Näin onnistuu autonrenkaiden vaihto ja säästät selkää

Jaa kaverilleTilaa Seura
Autonrenkaita
On renkaiden vaihdon aika. © HANNU H€ÄYH€Ä/KUVARYHMĀ/SKOY
Autonrenkaiden vaihto voi koetella selkää. Selän kipeytymisen voi välttää tekemällä renkaiden siirrot ja nostot ergonomisesti ja maltilla.

Autonrenkaiden vaihto on joka keväinen ja syksyinen urakka, joka voi koetella selkää. Noin 10-kiloisten autonrenkaiden liikuttelu erilaisissa asennoissa alhaalla maanrajassa on haastavaa. Selän kipeytymisen voi  kuitenkin välttää tekemällä renkaiden siirrot ja nostot ergonomisesti. Ja mikä tärkeintä: muista siirtää ja nostaa renkaita maltilla.

”Oikeilla työasennoilla voi välttää äkilliset lipsahdukset ja selän kipeytymiset. Renkaidenvaihtoon kannattaa varata riittävästi aikaa, sillä kiireessä sattuu vahinkoja helpommin”, kertoo selkäneuvonnan koordinaattori Maria Sihvola Selkäliitosta.

Vältä selkävaivat, nosta oikein

  • Lämmittele lihaksia ennen renkaidenvaihtoa: tee kyykistyksiä ja vartalonkiertoja, pyörittele käsivarsia ja olkapäitä.
  • Siirrä renkaat auton lähelle esimerkiksi kotti- tai nokkakärryillä. Kanna rengas hallitussa asennossa lähellä vartaloa tai vieritä rengasta lyhyitä matkoja.
  • Koukista polvia ja vältä selän kiertoa, kun irrotat pölykapselin. Vaikka työvaihe on kevyt, pidä selkä silti suorassa.
  • Kun avaat ja kiristät renkaan pultteja, työskentele polvillasi, kyykyssä tai toispolviseisonnassa. Seisten selän asento jää kumaraksi, mikä kuormittaa ristiselkää.
  • Jos käytät auton omaa tunkkia, paras asento on olla maassa polvillaan, jotta pystyt pitämään selän suorassa.
  • Kun irrotat tai nostat rengasta, jännitä keskivartaloa kevyesti ja tehosta näin vartalonlihasten tukea selälle. Rengasta nostaessasi käytä jalkalihaksia, vältä nostamista käsillä ja hartioilla.
  • Muista myös huomioida turvallisuus kaikissa työvaiheissa.

Autonrenkaiden vaihto ergonomisesti, katso video:

 

 

Siirry kesärenkaisiin maltilla

Talvirenkaita on käytettävä joulukuun alusta helmikuun loppuun. Nastallisia talvirenkaita saa kuitenkin käyttää 1.11. alkaen ja toki sääolojen vaatiessa aiemminkin. Nastarenkaita saa käyttää toisen pääsiäispäivän jälkeiseen maanantaihin tai niin kauan kuin keli on sellainen, että liikenneturvallisuuden vuoksi on turvallisempaa jaa nastat alla.

Kesärenkaiden vaihdossa ei kannata hoppuilla. Niihin kannattaa siirtyä vasta, kun sääolosuhteet ovat keväiset vuorokaudenajasta riippumatta.

Lähde: Selkäliitto

X