Asuntolainat – Miten perinnönjako tehdään?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

On viisasta miettiä etukäteen, miten puolison kuolema vaikuttaa perheen asemaan ja taloudelliseen tilanteeseen.

Omistan aviomieheni kanssa puoliksi perheemme kodin, jonka olemme hankkineet yhteisellä asuntolainalla. Mitä tapahtuu, kun toinen meistä kuolee? Kävisikö niin, että asuntovelka jäisi yksin lesken hoidettavaksi ja lapsi perisi toisen puolen kodista?

Nimimerkillä, Koti lapselle, velka leskelle?

Kun toinen teistä kuolee, vainajan kuolinpesään kuuluvat puolet yhteisestä kodistanne ja yhteisestä velastanne sekä vainajan muut varat ja velat. Lapsi ei peri kuolinpesän velkoja, mutta on niistä vastuussa varoilla, jotka hän voisi perintönä saada. Perintöä ei myöskään saa jakaa ennen kuin vainajan velat on maksettu tai niiden maksusta on sovittu.

On kuitenkin viisasta etukäteen miettiä, miten puolison kuolema vaikuttaisi perheen asumiseen ja taloudelliseen asemaan. Jos asiaa ei ole mietitty etukäteen, oman kodin kohtaloa joudutaan pohtimaan, kun voimia käytännön asioiden hoitamiseen on niukasti.

Yksi tapa turvata lesken ja mahdollisen muun perheen asuminen on ottaa asuntovelkaa vastaava henki- tai lainaturvavakuutus. Ideana on, että vakuutuskorvauksella pystytään hoitamaan asuntovelat osin tai kokonaan. Saman asian ajaa tietysti muu varallisuus, jolla velat voidaan tarvittaessa hoitaa. Jos vainajan osuus asuntovelasta saadaan maksetuksi hänen muilla varoillaan, lapsi saa perinnöksi puolet asunnosta. Leski pitää oman puolikkaansa asunnosta ja vastaa siihen liittyvästä velasta. Lisäksi avioleskellä on lain turvaama oikeus asua kodissaan kuolemaansa saakka.

Jos vainajan varat eivät riitä asuntovelan maksuun, leski voi ottaa vastuulleen koko jäljellä olevan asuntovelan. Lapsen perintöosuudesta häviää tällöin asuntovelka, mutta hänen omistusosuutensa asunnosta pienenee vastaavasti. Jos näin halutaan tehdä,
asunnon omistusosuudet jaetaan uudelleen ja tehdään perinnönjakosopimus, neuvoo perheiden lakiasioihin erikoistunut asianajaja Harri Kontturi.

Jos leski haluaa muuttaa tai jos muita vaihtoehtoja velanhoitamiseksi ei ole, asuntovelka maksetaan myymällä asunto. Asunnon myyntiin voivat pakottaa myös vainajan muut velat, esimerkiksi kulutusluotot. Näin voi käydä, jos asunnon puolikkaan käypä arvo on suurempi kuin vainajan osuus jäljellä olevasta asuntovelasta.

Kontturin mukaan tällaisessa tilanteessa leski ei kuitenkaan yleensä myy asuntoa, vaan sopii velkojien kanssa, että maksaa velkoja summalla, joka vastaa asunnon käyvän hinnan ja velkojen erotusta.

Viva 5/2012

Teksti: Helena Ranta-aho
Kuva: Colourbox

Minun rahat vai sinun rahat ja pitääkö aikuisia lapsia auttaa? Rouva Raha -palstalla vastataan arjen rahankäyttöä koskeviin kysymyksiin. Lähetä kysymyksesi postitse osoitteeseen Viva-raha, Maistraatinportti 1, 00015 Otavamedia tai sähköpostitse vivaraha@otavamedia.fi.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X