Seuran toimituspäällikkö Ari Korvola jättää jäähyväiset lukijoille – Katso video!

Jaa artikkeliTilaa Seura
 Seuran toimituspäällikkö Ari Korvola. © OTAVAMEDIA
Ari Korvola työskenteli Seuran toimituspäällikkönä seitsemän vuotta.

Seura-video: Toimituspäällikkö Ari Korvola jää eläkkeelle ja lukee viimeisen pääkirjoituksensa. Kuvaus: Pekka Nieminen.

Ylen tähtikaartiin kuulunut toimittaja Ari Korvola vaihtoi televisiosta printtiin ja Seuraan syksyllä 2011. Jäädessään eläkkeelle toimituspäällikkö kirjoitti viimeisen pääkirjoituksensa 26.4.2018 ilmestyneeseen Seuraan.

Voit myös katsoa ja kuunnella, kun Ari Korvola lukee itse oheisen pääkirjoituksen.

Pöytä puhtaaksi!

Pöytälaatikkoja ja kaappeja tyhjentäessä törmää paitsi omaan historiaansa myös menneeseen maailmaan. On tullut säilötyksi kirjelmiä, raportteja, kanteluita, tutkintapyyntöjä ja aikoinaan ilmeisen tärkeitä juttukäsikirjoituksia. Kuinka joutavilta ne kaikki nyt näyttävätkään.

46 vuotta sitten marssin Lapin radion ovesta sisään ja vaadin tavata paikan korkeimman pomon. Ilmoitin hänelle, että tekevät läpihuonoja ohjelmia, mutta nyt se on onneksi loppu: korjaan asian.

Hymyilivät mokomat vaivihkaa, minkä tosin tajusin vasta vuosia jälkeenpäin. Juttupalkalla antoivat kuitenkin yrittää. Joka tapauksessa tuli todistetuksi, ettei nuoren lukiolaispojan itsetunnossa ollut äärtä eikä laitaa.

Totuuden, oikeuden ja reiluuden puolesta kaikkea vääryyttä vastaan: maailma piti parantaa pian ja puhtaasti. Valeuutisten keksimiseenkin oli aikaa reilut 40 vuotta, mutta tietämättömyyttä oli ympärillä liikaa. Vähitellen realismin raakuus toi mustan ja valkoisen väliin harmaan sävyjä ja kipein maailmantuska väheni. Niinpä nyt täytyy olla jo armelias – jätän muutaman tähteeksi jääneen epäkohdan korjaamisen nuoremmille kollegoille. Jos nyt hommaa miten kuten osaavat.

Vakavasti puhuen on myönnettävä, että tiedonvälitys on 50 vuodessa mennyt huimasti eteenpäin. Suomalainen sananvapaus ja kansalaisten medialukutaito ovat tutkitusti maailman huippuluokkaa. Kun Julkisen sanan neuvosto tarjoaa jäsenilleen ”vastuullisen journalismin merkkiä” – sellaista hassun näköistä väkästä liitettäväksi juttujen perään – puuhastelu näyttää joutavalta. Tervejärkinen vastustuskyky valeuutisia vastaan on täällä selviö. 1970-luvun ahdistavassa kekkoslandiassa kiivaimpana taistolaisaikana tuollaisia logoja olisi kipeämmin tarvittu.

Uusilla toimittajasukupolvilla on tehtävänsä hoitoon koulutusta, tietoja ja taitoja käänteisesti aivan yhtä paljon kun vuosikymmenten takaisella Lapin radion toimitusharjoittelijalla oli koppavaa itsetuntoa ja suuruudenhulluutta.

Nöyrät kiitokseni, Seuran lukijat!

Ei tässä ihan huonosti käynytkään.

X