Apua Ukrainaan kaivataan – Lahjoita rahaa, tavara- ja vaatelahjoitusten sijaan! Näin autat tehokkaimmin katastrofiavun ammattilainen perustelee

Sodan keskellä auttaminen on hankalaa ja hidasta. Tavara- ja vaatelahjoitusten sijaan rahalahjoitukset ovat nyt toimivampi ja tehokkaampi keino auttaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Etenkin Itä-Ukrainaan on tällä hetkellä vaikeaa toimittaa apua. Kuva Donetskin tuhoista vuodelta 2015.

Sodan keskellä auttaminen on hankalaa ja hidasta. Tavara- ja vaatelahjoitusten sijaan rahalahjoitukset ovat nyt toimivampi ja tehokkaampi keino auttaa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Elina Kirssi

Ukrainan sota on herättänyt suomalaisissa auttamishalun. Tavaran lahjoittaminen ei kuitenkaan ole paras tapa lahjoittaa, kertoo Punaisen Ristin kansainvälisen katastrofiavun päällikkö Marko Korhonen. Tavaraa on vaikea viedä perille logistisesti tehokkaasti, ja siksi rahalahjoitukset ovat toimivampi keino tarjota apua Ukrainaan sodan uhreille.

”Punainen Risti toimii niin, että tuemme aina paikan päällä olevia toimijoita, tässä tapauksessa Ukrainan Punaista Ristiä, kansainvälistä Punaista Ristiä, Puolan ja muita lähialueen Punaisia Ristejä. Pyrimme hankkimaan avustustarvikkeet mahdollisimman läheltä, joten meidän on helpompi antaa rahaa esimerkiksi Puolan Punaiselle ristille materiaalien hankkimiseksi”, Marko Korhonen sanoo.

Tavaralahjoitusten ongelmana on sekin, että niiden on täytettävä tietyt standardit ja oltava tasalaatuisia. Esimerkiksi Puolan rajalla koordinoimatta saapuneet vaatteet ja kengät ovat jo muodostumassa osittain ongelmaksi.

Lahjoitukset voivat olla tarpeen myöhemmin, jos pakolaisia saapuu Suomeen vastaanottokeskuksiin ja hätämajoituspisteille, mutta silloinkin kannattaa seurata ilmoituksia puuttuvista tarvikkeista.

Apua Ukrainaan tarvitaan – Sodan keskellä avustustoiminta on haastavaa ja hidasta

Suomen Punainen Risti lähettää Ukrainaan tavaraa, mutta vain kansainvälisen Punaisen Ristin pyytämänä. Parhaillaan Tampereella valmistellaan makuualustojen, telttojen ja huopien lähettämistä.

”Avun jakaminen on helpompaa paikan päällä. Kansainvälinen Punainen Risti koordinoi, ettei tule päällekkäisiä tavaroita. Paikan päällä jaetaan myös vettä, ruokaa ja annetaan katto pään päälle niille ihmisille, jotka ovat sotaa paossa tai eivät ole päässeet pakoon.”

Sodan keskellä avustustoiminta on hidasta, sillä tulituksen aikana ei voi toimia. Monilla alueilla liikkuminen on vaikeaa myös Punaisen Ristin työntekijöille. Ennen Venäjän hyökkäystä Punaisen Ristin kansainvälisellä komitealla oli Ukrainassa 600 työntekijää.

”He jatkavat toimintaansa niissä rajoissa kuin se on mahdollista. Sodan keskellä auttaminen on erittäin hidasta ja hankalaa, ja myös vapaaehtoisia ja työntekijöitä on suojattava. Tarvikkeiden saaminen on Ukrainassa vaikeaa ja avun toimittaminen on haasteellista etenkin Itä-Ukrainaan”, Marko Korhonen kertoo.

Lue myös: Näin sinä voit auttaa ukrainalaisia, jotka pakenevat Venäjän hyökkäystä – ”Suomalaiset ovat lähteneet auttamaan todella suurella sydämellä”

Ukrainan pakolaiset pyrkivät länteen päin turvaan.

Ukrainan pakolaiset ovat paenneet jopa kävellen. Perheitä tavaroineen Unkarin ja Ukrainan rajan lähellä Unkarin Beregsuranyassa, noin 300 km Unkarin pääkaupungista 25. helmikuuta 2022. Päivä sen jälkeen, kun Venäjä käynnisti sotilaallisen hyökkäyksen Ukrainaan. © AFP/Lehtikuva

X