Apua, kodissani on luteita! Miten yleistyvistä tuholaisista pääsee helpoiten eroon?

Kirpputorilta ostetun sohvan tai sängyssä mukana voi kotiin tulla ikäviä vieraita, varoittaa tuholaistorjunnan ammattilainen. Matkalaukun mukana luteita voi tulla jopa viiden tähden hotelleista.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

© iStock

Kirpputorilta ostetun sohvan tai sängyssä mukana voi kotiin tulla ikäviä vieraita, varoittaa tuholaistorjunnan ammattilainen. Matkalaukun mukana luteita voi tulla jopa viiden tähden hotelleista.
(Päivitetty: )
Teksti:
Lotta Sillanmäki

Suomalaisissa kodeissa voi törmätä monenlaisiin vipeltäjiin.

Sisätilojen ötökät ovat inhottava ongelma, josta voi olla vaikea päästä eroon. Asiaa ei kuitenkaan kannatta hävetä, sanoo tuholaistorjuntayritys Täystuhon toimitusjohtaja Manu Backman.

”Se ei tarkoita, että ihminen olisi jotenkin epäsiisti, jos asunnosta löytyy luteita tai muita hyönteisiä. Usein se on vain huonoa tuuria, sillä tuholaisia voi tulla matkoilta tai naapuriasunnoista.”

Backmanin mukaan yhtä yleisintä asuntoihin tunkeutuvaa hyönteislajia ei ole, vaan yleisiä lajeja on noin 20. Näitä esimerkiksi ovat muurahaiset ja sokeritoukat, turkiskuoriainen ja riisihärö.

Kaikki hyönteiset eivät kuitenkaan ole tuholaisia.

”Muurahaiset ja sokeritoukat ovat virallisesti asuntovieraita. Tuholaishyönteiset aiheuttavat selvää tuhoa esimerkiksi elintarvikkeille tai tekstiileille.”

Esimerkiksi riisihärö, rohmukuoriainen ja keittiökoisa ovat elintarviketuholaisia. Yleisiä tekstiilituholaisia taas ovat turkiskuoriainen ja museokuoriainen.

Yleensä taloyhtiö kustantaa tuholaistorjunnan

Yleensä taloyhtiö huolehtii hyönteistorjunnan kuluista. Sillä pystytään varmistamaan, että torjunnat tulee suoritettua asianmukaisesti ja tehokkaasti.

Asuntovieraiksi luokiteltavien ötököiden torjunta voi tulle asukkaan maksettavaksi. Taloyhtiöllä ei ole velvollisuutta kustantaa niiden torjuntaa, koska ne eivät aiheuta selvää vahinkoa.

Tuholaistorjunta sen sijaan on lähes poikkeuksetta taloyhtiön vastuulla.

”Mitään selkeää lakipykälää asiasta ei ole, mutta nykyään on sellainen käytäntö varsinkin luteiden tapauksessa, että taloyhtiö lähes aina kustantaa niiden torjunnan”, Backman sanoo.

Taloyhtiö voi velvoittaa asukasta maksamaan tuholaistorjunnan omassa asunnossaan, jos pystytään selvästi osoittamaan, että asukas on omalla toiminnallaan aiheuttanut ongelman.

Yleensä tuholaisten alkuperää on vaikea selvittää.

”Jos tuholaiset ovat ehtineet levitä naapureihin, niiden torjunta on taloyhtiön vastuulla.”

Luteet ovat yleistyneet runsaasti

Elintarvike ja tekstiilituholaisten lisäksi selvästi haitallisia hyönteisiä ovat verta ravintonaan käyttävät syöpäläiset, kuten luteet.

”Luteet ovat yleistyneet viime vuosina valtavasti kaikkialla maailmassa, koska tehokkaimmat torjunta-aineet on kielletty 1980-90-lukujen aikana. Sen takia luteiden määrä on pikkuhiljaa kasvamaan kaikkialla”, Backman kertoo.

Lisäksi matkailun yleistyminen ja ihmisten kansainvälistyminen ovat tuoneet Suomeen lisää luteita sekä torakoita.

Ilmasto vaikuttaa kaikkiin hyönteislajeihin, jotka elävät ulkona. Leudot talvet edistävät niiden hengissä pysymistä ja lisääntymistä.

”Torakoihin ilmaston lämpeneminen ei vaikuta niin paljon kuin luteiden määrään. Luteet elävät loisena myös lepakoissa. Jos ei ole kunnon talvia, niin lepakoissa elävät luteet eivät kuole.”

Kaikki luteet eivät käytä verta ravintonaan. Verta imevä lude tunnetaan myös nimellä lutikka.

Jopa viiden tähden hotellissa voi olla luteita

Monia tuholaisia voi ehkäistä huolehtimalla kodin yleisestä siisteydestä.

Luteisiin asunnon siisteys ei kuitenkaan vaikuta, sillä ne käyttävät ravintonaan ihmisten ja eläinten verta.

Matkaillessa kannattaa olla tarkkana. Luteita voi olla yhtä hyvin huippuluokan hotellissa kuin kylän halvimmassa hostellissa.

Luteet ovat majapaikoissa yleisiä suuren kävijämäärän vuoksi.

”Mitä suurempi ihmisten vaihtuvuus tilassa on, sitä paremmin luteet viihtyvät. Julkisista tiloista hotellit ja muut majoituspaikat ovatkin todennäköisimpiä luteiden esiintymispaikkoja. Viiden tähden hotelleissakin voi olla luteita.”

Backman huomauttaa kuitenkin, että luteet ovat yöaktiivisia hyönteisiä. Tästä syystä niitä ei juurikaan esiinny tiloissa, joissa ei yövytä.

Lude huonekalun päällä

Ötökät ovat ikäviä vieraita asunnossa, mutta niitä kutsumattomia visiittejä ei kannata hävetä.© iStock

Miten pitää toimia, jos asunnossa on tuholaisia?

”Oli kyseessä mikä tahansa tuholainen, niin aina kannattaa ensimmäisenä ottaa yhteys isännöitsijään. Taloyhtiön isännöitsijä selvittää, onko ongelma vain yhdessä vai useammassa asunnossa”, Backman neuvoo.

Etenkin luteista on syytä ilmoittaa viipymättä isännöitsijälle.

”Se on todella huono asia, jos pitää tiedon salassa ja yrittää itse päästä luteista eroon. Silloin ne voivat levitä naapuriasuntoihin, elleivät ole jo levinneet.”

Omakotitalossa tarvittavat toimenpiteet riippuvat siitä, mikä hyönteinen on kyseessä. Esimerkiksi pienen määrän muurahaisia voi hävittää kaupasta saatavilla torjunta-aineilla.

Hankalammissa tapauksissa kannattaa ottaa yhteyttä ammattilaiseen.

Kaupungeissa on yleensä terveystarkastaja, jonka vastuulla tuholaistorjunta on. Sieltä sekä tuholaistorjuntayrityksiltä saa neuvoja tuholaisten omatoimiseen torjuntaan.

”Jos ne toimenpiteet eivät riitä, niin tarjoamme mielellään myös muita palveluita”, Täystuhon toimitusjohtaja Manu Backman sanoo.

Käytetyssä sohvassa piilee riski

Tuholaistorjuntayritys Täystuhoon on tullut  ilmoituksia, joissa kerrotaan luteiden tulleen kotiin kirpputorilta ostetun sängyn tai sohvan mukana.

”Usein jälkiä on niin paljon, että edellinen omistaja on varmasti ollut siitä tietoinen ja laittanut ongelman kiertoon. Joskus tietysti sohvassa voi olla muutamia yksilöitä, eikä myyjä ole sitä huomannut.”

Backman suosittelee, että sänkyjä tai sohvia ei ostettaisi kirpputorilta.

”Muita huonekaluja voi yleensä ostaa turvallisin mielin, mutta ei sellaisia, joissa ihminen nukkuu. Niissä on aina pieni riski.”

Jos sohvan tai sängyn ostaa käytettynä, se kannattaa ainakin tarkistaa huolellisesti tuholaisten varalta.

X