Asuntomarkkinoilla kannattaa olla ajoissa liikkeellä – Varaudu silti erilaisiin vastoinkäymisiin

Jaa artikkeli
Vivan päätoimittaja Erkki Meriluoto.
Päätoimittaja Erkki Meriluoto. © Tommi Tuomi / Otavamedia
Asuntomarkkinoilla vierähtää nopeasti vuosi. "Sopivan kodin löytyminen osoittautui olevan kovan työn takana", päätoimittaja Erkki Meriluoto kirjoittaa.

Ensimmäisen lapsemme syntymän jälkeen asia oli hyvin selkeä. Muutto kaksiosta suurempaan kotiin olisi edessä. Tila riitti pikkulapsivaiheessa aivan hyvin, mutta pojan kasvaminen ja haaveet toisesta lapsesta ajoivat tutustumaan pääkaupunkiseudun perheasuntomarkkinaan. Kotien kova hintataso ei yllättänyt. Asuntomarkkinoilla kattaus oli todella monipuolinen, mutta juuri omiin toiveisiin sopivaa kortteeria tuntui olevan vaikea löytää.

Rivitalokolmiossa varttuneena olin aina haaveillut omakotitalosta. Sellaiset kun tuntuivat olevan kaikilla kavereilla lapsuudessa isoine tiloineen ja pihoineen. Sovimme asuntolainan raamit pankin kanssa ja lähdimme innolla etsimään tulevaa kotia. Pian huomasimme viettäneemme kaikki sunnuntait asuntonäytöissä useita viikkoja putkeen ilman edes tarjouksen jättämistä. Sopivan kodin löytyminen osoittautui olevan kovan työn takana.

Vuosi vaihtui ja poika oppi jo kävelemään. Viimein pääsimme jättämään ensimmäisen tarjouksen uudesta kodista. Se meni kuitenkin hetkessä toiselle perheelle. Ymmärsin, että pääkaupunkiseudun markkinassa piti olla todella nopea.

Monilla muillakin oli samat toiveet: tarpeeksi uusi talo, tarpeeksi iso piha, keittiö saarekkeella ja avoimella yhteydellä olohuoneeseen, riittävä määrä makuuhuoneita… Tällaisista kodeista kilpaili moni perhe.

Asuntomarkkinoilla vierähti yli vuosi

Lopulta laajensimme etsintäaluettamme hieman kauemmaksi alkuperäisestä toiveesta. Löysimme toiveet täyttävän kodin, jätimme tarjouksen nopeasti lähelle pyyntihintaa ja erinäisten käänteiden jälkeen teimme kaupat. Aikaa kodin etsinnän aloittamisesta oli mennyt yli vuosi.

Nyt olemme asuneet talossa jo 4,5 vuotta. Jälkikäteen ymmärtää myös onnekkuuden. Saimme toisen lapsen – pikkusiskon – ja talon ylimääräisestä makuuhuoneesta tuli työhuone, jolle korona-ajan etätöissä on riittänyt käyttöä.

Entäs sitten, kun tilaa pitääkin joskus alkaa karsia ympäriltään? Kun tärkeimmiksi kodin kriteereiksi muodostuvat asumisen helppous sekä lyhyt matka kauppaan ja muiden palvelujen ääreen. Silloinkin kannattaa olla ajoissa liikkeellä ja silti varautua erilaisiin vastoinkäymisiin.

Marraskuun Viva-lehti 11/21

Marraskuun Viva-lehti 11/21 on ilmestynyt. © Otavamedia

Artikkeli on julkaistu Viva-lehdessä 11/2021.

Lue myös: Vanhasta navetasta koti – Timo ja Terhi remontoivat lantaluukusta persoonallisen 250-neliöisen asunnon

navetasta koti

Ensimmäiseksi koheni navetan pihapiiri, kun kaikki kiveykset ja kaaret laitettiin kuntoon. Vuonna 1999 istutettu villiviini pehmentää kiviseinää. © Linda Varoma

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X