(Päivitetty: )
Teksti:
kotilaakari.admin

1900-luvun alun tyyli on taas ajankohtainen: elokuva Kultahattu sekä televisiosarjat Broadwalk Empire ja Downton Abbey kuvaavat art decon aikakautta.

Antiikkia
Ylin hylly: Hopeoidut kannu 230 e ja pähkinänsärkijä 120 e, Antiikki.fi. Ruotsalainen Simon Gaten karahvi 60 e ja Schaubach Kunstin itämainen tanssija 110 e, Antiikki Maini ja Veli. Arabian maljakko 150 e, Antiikki.fi.Tanskalainen hopeakantinen hillopurkki 120 e, Antiikki.fi.
Keskimmäinen hylly: Suomalainen tinakynttilänjalka 32 e, Antiikki Maini ja Veli. Arabian Hopeakello-sokerikko. Kermakon ja sokerikon yhteishinta 65 e, Astialiisa.Tummajalkainen cocktaillasi 30 e ja Göran Hongellin Karhulalle suunnittelema cocktaillasi 60 e, Art.fi. Arabian posliinikupit Tuulikki 35 e ja Hopearaita 28 e, Astialiisa.
Alin hylly: Ranskalainen jardinière (kukkaruukku) on kobolttilasia, alusta hopeoitu, 650 e. Kirjatuet 290 e/pari, Antiikki.fi.

Art deco kukoisti 1920- ja 30-luvuilla

Art deco -tyylisuunnan läpimurto tapahtui Pariisissa vuonna 1925, näyttelyssä Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes. Siitä juontuu myös tyylin nimi. Art decon kukoisti 1920– ja 30-luvuilla, mutta sen piirteitä näkyi myöhemminkin sekoittuneena funktionalismiin.

Aiheita lainattiin muun muassa antiikin Kreikasta, Egyptistä, Aasiasta ja Afrikasta. Siksak- ja porraskuviot, soikiot, ympyrät ja auringonsäteet sekä symmetria olivat suosiossa. Tyylikausista esikuvina olivat Ludvig XVI:n aika ja empire.

Innoittajia olivat vapaan tanssin edustajat Isadora Duncan ja Suomessa Maggie Gripenberg samoin Djagilevin venäläinen baletti sekä Josephine Baker ja jazz. Notkeat naishahmot näkyivät esimerkiksi pienoispatsaissa ja lasimaljojen kaiverruksissa.

Luksustuotteita varakkaille

Euroopassa ja Amerikassa valmistettiin luksustuotteita käsityönä, kuten koruja ja toilettitarvikkeita, keskiluokka sai tyytyä tehdasvalmisteisiin. Ajalle tyypillisiä tuotteita olivat radiot, jukeboksit ja cocktailvälineet. Bakeliitti oli uusi materiaali.
Loistohotellit, luksusristeilijät ja pilvenpiirtäjät olivat ajan ilmentymiä. Suomessa art deco näkyy vaikkapa Eduskuntatalossa, Helsingin Yrjönkadun uimahallissa ja Taidehallissa.

Art deco -tyyli
Parfyymipullo hopeaa ja bakeliittia 280 e, Antiikki.fi.

Art deco näkyi kaikkialla

Tyyli ulottui niin arkkitehtuuriin, painotuotteisiin, tekstiileihin kuin astioihinkin. Arabian taiteilija Greta-Lisa Jäderholm-Snellman muotoili joka kodin EP-kahvikupin, joka on ollut tuotannossa vuodesta 1933. Sen koristeina oli monia art deco -tyylisiä kuvia: Diana, Kauris, Näkki, Koivunurpu ja Egypt. Hopeakoristelu oli suosiossa.

Art deco -tyyli
Diana-siirtokuvan on suunnitellut Lidköpingin posliinitehtaalla toiminut ruotsalainen taidemaalari Einar Forseth. Dianalla on koristeltu muitakin astiastoja. Liemikulho 248 e, Astialiisa.

Art deco -tyyli
Korvakorut sterling-hopeaa ja markasiitteja, yksityisomistuksessa.

Art decon pehmeät värit

Tyypillisiä värejä olivat pehmeä turkoosi ja korallinpunainen. Lasiastioissa suosittiin savunharmaata, ruskeaa, violettia ja meripihkan väriä. Lasien jalka oli pylväsmäinen ja malja avautui ylöspäin. Koriste-esineitä valmistettiin tinasta. Hienoja kameekoruja kaiversi Eva Gyldén.

Art deco -tyyli

Ylimmän OB-kupin, 29,50 e, koristeella ei ole nimeä. Sen kuten keskimmäisten EP-kuppien muodon ja raitakoristeen on suunnitellut Greta-Lisa Jäderholm-Snellman, 28 e/kpl. Koivunurpu-siirtokuva koristaa Tyra Lundgrenin OL-kuppia, 35 e. Kaikki Astialiisa.

Art deco Suomessa

Ylellisiä art deco -huonekaluja on Suomessa vähän. Meillä tyyli näkyi esimerkiksi tummalla puulla (loimu)koivuun tehdyissä intarsiakuvioissa.

Lue lisää Vivasta 12/2013!

Teksti: Marja Blåfield
Kuvat: Pekka Holmström

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X