B. Virtanen on kestänyt karseita juttuja jo 30 vuotta – Toimiston antisankari muistuttaa piirtäjäänsä Ilkka Heilää

Jaa artikkeli
B. Virtasen piirtäjä Ilkka Heilä
Ilkka Heilä on saanut piirtää konttorirotalleen vastoinkäymisiä jo kolme vuosikymmentä. Hän loi B. Virtasen alun perin sarjakuvakilpailuun.
B. Virtasen ansiosta Ilkka Heilä saattoi jättää päivätyönsä 1990-luvun puolivälissä. Silloin hän oli Suomessa yksi harvoista päätoimisista sarjakuvataiteilijoista. Tosin itse hän kutsuu itseään piirtäjäksi eikä pidä B. Virtasta minkäänlaisena taiteena.

Sarjakuvahenkilö B. Virtanen on istunut toimistossaan esimiehensä Murikan komenneltavana tasan 30 vuotta. Niin pitkästä työurasta saman työnantajan palveluksessa on tapana palkita.

Virtasen kohdalla kyseessä olisi harvinaisen myönteinen tapahtuma. Hänelle kun ei oikein koskaan tunnu käyvän hyvin.

Siihenhän koko Ilkka Heilän piirtämän sarjakuvan hauskuus tietysti perustuukin. Mutta jos Virtasen elämää alkaa ajatella naurunpyrskäystä yhtään pitemmälle, se tuntuu sangen masentavalta.

”Täytyy myöntää, että kun juuri värittelin joitakin vanhempia piirroksia, joita en ollenkaan muistanut, niin olihan niissä aika karseita juttuja. Kyllä mulle etenkin vanhemmat rouvat tulee sanomaan, että anna sille Virtaselle tapahtua jotain kivaa”, Heilä kertoo.

Postin lajittelija piirsi karikatyyrejä työkavereistaan

Ilkka Heilä kehitteli B. Virtasen vuonna 1989 sanomalehti Uuden Suomen ja sarjakuvia levittävän Bulls Pressin kilpailuun. Virtanen jäi kakkoseksi – mutta jäi myös elämään.

Heilä oli tuolloin 33-vuotias ja työskenteli Postissa lajittelijana.

”Kaikenlaisia suunnitelmia oli ollut vuosikausia, mutta vasta kilpailu antoi sysäyksen toteuttaa edes joku niistä. Koko ajanhan mä piirtelin, Postissakin karikatyyrejä työkavereista.”

Kaikille samaistuttavan konttorirotan hahmoon hän ammensi aineksia omista kokemuksistaan Postissa, jonka ongelmat alkoivat Heilän mielestä jo 1980-luvulla.

”Alkoi näkyä semmoista konsulttihommaa. Jotain pukumiehiä siellä kulki.”

Virtasen ansiosta Heilä saattoi jättää päivätyönsä 1990-luvun puolivälissä. Silloin hän oli Suomessa yksi harvoista päätoimisista sarjakuvataiteilijoista. Tosin itse hän kutsuu itseään piirtäjäksi eikä pidä B. Virtasta minkäänlaisena taiteena.

B. Virtasta on julkaistu noin neljässäkymmenessä lehdessä. Useimmissa niistä hahmo seikkailee edelleen, myös esimerkiksi Seurassa. Albumeina sarjakuva alkoi ilmestyä vuonna 1997.

Elokuussa julkaistiin 24. albumi, jonka nimi on Ajasta jäljessä.

”Se on mun elämänfilosofia. Mä niin kaipaan 70-luvulle. Ehkä siksi, kun silloin olin itsekin nuori, mutta olihan elämä silloin paljon parempaa kuin nyt. Ilmapiiri oli mielestäni vapaampi ja melkein kaikki suosikkikirjailijani olivat hengissä.”

Ilkka Heilän piirtämä B. Virtanen -strippi

© Ilkka Heilä

Muut hahmot muistuttavat tekijää – paitsi määräilevä vaimo

B. Virtanen, jonka etunimeä Ilkka Heilä ei ole koskaan kertonut eikä kerro nytkään, elää kotona vaimonsa Armin ja töissä esimiehensä Reino Murikan sortovallan alla. Sarjan muutkaan henkilöt eivät ole järin miellyttäviä.

Heilältä liikenee kuitenkin ymmärrystä esimerkiksi Murikalle, vaikka tämä on aivan hirveä, alaiselleen jatkuvasti karjuva pikkupomo. Sekin on kuitenkin parempi kuin konsultti, joita Heilä vieroksuu.

”Murikka on sentään kansanmies, suora ja reilu. Se ei hymyile ja samalla mieti, että miten tuota saataisiin nyljettyä vielä enemmän.”

Eniten Heilä toki sympatiseeraa päähenkilöään Virtasta ja toteaa, että luultavasti hahmo muistuttaa häntä itseään.

”Mutta voi olla, että muutkin hahmot muistuttaa mua. Paitsi se vaimo!”

Heilä on piirtänyt Virtaselle kissan nimeltä Pasi, jollainen hänellä itselläänkin oli. Tosielämän Pasi on jo kuollut, mutta sarjakuvassa se saa vielä jatkaa elämäänsä.

Ja ilmeisesti konttorirottana saa jatkaa myös Virtanen, vaikka hän lähestyy eläkeikää – kuten luojansakin. Heilä lupaa jatkaa hahmonsa piirtämistä niin pitkään kuin ihmiset haluavat hänestä lukea.

”Kyllähän se toive on tähän piirustuspöydän päälle joskus rojahtaa, niin kuin Tenavien piirtäjä”, Heilä sanoo.

Lue myös: Seuran arkistosta: Sarjakuvataiteilija Jorma ”Titu” Tiittanen oli kansan tuntojen tulkki

X