Meneekö Black Friday -shoppailusi kiville? – Näin postin lakko vaikuttaa ulkomailta tilattuihin paketteihin

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Pau tiedotti tänään aloittavansa laajan lakon Postissa maanantaina 11. marraskuuta
Posti- ja logistiikka-alan unioni Pau tiedotti tänään aloittavansa laajan lakon Postissa maanantaina 11. marraskuuta alkaen kello 06. © TOMMI TUOMI / OTAVAMEDIA
”Jos Ilmailualan unioni IAU menee tukilakkoon, emme tule käytännössä saamaan käytännössä lainkaan lentopostia”, Postin kansainvälisen verkkokaupan palveluista vastaava johtaja Sami Finne kertoo.

Marraskuun 29. päivä vietettävä Black Friday on vakiinnuttanut paikkansa yhtenä syksyn suurista shoppailupäivistä. Suurista alennuksista tunnettu päivä kannustaa ihmisiä verkkokauppoihin.

Tänä syksynä verkkoshoppailijat saavat miettiä muutakin, kuin hintoja: Posti- ja logistiikka-alan unioni Pau tiedotti aloittavansa laajan lakon Postissa maanantaina 11. marraskuuta alkaen kello 06.

Lakon on määrä päättyä sunnuntaina 24. marraskuuta kello 24.

Lakko vaikeuttaa merkittävästi postin kulkua koko maassa. Miten se vaikuttaa ulkomaisista verkkokaupoista tilattujen pakettien toimituksiin?

Lentorahtipakettien toimittamisessa jopa viikkojen viive

Pakettien toimitusaikaan lakon aikana vaikuttaa merkittävästi se, tarvitaanko niiden kuljettamiseen lentorahtia.

”Jos Ilmailualan unioni IAU menee tukilakkoon, emme tule käytännössä saamaan käytännössä lainkaan lentopostia. Lentopostitse lähetettyjen pakettien kanssa viivettä voi tulla useita viikkoja. Ne paketit, jotka saadaan lentorahdilla Suomeen asti, saadaan uskoakseni myös jaettua”, Postin kansainvälisen verkkokaupan palveluista vastaava johtaja Sami Finne kertoo.

Lentorahtina paketteja tulee esimerkiksi Yhdysvalloista ja Japanista. Sieltä vaihtoehtoisia kuljetusreittejä on vaikeaa kehittää.

”Lentorahtipaketit, joita ei saada eteenpäin, jäävät odottamaan lähtömaahan.”

Paun lakon arvioidaan vaikeuttavan postin kulkuun vielä päättymisensä jälkeenkin.

Paun lakon arvioidaan vaikeuttavan postin kulkuun vielä päättymisensä jälkeenkin.

Euroopasta tilatuilla paketeilla viive todennäköisesti vain päiviä

Valtaosa Euroopasta tilatuista paketeista kuljetetaan rekoilla. Euroopasta tulevaa lentorahtia on myös mahdollista korvata maantiekuljetuksilla.

”Euroopasta rekoilla kuljetettavien pakettien toimittamisessa voi olla joitakin viiveitä, mutta siinä tapauksissa puhutaan päivistä. Euroopasta tulevasta pakettiliikenteestä suuri osa ei kulje kulje postina, vaan kaupallisena pakettiliikenteenä. Meillä on hyviä pakettilogistiikkakumppaneita. Olemme keskustelleet kumppanien kanssa, miten pystymme poikkeustilanteen hoitamaan”, Finne sanoo.

Hän ei usko lakon lisäävän pakettien katoamisia.

”En pidä katoamisia todennäköisinä. Tällaisia tilanteita varten on olemassa varastointimahdollisuus. Sumaa lähdetään sitten purkamaan heti lakon loputtua.”

Uskaltaako Black Friday -tarjouksia hyödyntää?

Lakon on ennakoitu sotkevan postin toimintaa vielä pitkään päättymisensä jälkeenkin. Uskaltavatko Black Friday -tarjouksia kyttäävät suomalaiset tilata tuotteita ulkomaisista verkkokaupoista?

”Uskoisin, että pystymme hoitamaan Black Fridayn kunnialla läpi. Viivästyksiä tulee, mutta ne eivät ole kovin pitkiä ja lopulta se tavara tulee perille ”, Finne sanoo.

X