Aviopuolisoiden perinnänjako

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Leski voi saada tasinkoa puolisonsa varoista.

Meillä oli yhteisesti omistamamme kesämökki, jonka myimme mieheni vanhimmalle pojalle, kun mieheni ei enää jaksanut tehdä siellä hommia. Kun mieheni oli joutunut hoitokotiin, laitoin rivitaloasuntomme myyntiin, jolloin kumpikin saisi siihen sijoittamansa rahat itselleen. Ostinkin oman, pienemmän asunnon. Onko minulla aikanaan oikeutta perintöön mieheltäni? Meillä ei ole keskinäistä testamenttia eikä avioehtoa.

Nimimerkillä, Perinkö vai enkö peri?

Miehesi perinnön jakavat hänen rintaperillisensä eli hänen lapsensa. Mikäli miehesi on kuollessaan sinua varakkaampi, sinulla on kuitenkin oikeus saada tasinkoa, koska teillä ei ole avio-oikeutta poissulkevaa avioehtoa. Käytännössä tämä tarkoittaa, että avioliittonne päättyessä toisen kuolemaan (tai avioeroon) kummankin omat varat ja omat velat lasketaan yhteen. Mikäli lesken nettovarat ovat pienemmät kuin vainajan, leskellä on oikeus saada tasinkoa puolisonsa varoista.

Leskellä on siis avio-oikeuden perusteella oikeus saada puolet yhteisestä nettovarallisuudesta. Tämä ei kuitenkaan päde toiseen suuntaan: lesken ei tarvitse luovuttaa tasinkoa ensin kuolleen puolison perillisille.

Teksti: Helena Ranta-aho
Kuva: Colourbox

Viva 11/2012

Minun rahat vai sinun rahat ja pitääkö aikuisia lapsia auttaa? Rouva Raha -palstalla vastataan arjen rahankäyttöä koskeviin kysymyksiin. Lähetä kysymyksesi postitse osoitteeseen Viva-raha, Maistraatinportti 1, 00015 Otavamedia tai sähköpostitse vivaraha@otavamedia.fi.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X