Arkipäivän Ahtisaarella riittää töitä. Naapurussovittelija tietää, miten viha laimenee

Luottamus luo sovun niin isoissa kuin pienissä pihapiireissä. © Colourbox
Joka neljäs suomalainen kokee oman naapurinsa kanssa elämisen hankalaksi.

Takana on taas yksi esimerkki naapureiden rinnakkaiselosta. Sävyisää – vaikka harvemmin syntymäpäiville tullaan eikä onnitella päivänsankaria. Naapuruus on kimurantti juttu, valtioiden välillä ja kansalaisten. Joka neljäs suomalainen kokee oman naapurinsa kanssa elämisen hankalaksi, nyttemmin myös vastaanottokeskusten liepeillä, paikallisväestön ja tulokkaiden kohtaamisessa.

Ennakkoluuloja on monenlaisia. Kun muutin poikani kanssa paritaloon yli 10 vuotta sitten, minua varoiteltiin hankaluuksista. Tällaisista: Sinun puskasi kasvaa aidan yli ja varjostaa pihaani. Sinun lumikasasi on kulkureitilläni. Pieniä ärsyttäviä asioita, joista voi poikia mittava tora. Sellaisiahan me ihmiset pahimmillamme olemme pikku ympyröissämme. Kaikkialla, minne ihminen asettuu myös kerros-, rivi- ja omakotitaloissa on huonolla tuurilla omat törmäyksensä. Ei ihme, että isompiakin sotia syttyy.

Muuttoa paritaloyhtiöön en ole katunut. Mukavaa porukkaa, jämpti meininki. Seinänaapureista on tullut ystäviä, osa elämän turvaverkkoa. Heillä on vara-avaimeni. Apua annan ja saan tarvittaessa, vaikkapa pihapöydän ja lisäserviisiä lainaksi juhliin. Kun olin takavuosina reissussa, rauhoittivat ystävällisesti ja hermostumatta teinin bileet, jos meno kävi liian äänekkääksi.

Luottamus. Se luo sovun niin isoissa kuin pienissä pihapiireissä.

Naapurit ovat keskeinen osa hyvää arkea, vaikkei asiaa osaa kyllin arvostaa, kun kaikki on kunnossa. Uusimmassa Seurassa jututamme Miriam Attiasta, joka sovittelee työkseen naapurusriitoja. Naapurien arkitorailusta on polku myös yhä lisääntyneeseen vihapuheeseen, tietää sovittelija. Sama lääke tehoaa hänen kokemuksensa mukaan molempiin: hyvä kommunikaatio, keskustelu. Samanmielisiksi ei välttämättä päädytä, mutta sovittelu on onnistunutta, jos riitelijöiden välille syntyy vuorovaikutusta. Naapurussovittelija sanoo, että viha laimenee, kun ihminen tulee kuulluksi.

Arkipäivän Ahtisaarella riittää hommia nyky-Suomessa.