Haaveena arvokas vanhuus kotona – Kotihoidon arki on kuitenkin valitettavan kaukana sujuvasta

”Avohoidon laadun taso ja henkilökunnan riittävyys onkin pikaisesti varmistettava oikeanlaisella hoitajamitoituksella ja koko Suomen kattavilla kriteereillä”, Erkki Meriluoto kirjoittaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Päätoimittaja Erkki Meriluoto.

"Avohoidon laadun taso ja henkilökunnan riittävyys onkin pikaisesti varmistettava oikeanlaisella hoitajamitoituksella ja koko Suomen kattavilla kriteereillä", Erkki Meriluoto kirjoittaa.
Teksti:
Erkki Meriluoto

Arvokas vanhuus kotona lienee suurimman osan haaveena. Myöhäisen seniori-iän saavuttaminen ilman ylimääräisiä sairauksia ja kremppoja siten, että omassa kodissa pärjäisi mahdollisimman pitkään itsenäisesti – tai edes puolison ja muiden läheisten tuella.

Ja vielä sen parhaan pärjäämisvaiheen jälkeenkin siten, että kotihoito olisi sujuvaa eikä kuormittaisi sen tekijöitäkään liiaksi.

Vaikka omalla kohdalla vanhuuteen olisikin vielä matkaa, on aihe ajankohtainen ­läheisten kautta monille suomalaisille ja tulevina vuosina entistä useammalle. Suomessa on reilusti yli miljoona yli 65-vuo­tiasta ja noin 150 000 yli 85-vuotiasta.

Arvokas vanhuus jää kiireen jalkoihin

Kotihoidon arki on valitettavan kaukana sujuvasta. Hoitajilla ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi aikaa hoitaa asiakkaitaan ­hyvin. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen viime vuonna tekemän tutkimuksen mukaan kotihoidossa työskentelevät hoitajat ovat kaikkien kuormittuneimpia.

”Onko 20 käyntiä iltavuorossa ja 10-12 käyntiä päivä­vuorossa oikea henkilöstömitoitus? Ihan hirveä tilanne, johon ei ole näkyvissä muutosta. Olen sairauslomalla työuupumuksen vuoksi”, kuvaili eräs hoitaja Iltalehdelle.

Oikeanlaista hoitajamitoitusta tarvitaan pikaisesti

Kun seuraa uutisia etenkin monissa yksi­tyisissä hoivakodeissa tapahtuneista väärinkäytöksistä ja asukkaiden suoranaisesta elämänlaadun romahtamisesta, eivät vaihtoehdot vanhuuden vietolle kuulosta kovin ruusuisilta.

Tuoreeseen Eläkeliiton vaatimukseen valtakunnallisesti yhtenäisestä ja laadukkaasta kotihoidosta onkin helppo yhtyä. Suurin osa vanhuspalveluja tarvitsevista ihmisistä on kotihoidossa, mutta henkilöstöstä kotihoidossa työskentelee vain kolmannes.

Avohoidon laadun taso ja henkilökunnan riittävyys onkin pikaisesti varmistettava oikeanlaisella hoitajamitoituksella ja koko Suomen kattavilla kriteereillä.

Lue myös: Onko Suomessa todella pula sairaanhoitajista – vai hoitajien apukäsistä? Hoitajamitoitus palasi puheenaiheeksi

Lue myös: Sankarihoitaja paljasti vanhusten hädän – Tarja Parkatti nosti esiin hoivakotien puutteet työpaikan menettämisen uhalla: ”Eihän tällaisia asioita voi vain lakaista maton alle!”

Tarja Parkatti

Ilmoituksen tekeminen työpaikan epäkohdista vaati rohkeutta. Tarja Parkatti tiesi, että se voisi maksaa hänelle työpaikan. © Juha Harju

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X