26 sotilaan ruumiit kotiin Syyriasta – asiantuntija Putinin sotaretkestä: Kuin omiin housuihin pissisi

”Tällaisilla harharetkillä on taipumus päätyä umpikujaan.”

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Syyrian presidentti Bashar al-Assad tapasivat Moskovassa 20.10.2015.

"Tällaisilla harharetkillä on taipumus päätyä umpikujaan."
Teksti:
Hannu Toivonen

Ukrainan puolustusministeriön saamien tietojen mukaan Krimin Sevastopoliin on tuotu 26 venäläisen merisotilaan ruumiit Syyriasta. Sevastopolissa sijaitsee Venäjän Mustanmeren-laivaston sotilastukikohta, joka kuuluu Venäjän vuonna 2014 miehittämään Krimin niemimaahan.

Vahvistamaton mutta luotettavana pidetty tieto 26 venäläissotilaan ruumiista on suuruusluokassaan ensimmäinen uutinen Venäjän näin suurista menetyksistä Syyrian tuoreen sotaretken aikana. Ennen tätä uutisissa on puhuttu vain muutaman venäläissotilaan menehtymisistä Syyriassa.

Kuin pissaisi housuihin

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola pitää Venäjän sotatoimia Syyriassa äärimmäisen riskiherkkinä.

”Omien sotilaiden ruumiit voivat nopeasti vetäistä maton koko Venäjän alta ja keikauttaa yleisen mielipiteen. Syyrian pommitukset koituvat Venäjälle myös kalliiksi, mikä lisää entisestään maan talouden haavoittuvuutta.”

Aaltolan mielestä Venäjä käyttäytyy Syyrian retkellään yhtä tolkuttomasti kuin ihminen, joka pissimällä omiin housuihinsa pitää itsensä hetkellisesti lämpimänä.

”Edessä saattaa siis olla tilanne, jota Putin eniten pelkää, oli sitten kyse ruumiista tai uusien vihollisuuksien kasvattamisesta: Venäjän oman opposition nousu häntä vastaan. Se voi olla Putinin loppu.”

Aaltola sanoo olevansa vakuuttunut, että Putinin paras resepti Venäjälle on jokin muu kuin sotilaallinen tie tai Syyrian opposition pommittaminen ja liittoutuminen verisen al-Assadin kanssa.

”Tällaisilla harharetkillä on taipumus päätyä umpikujaan, eikä Venäjän kurja taloudellinen tilanne tee asiaa yhtään helpommaksi.”

Kaasuttajan ystävä

Venäjä aloitti ilmaiskut Syyrian kapinallisia vastaan vain muutama viikko sitten. Presidentti Putin ilmoitti hyökkäävänsä terroristijärjestö Isisiä vastaan, mutta nopeasti selvisi, että tosiasiassa Venäjä  kohdistaa pommituksensa myös lännen tukemien ja presidentti Bashar al-Assadia vastaan taistelevien oppositioryhmien niskaan.

Samalla Putin on vakuuttanut tukeaan al-Assadille, joka ilmestyi tiistaina hänen luokseen yllätysvierailulle Moskovaan. Diktaattori al-Assad on muun muassa kylvänyt vastustajiensa päälle tappavia hermokaasuja.

Ilmaiskut aloittaessaan Putin myös maalaili Syyrian-operaatiosta mielikuvia Venäjän, lännen ja Yhdysvaltain yhteisenä liittoumana Isisiä vastaan, mutta hänen puheensa osoittautuivat nopeasti ontoiksi.

Huomio Venäjän ulkopuolelle

Uusimman sotaretken kannatus oli Venäjällä aluksi alhaista, mutta valtion ohjaileman mediarummutuksen myötä Syyrian pommitusten suosio on nopeasti kasvanut suureksi.

Samaan aikaan Itä-Ukrainan tilanteelle ja Putinin tukemille separatisteille omistettu huomio on Venäjällä nopeasti laskenut. Veikkaillaankin, että Ukrainaan kohdistettuja sotilaallisia toimia seuranneiden lännen talouspakotteiden myötä Putin on ollut pakotettu vahvistamaan Venäjän suurvalta-asemaa juuri Lähi-idän ja Syyrian suunnalla.

Vanha kikka köyhtyvän kansan huomion kohdistamisesta maan rajojen ulkopuolelle näyttää toimivan myös Venäjällä, ainakin hetkellisesti.

Tieto 26 sotilaan ruumiista saattaa kuitenkin olla alkusoittoa uudesta käänteestä. Sotilaiden äidit -järjestö saattaa jälleen valpastua, mikäli tiedot Syyrian taisteluissa kaatuneista uusista venäläissotilaista jatkuvat.

Sotilaiden äitien protestit tekivät sotimisesta erittäin epäsuosittua, kun uutiset Tšetšenian sodan menetyksistä levisivät taannoin yli laajan Venäjän maan.

X