuteen.

Sota oli Rokan päätehtävä, eivätkä oheishommat maistuneet. Kansanomaisesti ärähtelevä hahmo nousi kirjassa ja elokuvissa päärooliin ja suomalaisten suureksi suosikiksi.

Täsmälleen samalla tyylillä suomalaisten ja monen muunkin maalaisen suureksi suosikiksi on noussut formulakuski Kimi Räikkönen. Räikkönen tekee työnsä radalla useimmiten erinomaisesti, mutta kun pitäisi antaa pitkiä haastatteluja tv-kameran edessä tai poseerata mainoksissa, onkin hän usein jäämies-kuvailun veroinen.

Lakoninen Räikkönen ei peittele, jos jokin asia ottaa pattiin. Hänen legendaariset radioviestinsä radalta tallin suuntaan muistuttavat hyvin paljon Rokan ja Lammion välistä tulikivenkatkuista kohtaamista: ”Leave me alone, I know what I’m doing!” Kyseiseen ajatusmalliin ja ulosantiin voi moni suomalainen samaistua.

Rokkaan ja Räikköseen verrattuna ei ole mikään ihme, että myös presidentti Sauli Niinistö nauttii niin suurta kansansuosiota Suomessa. Hän hoitaa työtään ja suhteita ulkovaltoihin kuten pitääkin, mutta antaa tarpeen tullen myös kipakkaa palautetta.

Tuore esimerkki kansanomaisuudesta on Turun kirjamessuilta, jossa hän seurasi vaimonsa Jenni Haukion esitystä portailla istuen, koska tuolit olivat täynnä. Prameilematon näky kiinnitti huomiota kansainvälistä mediaa myöten: mahdollista vain Suomessa.

Presidentti on tuttu näky kansan parissa myös kiekkokaukalossa ja koiralenkillä.

Vastapainoksi Niinistö voi ärähdellä hänestä kirjan kirjoittaneille toimittajille, että ei tässä nyt leikkiä aleta, vaan perusteluja kriittisille väitteille tingataan hyvinkin sitkeästi. Ihan kuin kuka tahansa suomalainen tekisi. Ja kansa taputtaa. Aivan kuten Rokalle ja Räikkösellekin.

Aika velikultia.

X