Asiantuntija varoittaa Thaimaan pelastusoperaation luolasukelluksen kohtalokkaista riskeistä: ”Jos paniikki iskee, ei siellä voi tehdä yhtään mitään”

Luolaston loukkuun jääneistä kolmestatoista jalkapalloilijasta pelastettujen määrä on jo kahdeksan. Jokaiseen sukellukseen liittyy kuitenkin merkittävät riskinsä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Luolaston loukkuun jääneistä kolmestatoista jalkapalloilijasta pelastettujen määrä on jo kahdeksan. Jokaiseen sukellukseen liittyy kuitenkin merkittävät riskinsä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Karoliina Kanerva

Kaksitoista alaikäistä jalkapalloilijaa ja yksi aikuinen katosivat juhannuspäivänä 23.6. luolastoon Chiang Rain maakunnassa Pohjois-Thaimaassa.

Kymmenen päivän etsintöjen seurauksena pojat ja valmentaja löydettiin elossa ja kohtuullisen hyvinvoivina. Jalkapallojoukkueen loukku on kuitenkin kilometrin syvyydessä, ja sateiden aiheuttaman vedennousun takia ulos luolasta pääsee vain sukeltamalla.

Tähän mennessä loukkuun jääneistä on saatu ulos jo kahdeksan. Olosuhteet ovat äärimmäisen haastavat, ja poikien heikosta uintikyvystä johtuen sukellusoperaatiot ovat riskialttiita.

Paniikki poistettava ennen sukellukseen lähtöä

Pelastustöihin osallistuu useita ammattisukeltajia, ja pojat kuljetetaan ulos ammattilaisiin kiinnitettyinä. Vuorovaikutus sukelluksen aikana on kuitenkin rajallista – ellei mahdotonta.

”Näissä luolaolosuhteissa, jossa on kapeikkoja ja näkyvyys on lähellä nollaa, ei ammattisukeltaja pysty tarkkailemaan lasta. He joutuvat sukeltamaan jonossa”, Suomen sukellus- ja ylipainelääketieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Anne Räisänen-Sokolowski sanoo.

”Kokokasvomaskin kanssa on mahdollisuus kommunikointiin, jos sellaiset välineet ovat käytössä. Televisiokuvissa lapsi näytti kuitenkin menevän veteen tavallinen pikkumaski päässään, jolloin mahdollisuutta kommunikaatioon sukelluksen aikana ei ole.”

Luolasta pelastettujen järjestys riippuu heidän kunnostaan. Ensimmäisenä ulos tuotiin ne, joiden uinti- ja sukelluskyvyt sekä terveystila olivat parhaimmat. Heidänkin kohdallaan riski hätääntymisestä vedenpinnan alla on suuri.

”Paniikin esto pitää luoda ennen sukellusta – lapsia harjoitetaan ja he oppivat luottamaan pelastajaan, jolloin he sokeasti tekevät mitä on opetettu. Jos paniikki iskee, siellä ei voi tehdä oikeasti yhtään mitään. Valitettavasti tilanne johtaa useimmiten uhrin hukkumiseen, mahdollisesti myös pelastajan.”

Hapenpuute riskinä sekä sukeltajille että pelastettaville

Perjantaina 6.7. Thaimaasta raportoitiin suru-uutisia, kun yksi pelastusoperaatioon osallistuneista sukeltajista menehtyi kesken tehtävän. Vapaaehtoiset kuitenkin tiedostavat operaatioon liittyvät uhat.

”Jokainen ammattisukeltaja varmasti tiesi etukäteen, että operaatiossa voi kuolla, olosuhteet ovat niin haastavat. Toki kun riski realisoitui, niin se varmasti mietityttää”, Räisänen-Sokolowski toteaa.

Sukeltajan kuolinsyyksi epäillään mahdollista hapenpuutetta. Sama riski on uhannut sukeltajien lisäksi myös luolastoon loukkuun jääneitä poikia. Happitasot luolan sisällä ovat vähentyneet, kun taas hiilidioksidin määrät kasvaneet.

”Luolan muodostaman suljetun tilan ongelma on se, että hengityksessä syntyvän hiilidioksidin pitoisuus kasvaa hengitysilmassa ja aiheuttaa myrkytysoireita: päänsärkyä, levottomuutta, paniikkiherkkyyttä, tukehtumisen tunnetta”, sukelluslääkärinä toimiva Räisänen-Sokolowski kuvailee.

”Kun pojat saadaan ulos luolasta ja ensihoito alkaa, saavat he todennäköisesti sataprosenttista happea hengitettäväksi. Se on standardihoito useimmissa ensihoidoissa matkalla sairaalaan. Pitkäaikaisvaikutuksia on vaikea spekuloida, sillä hapenpuutteen määrä ja aika ovat epäselviä.”

Tajutonta ei voi kuljettaa luolasta pois

Jäljellä luolassa on nyt viisi pelastettavaa. Heidän tilannettaan hankaloittavat sääolosuhteet, sillä Thaimaassa on käynnissä monsuunisateet, jotka jatkuvat useita kuukausia.

Viimeisten poikien kunto on heikko, ja siksi pelastusoperaation viivästymistä pyritään välttämään. Entäpä, jos lapsi menettää luolassa tajuntansa – voiko sukeltaja silti kiinnittää hänet mukaansa?

”Ihmisen pitää pystyä hengittämään kunnolla itse ja tekemään paineentasaukset korviin. Muuten luolasta poistulo ei onnistu, vaan paine-erot voivat aiheuttaa korviin ja keuhkoihin repeämiä. Tajutonta ei siis oikein voi kuljettaa.”

Jo pelastetut pojat ja valmentaja on kuljetettu sairaalaan.

X