”Ne, jotka aloittivat Irakin sodan, ovat syypäitä Euroopan pakolaistulvaan ja Brexitiin”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Näin taksimies luennoi tyynesti tunnin verran ja ajoi eteenpäin isojenkaan vastamäkien lannistamatta. Ei mahdollinen Brexitkään brittejä rusenna.

Lensin Brexitin jälkeisessä matalapaineessa Englantiin, Manchesteriin. Taksimatkalla pieneen Bigginin kylään taksikuski valotti näkemyksiään:

”Ne, jotka aloittivat Irakin sodan ja ne, jotka tuhoavat Syyriaa, ovat syypäitä Euroopan pakolaistulvaan ja tähän meidänkin Brexitiimme. Kaikki liittyy kaikkeen. Miksi ne eivät joudu vastuuseen?” hän mietti.

”Kaiken takana on ihmisten loputon ahneus. Ei välitetä muiden hädästä.”

Jo harmaantuneen taksimiehen mielestä äänestyksen yläikärajan olisi pitänyt olla korkeintaan 50. ”Nuoremmathan joutuvat elämään pisimpään tulevaisuutta EU:n ulkopuolella.”

Näin taksimies luennoi tyynesti tunnin verran ja ajoi eteenpäin isojenkaan vastamäkien lannistamatta.

Ei – mahdollinen – Brexit brittejä rusenna. Se kylläkin, jos eivät saa pian yhteyksiä toimimaan koko maassa.

Oli ällistyttävää palata menneisyyteen, jossa kännykällä ei voi soittaa eikä tekstari lähde liikkeelle kuin korkeintaan läheisen hevostallin nurkalta. Wifi toimi hotellin vastaanoton tienoilla, muttei enää parinkymmenen metrin päässä huoneessa.

Hotelliväen joukossa vain suomalainen näytti olevan aidosti ahdistunut yhteyksien puutteesta. Muut ottivat puhelin- ja nettipaaston tyynesti. Osa jopa nautti.

Tätä menoa britit eivät tee vielä pitkään aikaan etätöitä ihanassa pikku kylässään, kuvankauniin puutarhan ympäröimässä idyllisessä kivitalossaan, vaikka maailma ja ammatit muuttuvat. Toisaalta iso osa sikäläisistä vesihanoistakin on edelleen vailla sekoittajaa: toinen käsi palaa ja toinen jäätyy.

Keskimäärin hyvä olo. Niin he ehkä ajattelevat, tyynesti, jälleen kerran.

”Keep calm and carry on. Pysykää tyyninä ja jatkakaa”, lausui pääministeri Winston Churchill kansalaisilleen Ison-Britannian hallituksen julisteessa vuonna 1939, toisen maailmansodan alkumetreillä.

Upeasti kukkivalla maaseudulla tuntui, että tuo vanha juliste on kaivettu esiin, ja lopulta vain puutarhanhoito on tärkeää.

Kaukana kavala Brexit-maailma.

X