Blind Channel pyrkii Euroviisuihin väkivaltapopilla – Ahdistus koronasta ja hullusta maailmantilanteesta ladattu kisakappaleeseen

Uuden Musiikin Kilpailussa kuullaan tänä vuonna jälleen suomalaisen musiikin raskaampaa osastoa, kun oululaislähtöinen Blind Channel kisaa Suomen euroviisuedustajan tittelistä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Blind Channel valittiin Uuden Musiikin Kilpailuun lähes 300 hakijan joukosta. © Mona Salminen, Yle

Uuden Musiikin Kilpailussa kuullaan tänä vuonna jälleen suomalaisen musiikin raskaampaa osastoa, kun oululaislähtöinen Blind Channel kisaa Suomen euroviisuedustajan tittelistä.
Teksti: Katriina Lundelin

Kaikki alkoi hiukan hullusta ideasta. Oululaislähtöinen raskaamman rockin yhtye, Blind Channel, oli maaliskuussa 2020 julkaissut tuoreen levynsä Violent Pop, kun korona hiljensi keikkapaikat. Suuret suunnitelmat ja kiertue piti pistää sivuun ja niellä siitä syntynyt raaka pettymys.

”Alun perin se oli sellainen hullu heitto. Oltiin tekemässä demoa ja nähtiin, että haku Uuden Musiikin Kilpailuun oli alkamassa. Pyöriteltiin ajatusta ensin ihan kreisinä ideana, että jos ei mitään muuta pysty tässä tilanteessa tekemään, niin olisiko järkeä lähteä televisioon ja Euroviisuihin”, kertoo Joel Hokka, toinen Blind Channelin laulajista.

Bändi oli testannut hulluja ideoita jo aiemmin. Cover-versio Anastacian pop-hitistä Left Outside Alone oli soinut Radio rockilla ja Yle X:llä ja video oli herättänyt kiinnostusta. Miksei siis kokeilisi jotain vielä hullumpaa.

Bändin jäsenet kuulivat huhuja, että UMK:n organisaatio ja yleisö ovat toivoneet pitkästä aikaa mukaan raskaampaa musiikkia. Levy-yhtiön ja managerin tuella pohdittiin, että jos korona kestäisi vielä pitkään, niin television kautta olisi silti mahdollista saavuttaa näkyvyyttä.

”Ajattelimme, että vaikka lähdemme kisaan altavastaajina, eräänlaisena pimeyden lipunkantajana meillä saattaisi olla hyvä sauma pärjätä skabassa.”

Blind Channel oli ehdolla Emma-gaalassa 2018 Vuoden rock -kategoriassa.

Blind Channel oli ehdolla Emma-gaalassa 2018 Vuoden rock -kategoriassa. © Mirva Kakko, Otavamedia

Dark Side on ahdistuksella ladattu kisabiisi

Kun päätös pyrkiä viisuihin oli syntynyt, Blind Channel vetäytyi tekemään biisejä. Lopulta ajatus varsinaisen viisukappaleen tekemisestä ei kuitenkaan tuntunut rehelliseltä.

Bändin omaksi tyyliksi on muodostunut raskaan rockin ja metallin yhdistelmä, joka sisältää vaikutteita myös popista, räpistä ja elektronisesta musiikista. Bändi päätti olla uskollinen tälle väkivaltapopiksi kutsumalleen tyylille ja valita kisabiisiksi jotain, joka edusti täysin heitä itseään.

”Kun jäimme keväällä koronan myötä samaan ahdinkoon kuin kaikki muutkin artistit, aloimme kirjoittaa biisejä ja silloin syntyi kappale nimeltä Dark Side, johon me purimme sitä ahdistusta ja turhautumista kauheasta maailmantilanteesta.”

Hokka kuvaa bändin musiikkia moderniksi raskaaksi musiikiksi, jonka aiheet nousevat sosiaalisen median aikakauden ihmiselämästä, sen ulkopuolisuuden kokemuksista ja läheltä ihmisen persoonallista kärsimystä. Sitä kokemusta edustaa myös Dark Side.

”Ajattelimme, että jos menemme tällä biisillä UMK:hon, me voitetaan joka tapauksessa, koska sen fiilis ja sanoma on täyttä totta. Biisi on myös todiste siitä, miksi uuden sukupolven raskaampi musa pystyy valloittamaan entistä suurempia yleisöjä ja että se genre on olemassa ja pystyy uudistumaan.”

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Blind Channel (@blindchannel) jakama julkaisu

Suomalaisten pitäisi olla raskaan musiikin kulttuuristaan ylpeitä

Metalli- ja rock-musiikki ei ole valtavirrassa yhtä trendikästä kuin 15 – 20 vuotta sitten, kun Lordikin voitti vuoden 2006 Euroviisut. Suomalaisilla on silti Joel Hokan mukaan aihetta ylpeyteen.

”Menestyneimmät vientibändit Suomesta ovat nimenomaan raskasta musiikkia. Jos kysyy kliseisiä asioita Suomesta vaikkapa britiltä, kaikki tietävät Nightwishin ja Kimi Räikkösen.”

Tämä myös siinä, että kansainvälisessä musiikkibisneksessä suhtaudutaan suomalaiseen metallibändiin huomattavasti suotuisammin kuin vaikkapa virolaiseen vastaavaan, koska suomalaisten historia raskaan musiikin saralla tunnetaan niin hyvin.

”Suomesta on tullut massiivisen kokoisia bändejä ja menestystä. Esimerkiksi Children of Bodom, Rasmus ja Euroviisuissa Lordi. Suomalaiset metalli- ja rock-bändit kiinnostavat maailmalla.”

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Blind Channel (@blindchannel) jakama julkaisu

Tähän voi Joel Hokan mukaan etsiä syitä erityisestä raskaan musiikin kulttuurista, joka Suomessa on: löytyy paljon treenikämppiä ja ihmisiä, joiden kanssa muodostaa yhtyeitä ja soittaa yhdessä. On yleisöä, keikkoja ja festivaaleja.

Hokkaa surettaa nähdä, että osa englanninkielisistä bändeistä vaihtaa kielensä suomeksi ja alkaa kiertää vain kotimaassa. Hänestä metalli- ja rock-musiikki olisivat järkeviä vientituotteita, joiden avulla verotuloja saataisiin virtaamaan kotimaahan.

”Suomalaisten pitäisi olla ylpeitä siitä, että meillä on musiikissa yksi juttu, jonka osaamme tehdä todella hyvin.”

Lue myös: Aina mun pitää… yrittää! Vasta Lordi muutti Suomen sekavan euroviisuhistorian

X