(Päivitetty: )
Teksti:
kotilaakari.admin

Monissa kodeissa on kunniapaikalla Arabian maailmankuulua taidekeramiikkaa. Se voi olla herkkä riisiposliinimaljakko tai hauska Storybirds-kannu.

Ylärivi vasemmalta oikealle: Lasitaiteilijana paremmin tunnetun Kerttu Nurmisen keramiikkapullo Pro Arte 96, hinta 280 e, Bisarri. Fujiwo Ishimoton Pro Arte malja 70 e, Vanhaa ja Kaunista. Friedel Holzer-Kjellbergin riisiposliinimaljakko 230 e, Vanhaa ja Kaunista.
Edessä Pekka Paikkarin kannellinen ruukku Pro Arte 1991, 520 e, Bisarri. Sen takana Heikki Orvolan Pro Arte -maljakko 180 e, Vanhaa ja Kaunista. Kati Tuominen-Niittylän pienet Storybirds-kaatimet 40 e/kpl, Vanhaa ja Kaunista. Inkeri Leivon kannellinen signeerattu ruukku 950 e, Bisarri. Kati Tuominen-Niittylän roosa Storybirds-kaadin 160 e, Bisarri. Howard Smithin musta maljakko 95 e, Vanhaa ja Kaunista.

Arabian historiaa

Arabian taideosaston perustamisvuotta ei ole kirjattu, mutta yleisesti siksi mainitaan vuosi 1932, joten viime vuonna vietettiin osaston 80-vuotisjuhlaa. Vuosikymmenten aikana tehtyjä esineitä löytyy joka kodista.

Tehtaan taidekeramiikka voi olla uniikkia, jolloin työssä on taiteilijan signeeraus tai nimikirjaimet. Ison kuvan esineistä Inkeri Leivon ruukku on ainoa uniikki ja siihen signeeraus on piirretty saveen.

Taidekeramiikkaa valmistettiin myös sarjoina muun muassa 1980-luvulla syntyneisiin Pro Arte -kokoelmiin. Etenkin Pro Arte -esineissä voi näkyä taiteilijan monistettuja nimikirjoituksia kuten Heljä Liukko-Sundströmin Tulppaanit-laatassa.

Taideosaston perusti taiteellinen johtaja Kurt Ekholm. Ensimmäisiä osastolla työskentelijöitä olivat Friedel Holzer (myöhemmin Holzer-Kjellberg), Birger Kaipiainen, Toini Muona ja Michael Schilkin. Viimemainitut palkittiin jo vuoden 1937 Pariisin maailmannäyttelyssä kultamitalilla.

Itävaltalaissyntyinen Friedel Holzer-Kjellberg kehitti sarjatuotantoon sopivan tavan valmistaa vanhan kiinalaisen riisiposliinin kaltaista reikäkuvioista posliinia. Tuotanto alkoi vuonna 1942. Viimeiset riisiposliiniastiat poltettiin tehtaan uuneissa 1980-luvulla. Hienostuneesta posliinista on tunnettu myös Aune Siimes.

1950-luvulla Milanon triennaaleissa Arabian taiteilijoista palkittiin muun muassa Rut Bryk, Toini Muona, Kaj Franck, Kyllikki Salmenhaara ja Michael Schilkin sekä 1960-luvulla Birger Kaipiainen Helmilinnustaan ja Kyllikki Salmenhaara, jonka arvostus on komeassa nousussa. Viime marraskuussa Bukowskin Helsingin huutokaupassa hänen 40 cm korkea uniikki keramiikkaruukkunsa myytiin peräti 26 000 eurolla. Lähtöhinta oli 2 000 e.

Uusia taiteilijoita 1950-luvulla olivat muun muassa Liisa Hallamaa, Francesca Mascitti Lindh, Richard Lindh ja Raija Tuumi.

1960-luvun kuningas oli orvokeista, kuoveista ja taskukelloista tunnettu värien mestari Birger Kaipiainen. Uniikkitöiden lisäksi hänen vatejaan on valmistettu sarjoina. 1970-luvulla taideosasto oli laajimmillaan. Uusista nimistä mainittakoon Annikki Hovisaari, Heljä Liukko-Sundström ja Gunvor Olin-Grönqvist.

 

Birger Kaipiaisen Pro Arte -lautasen takana on teksti Elegance 2 nro 331, hinta 340 e, Vanhaa ja Kaunista 

1980-luvulla syntyi ensimmäinen Pro Arte -kokoelma. Sen nimiä olivat Dorrit von Fieandt, Inkeri Leivo, Heljä Liukko-Sundström, Gunvor Olin-Grönqvist, Heikki Orvola, Tove Slotte ja Kati Tuominen.

Kaj Franckin Lokerovati vuodelta 1958 otettiin Pro Arte -kokoelmaan vuonna 1991. Vuoden uusia taiteilijoita olivat Pekka Paikkari, Howard Smith ja Pauli Vuorisalo. Vuoden 1993 Pro Arte -kokoelman tulokkaita olivat Fujiwo Ishimoto ja Oiva Toikka.

Kaj Franckin lokerovati 270 e, Bisarri

Taideosasto ja sen taiteilijat ovat vuosikymmenten aikana olleet suomalaisille ylpeyden aihe ja tehtaan lippulaiva.

Vuonna 2003 osasto irrotettiin Arabiasta. Ateljeissa työskentelevät nyt vuokralla taideosaston tilalle perustetun taideosastoyhdistyksen jäsenet. Niitä ovat Fujiwo Ishimoto, Heljä Liukko-Sundström, Heikki Orvola, Pekka Paikkari, Heini Riitahuhta, Kristiina Riska, Kim Simonsson ja Kati Tuominen-Niittylä.

Lähteenä on käytetty Raija Forsströmin kirjaa Arabian 9. kerros, Taideosasto ja sen taiteilijat, Kirjapaja 2012.

Lue lisää Vivasta 2/2013!

Tiedustelut: Bisarri, Vanhaa ja Kaunista

Teksti: Marja Blåfield
Kuvat: Seppo Saarentola

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X