Arvo-osuustilit – Miten osakkeita voi antaa lahjaksi?

Jaa artikkeliTilaa Seura

Osakelahjan vastaanottaminen edellyttää arvo-osuustiliä.

Omistan pienen määrän Elisan osakkeita ja olen ajatellut, että voisin yllättää sisareni aikuisen tyttären lahjoittamalla osakkeet hänelle. Ne voisivat hieman helpottaa hänen rahahuoliaan. Miten minun pitäisi toimia? Syntyykö osakkeiden lahjoittamisesta kuluja tai veroseuraamuksia?

Nimimerkillä, Osakelahjaa harkitseva

Yllätyslahjaksi osakkeista ei ole, koska perinteisiä paperille painettuja pörssiosakkeita ei enää ole olemassa. Niiden tilalle ovat tulleet sähköiset arvo-osuudet, joiden vastaanottaminen edellyttää vastaanottajan suostumusta.

Käytännössä suostumus annetaan yleensä lahjakirjalla, jonka allekirjoittavat sekä lahjanantaja että -saaja. Osakelahjan vastaanottaminen edellyttää myös arvo-osuustiliä. Mikäli sisaresi tyttärellä ei sitä ennestään ole, hän joutuu avaamaan tilin voidakseen vastaanottaa osakkeet. Tämä voi kuulostaa monimutkaisemmalta kuin se oikeastaan on.

Lahjakirjan tekeminen ei vaadi ihmeitä: siitä pitää ilmetä milloin lahjoitetaan, kuka lahjoittaa, kenelle lahjoitetaan, mitä lahjoitetaan ja mille arvo-osuustilille osakkeet siirretään. Kun lahjansaajalla on arvo-osuustili ja lahjakirja on tehty, voit antaa omalle pankillesi ohjeet siirtää kyseiset osakkeet sisaresi tyttären tilille. Arvo-osuustilin avaaminen onnistuu helposti pankissa tai Euroclear Finlandissa.

Pankit perivät osakkeiden säilyttämisestä hinnastojensa mukaisen maksun, joka voi olla esimerkiksi euron tai kaksi kuukaudessa. Euroclear Finland säilyttää kotimaiset osakkeet maksutta. Lahjoituksesta ei tule veroseuraamuksia sinulle. Lahjansaajakin välttyy veroilta, mikäli osakkeiden arvo jää alle 4 000 euron.

Sääntö kuuluu näin: lahjaveroa pitää maksaa, jos saa samalta henkilöltä kolmen vuoden aikana lahjoja, joiden arvo on yhteensä 4 000 euroa tai enemmän.

Arvokkaampiakin lahjoja voi antaa verotta, jos antajia on enemmän kuin yksi, koska verottomuuden raja on lahjanantajakohtainen. Näin ollen esimerkiksi isovanhemmat voivat kumpikin antaa lapsenlapselleen 3 999 euron arvoisen lahjan kerran kolmessa vuodessa.

Jos verottomuuden raja ylittyy, lahjansaajan pitää ilmoittaa lahjasta verottajalle. Jos Elisa-osakkeidesi arvo on esimerkiksi 5 000 euroa, veroa tulee maksettavaksi 300 euroa. Tarkka summa on helppo laskea verottajan kotisivuilta löytyvällä lahjaverolaskurilla (www.vero.fi).

Lahjansaajaa on hyvä muistuttaa myös lahjojen myyntivoittoverotusta koskevasta säännöstä: jos sukulaistyttösi myy sinulta saamansa osakkeet ennen kuin lahjoituksesta on kulunut vähintään vuosi, myyntivoitto lasketaan vähentämällä osakkeiden myyntihinnasta summa, jonka sinä olet aikoinasi osakkeista maksanut. Jos aikaa on kulunut enemmän, hankintahintana käytetään lahjanantamispäivän osakekurssia. Tämä kannattaa pitää mielessä, koska hankintahinta vaikuttaa olennaisesti siihen, minkä verran veroa myyntivoitosta joutuu maksamaan.

Kauppatieteiden maisteri, MBA, Helena Ranta-aho on työskennellyt taloustoimittajana parikymmentä vuotta, viimeksi Viisas Raha -lehden toimituspäällikkönä, sitä ennen Taloussanomissa ja Talouselämässä. Nykyisin hän on vapaa taloustoimittaja.

Teksti: Helena Ranta-aho
Kuva: Colourbox

Viva 9/2012

Minun rahat vai sinun rahat ja pitääkö aikuisia lapsia auttaa? Rouva Raha -palstalla vastataan arjen rahankäyttöä koskeviin kysymyksiin. Lähetä kysymyksesi postitse osoitteeseen Viva-raha, Maistraatinportti 1, 00015 Otavamedia tai sähköpostitse vivaraha@otavamedia.fi.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X