Asiantuntija rokotusten vastustajista: hölmöjä, moraalittomia, humpuukimaakareita

Terveyssosiologi pitää rokotusten vastustajia itsekkäinä ihmisinä, jotka piiloutuvat laumaimmuniteetin suojaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tyttöä rokotetaan Helsingissä vuonna 1954.

Terveyssosiologi pitää rokotusten vastustajia itsekkäinä ihmisinä, jotka piiloutuvat laumaimmuniteetin suojaan.
Teksti: Milla Ollikainen

Tosiasia numero 1: Vielä sata vuotta sitten Suomessa tuhannet ja maailman mittakaavassa miljoonat ihmiset kuolivat sellaisiin tauteihin kuin kurkkumätä, jäykkäkouristus ja sikotauti. Lapsia ei rokotettu.

Tosiasia numero 2: Moni kuolemaa aiheuttanut tauti on Suomesta lähes hävinnyt. Kaikille lapsille on tarjolla ilmainen rokotusohjelma.

Näitä yksinkertaisia tosiasioita tuskin kiistää paatuneinkaan rokotusten vastustaja. Mikä saa silti yhä useamman vanhemman jättämään lapsensa rokottamatta, vaikka tietoa on tarjolla paremmin kuin koskaan?

”Koulutus mennyt hukkaan”

Itä-Suomen yliopiston terveyssosiologian dosentti Markku Myllykangas toteaa, että tietoa on monenlaista.

Esimerkiksi Rokote.fi-sivusto tarjoaa asiallista tietoa.

”Mutta sitten on esimerkiksi tämä Rokotusinfo.fi, joka näyttää asialliselta, mutta on oikeasti humpuukimaakareitten ylläpitämä. Sehän ei vastusta vain rokotuksia vaan ajaa muutakin humpuukia, sehän on homeopaatteja ja kaukoparantajia suunnilleen koko sakki”, Myllykangas sanoo.

”Osa on tavallaan uskovaisia, eikä mikään tieto tepsi siihen porukkaan. Vähän kuin sanoisi uskovaiselle, ettei jumalaa ole olemassa, niin se on kuin vettä hanhen selässä. He uskovat asiaan oikeasti eli ovat siis hölmöjä.

Asiaa pahentaa se, että rokotusten vastustajissa on lääketieteellisen koulutuksen saaneita henkilöitä, joita tavallinen ihminen saattaa pitää pätevinä tietolähteinä.

”Siinä on mennyt koulutus hukkaan. Tai sitten he ovat pettyneitä systeemiin, on jotakin kaunoja tai ovat muuten vain moraalittomia.”

Täysin itsekästä

Koska moni vakavista taudeista on rokotusten ansiosta lähes hävinnyt, yhä harvempi on nähnyt niihin sairastuneita potilaita.

Keskustelussa korostuvatkin sairauksien sijasta rokotusten haitat.

”Ei ole nähty, mitä ne sairaudet todellisuudessa tekevät. Ne ovat poissa silmistä. Nyt tulee esille vain niitä hyvin lieviä ja nopeasti ohi meneviä haittavaikutuksia, ja niitähän on, se on selvää. Ei sellaista terveydenhuollon toimenpidettä ole keksittykään, jolla ei olisi jotain haitallista vaikutusta”, Myllykangas sanoo.

”Sitten nämä humpuukimaakarit nostavat sen yhden yksittäistapauksen esille, kun jollekin on käynyt huonosti ja se ehkä liittyy rokotukseen.”

WHO:n mukaan rokotukset pelastavat vuosittain 2–3 miljoonaa lasta. Dosentti Myllykankaalta ei juuri heru ymmärrystä niille vanhemmille, jotka kieltävät lastensa rokottamien.

”Rokotuksia on tehty niin pitkään ja tutkittu älyttömästi. Hyödyt ovat valtavat haittoihin nähden. Miksi ihmeessä tämmöinen riski otetaan? Varmasti osa piiloutuu laumaimmuniteetin suojaan, että kyllähän minä voin jättää rokottamatta. Siis täysin itsekkäistä syistä.”

Riski kasvaa

Helsingin Sanomat uutisoi viikko sitten, että rokottamattomien lasten määrä on Suomessa lisääntymässä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan enää noin 90 prosenttia suomalaislapsista saa kaikki kansallisen rokoteohjelman mukaiset rokotukset.

Epidemioiden riski kasvaa, kun kattavuus laskee alle 90 prosentin. Ensin yleistyvät helposti tarttuvat taudit, kuten tuhkarokko.

Vuosi sitten tuhkarokkoepidemia uhkasi Sammatin steinerkoululaisia yhden oppilaan sairastuttua. Vain puolet koulun oppilaista oli rokotettu.

Rokotuksilla ehkäistäviin tauteihin kuollaan Suomessa nykyään harvoin. Taudit eivät kuitenkaan ole kokonaan hävinneet, sillä esimerkiksi viime vuoden lopulla alle kolmikuinen vauva kuoli hinkuyskään. Asiasta ensimmäisen uutisoineen Iltalehden mukaan lasta ei ollut vielä ikänsä vuoksi ehditty rokottaa.

X