Bongasitko harvinaisen lajin? Kansallinen lajiluettelo tarjoaa tietoa Suomen yli 40 000 eliölajista – Ilmoita tietokantaan myös omista luontohavainnoistasi!

Luonnonystävän aarreaitta löytyy nyt yhden nettiosoitteen alta. Suomen Lajitietokeskus on julkaissut ensimmäistä kertaa listan Suomen eliölajeista.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jäytiäinen eli Mesopsocus unipunctatus

Luonnonystävän aarreaitta löytyy nyt yhden nettiosoitteen alta. Suomen Lajitietokeskus on julkaissut ensimmäistä kertaa listan Suomen eliölajeista.
(Päivitetty: )
Teksti:
Mikael Vehkaoja

Luonnontieteellisen keskusmuseon koordinoima Lajitietokeskus ylläpitää kansallista lajiluetteloa. Nyt julkaistu Lajiluettelo 2018 on historian ensimmäinen vuosiversio Suomen 40 000 eliölajista.

Luettelosta löytyvät kaikkien Suomessa esiintyvien kalojen, hyönteisten, hyppyhäntäisten, sammakkoeläinten, lintujen, putkilokasvien, sammalten ja monien muiden eliöiden nimet.

Alan harrastajien iloksi luettelossa on huomioitu myös lajien alaiset taksonit, eli biologisessa luokittelussa erotetut ja nimetyt eliöryhmät. Jokaiselle taksonille on annettu uniikki tunniste.

Havaintojen aarreaitta

Eliöiden luettelo on julkaistu Lajitietokeskuksen laji.fi-portaalissa, joka on todellinen luonnonystävän aarreaitta. Hakutoiminnon avulla voi etsiä helposti tietoa kaikista Suomen eliölajeista.

Yleisempien lajien kohdalla mukana on myös kuvia. Tiedot on linkitetty kansainvälisiin tietokantoihin, joista löytyy monenlaista tietoa ja lajeista tehtyjä tutkimuksia. Linkkien kautta löytyy tietoa esimerkiksi eliön DNA:sta, uhanalaisuudesta tai lajia koskevista EU-direktiiveistä.

Sivulla on myös karttapalvelu, josta voi selata eliöistä tehtyjä havaintoja, joita on yli 31 miljoonaa. Kartalta selviää, missä viimeksi on nähty pyöriäinen, tai kuinka kauan on siitä, kun nokkahauen nähtiin viimeksi uivan Suomenlahdella. Mukana on Luonnontieteellisessä museossa otettuja kuvia täytetyistä eläimistä, mutta onneksi myös bongareiden ottamia luontokuvia.

Palveluun kirjautunut käyttäjä voi tallentaa omia luontohavaintoja ja osallistua kansalaistiedehankkeisiin. Havainnot tulevat yleiseen käyttöön.

X