Maahanmuuttajien peliongelmat ovat asiantuntijoiden uusi huoli – ”Selkeästi riskiryhmää”

Monille maahanmuuttajille suomalainen rahapelikulttuuri on hämmentävä, houkutteleva – ja riskialtis, sanovat asiantuntijat.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Maahanmuuttajat ovat erityisen haavoittuvaisia pelikoneiden houkutuksille.

Monille maahanmuuttajille suomalainen rahapelikulttuuri on hämmentävä, houkutteleva – ja riskialtis, sanovat asiantuntijat.
(Päivitetty: )
Teksti:
Matti Rämö

Suomalaiset pelaavat rahapelejä eniten Euroopassa ja neljänneksi eniten koko maailmassa. Pelaamiseen laittaa rahaa 80 prosenttia väestöstä. Toisin kun naapurimaissa, suomalaisten rahapelaaminen myös lisääntyy. Samalla lisääntyvät rahapelaamiseen liittyvät ongelmat.

Arviolta 124 000 suomalaista kärsii peliongelmista. Heidän pelaamisestaan kärsii myös noin 724 000 omaista.

Riskipelaajiksi luokitellaan yli 700 000 suomalaista. Käsite viittaa vähintään kerran viikossa pelaaviin ja useita pelejä rinnakkain pelaaviin. Vuosina 2011‒2015 riskipelaajien osuus väestöstä kasvoi 11 prosentista 15 prosenttiin.

Tiedot käyvät ilmi rahapelihaittojen ehkäisyä tutkineen työryhmän raportista. Se luovutettiin viime viikolla peruspalveluministeri Annika Saarikolle (kesk).

Asiantuntijaryhmä esittää rahapeliongelmien ehkäisyyn sijoitettavan rahan kolminkertaistamista 15 miljoonaan euroon.

Rahapeliongelmat keskittyvät köyhimmille ihmisille. Erityisen haavoittuvaisia pelikoneiden houkutuksille ovat maahanmuuttajat.

”Maahanmuuttajat ovat selkeästi ongelmapelaamisen riskiryhmää”, peliriippuvuuteen perehtynyt Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkija Johanna Järvinen-Tassopoulos sanoo.

Maahanmuuttajien peliongelmat heijastelevat arjen haasteita

Suomalainen uhkapelikulttuuri on kansainvälisesti poikkeuksellinen. Yleensä rahapelit on keskitetty omiin erillisiin pelisaleihinsa, mutta Suomessa niitä siroteltu pitkin julkista tilaa. Kolikkopelit kuuluvat ruokakauppojen, kioskien ja huolto-asemien vakiovarustukseen. Siksi niiden houkutukset ovat alati läsnä kaikille.

Moni maahanmuuttaja tulee kulttuurista, jossa julkista rahapelaamista ei juuri ole.

”Joka paikassa olevat pelikoneet saavat pelaamisen näyttämään houkuttelevalta ja arkiselta. Tähän varustautumattomat maahanmuuttajat ovat erityisten haavoittuvaisia”, peliriippuvaisia auttavan Sosped-säätiön päällikkö Jari Hartikainen sanoo.

Peliriippuvaisuus on usein yhteydessä muihin elämänhallinnan ongelmiin. Maahanmuuttajien elämänhistoria on usein karu. Haasteita tarjoaa myös arki uudessa kotimaassa.

”Jos ei löydä paikkaansa yhteiskunnassa esimerkiksi työllistymällä, voi olla paljon aikaa käytettävissä ja pulaa tekemisestä. Pelaaminen tarjoaa hetken jännitystä ja todellisuuspakoa pettymysten hallitsemassa elämässä. Yksinäisyys ajaa maahanmuuttajia kaupungille tapaamaan muita samassa elämäntilanteessa olevia ja siellä, missä ihmisiä tavataan, on yleensä myös pelikoneita”, THL:n Järvinen-Tassopoulos sanoo.

Kolikkopelien kokeileminen onnistuu senteillä, eikä niiden pelaaminen edellytä kielitaitoa.

”Pelit voivat myös näyttäytyä mahdollisuutena parantaa huonoa rahatilannetta.”

Rahapeleihin tottumattomille ei välttämättä ole selvää, että peleillä on lopulta vain yksi voittaja: pelit omistava valtiollinen uhkapelimonopoli Veikkaus.

Miten tarjota apua tarvitseville?

Häpeä ja salailu vaikeuttavat peliongelmaisten avun hakemista. Maahanmuuttajien tapauksessa avun tarjoamisessa on muitakin haasteita.

”Rahapeleihin tottumattomien on välillä vaikea ymmärtää että ongelmapelaamista on ylipäätään olemassa ja että siihen on tarjolla apua. Hoitoon ohjaus eri kielillä on myös haaste”, Sosped-säätiön Hartikainen sanoo

Helsingin Hakaniemessä sijaitseva Tiltti on tieto- ja tukipiste, jonne pelaamisestaan huolestunut voi kävellä paikalle ilman ennakkoilmoitusta. Tiltin koordinaattori Jenni Kämppi mukaan maahanmuuttajia näkyy heidän asiakaskunnassaan, mutta vähän.

”Meille on käyntimerkintöjen perusteella on tänä vuonna hakeutunut vain kahdeksan maahanmuuttajataustaista henkilöä. Kaikkiaan meille on tehty vajaat 1200 käyntiä, joista 66 on ensimmäisiä käyntejä”, Kämppi sanoo.

Peliongelmista kärsiville suunnatussa puhelinpalvelussa, Peluurissa, maahanmuuttajataustaiset ovat tutumpi asiakasryhmä. Vuoden 2017 tilastojen mukaan palveluun soittaneista noin 5 prosenttia on maahanmuuttajataustaisia.

”Peluurin auttavassa puhelimessa ja muissa palveluissa maahanmuuttajia kohdataan viikottain, mutta yhteistä kieltä ei aina löydy.”

Hyvinvointivaltion palvelutarjontaan tottumattomat ihmiset ovat tottuneet puimaan ongelmia lähipiirissä. Pelaamiseen liittyvien syyllisyydentunteiden takia läheisille on kuitenkin vaikea uskoutua peliongelmista ulkopuoliselle.

”Monille maahanmuuttajille ajatus ventovieraalle puhumisesta on usein vaikeaa”, Kämppi sanoo.

Kulttuurierot lisäävät haasteita

Joissain tapauksissa kulttuurierot tuovat lisää haasteita.

”Suurin osa ongelmapelaajista on miehiä. Heitä tuettaessa on tapana kysyä, onko samassa taloudessa naista, joka voisi osallistua taloudenhoitoon. Osa maahanmuuttajamiehistä vastaa vain, että heidän kulttuurissaan rahan käyttö kuuluu yksin miehille. Osa meille tulevista ei suostu puhumaan kuin miehen kanssa.”

Keskustelemiseen perustuvaa auttamista vaikeuttaa usein myös yhteisen kielen puute.

”Monen apua hakevan tilanne tulee selvitettyä puutteellisesti, kun ei asiakas ei osaa suomea eikä englantia. Tulkin käyttö tällaisessa tilanteessa olisi avuksi, mutta sitä mahdollisuutta meidän matalan kynnyksen palveluissa ei ole. Kunnallisissa Peliklinikan avohoidon palveluissa tämä mahdollisuus onneksi on.”

Kämppi on silti optimistinen. Haasteista huolimatta ja avun pariin hakeutuminen on peliongelmista kärsiville maahanmuuttajille voimaannuttava kokemus.

”Paikalle tulevista maahanmuuttajista huomaa selvästi huojennuksen: täällä on kaikenlaisia ihmisiä, eikä pelaaminen ole ongelma vain minulle.”

Artikkelia päivitetty Peluuri-palvelua koskevilla tiedoilla 13.11. klo 15.22. 

Lue myös:

Näistä syistä hedelmäpeli koukuttaa juuri mummot – joillakin ei jää rahaa edes lääkkeisiin

Suomalaiset pelaavat rahapelejä käsittämättömän paljon: summa on maailman viidenneksi suurin

Täältä löydät apua pelaamiseen

Pelirajat’on | pelirajaton.fi

Pelirajat’on tarjoaa ongelmapelaajille ja heidän läheisilleen monipuolista vertaistukea valtakunnallisesti. Teemme työtä yhdessä koulutettujen vapaaehtoisten vertaisohjaajien kanssa. Pelirajat’on on Sosped säätiön valtakunnallista toimintaa.

Peluuri | peluuri.fi

Peluuri tarjoaa tietoa ja tukea peliongelman kohtaamiseen ja hoitamiseen. Peluuri on rahapelaajia, ongelmapelaajien läheisiä sekä pelihaittoja työssään kohtaavia varten. Tarjolla on ammatillista tukea, vertaistukea ja oma-apuvälineitä puhelimen, verkon ja tekstiviestien välityksellä. Palvelut ovat luottamuksellisia, anonyymejä ja maksuttomia. Palveluita saa ympäri Suomea, sekä suomeksi että ruotsiksi. Auttava puhelin 0800 100 101 (ma-pe klo 12-18).

Palvelut kunnissa

Ammatillista apua rahapelien aiheuttamiin ongelmiin saa A-klinikoilta ja mielenterveystoimistoista. Taloudellisiin ongelmiin ja velkoihin liittyen voi hakea apua kuntien talous- ja velkaneuvonnasta.

Takuusäätiö | takuusaatio.fi

Takuusäätiö tarjoaa neuvontaa ja ratkaisuja velkaongelmiin. Lisäksi Takuusäätiö auttaa ihmisiä oman talouden hallinnassa ja ongelmien ennaltaehkäisemisessä. Palvelut ovat valtakunnallisia ja maksuttomia.

Peliklinikka | peliklinikka.fi

Peliklinikka on erikoistunut rahapeliongelmiin ja sieltä saa apua myös digipelaamisesta ja netin liikakäytöstä aiheutuviin haittoihin. Palvelut ovat maksuttomia.

Tiltti | tiltti.fi

Helsingissä sijaitseva tieto- ja tukipiste Tiltti on paikka, josta saa tietoa ja tukea pelaamisen hallintaan. Tilttiin ovat tervetulleita pelaajat, heidän läheisensä sekä työssään pelihaittoja kohtaavat ammattilaiset. Tiltissä voi pohtia suhdetta omaan tai läheisen pelaamiseen yhdessä työntekijän tai vertaisen kanssa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

THL:n Rahapelit-sivuille on koottu materiaalia rahapelihaittojen ehkäisyn ja hoidon tueksi. Sivusto on suunnattu työssään pelihaittoja kohtaaville, mutta myös päättäjät, toimittajat, kouluttajat, opiskelijat, vanhemmat ja muut asiasta kiinnostuneet löytävät täältä tietoa rahapelaamisesta.

X