Brexit-neuvottelut turhauttavat brittejä – Huoli kasvaa epävarmuuden keskellä: ”Toivon, että suomalaiset ja muut EU:n jäsenet jäävät Iso-Britanniaan – menettäisimme paljon, jos ihmiset lähtisivät”

Luonnos brexit-sopimuksesta on saanut EU-mailta hyväksyvän vastaanoton, mutta kansalaisten mielipiteissä toistuvat niin epävarmuus, katumus kuin odottava tunnelma.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Luonnos brexit-sopimuksesta on saanut EU-mailta hyväksyvän vastaanoton, mutta kansalaisten mielipiteissä toistuvat niin epävarmuus, katumus kuin odottava tunnelma.
(Päivitetty: )
Teksti: Karoliina Kanerva

Iso-Britannian pääministerin Theresa Mayn luonnos brexit-sopimuksesta on saanut hyväksynnän kaikilta Euroopan unionin jäsenmailta.

Toistaiseksi sopimuksen yksityiskohtia ei ole julkistettu. EU-maat käsittelevät sopimusta huippukokouksessa ensi sunnuntaina.

Seura selvitti, mikä Britannian kansalaisia huolettaa brexit-tilanteessa eniten, ja millaisia terveisiä he lähettävät EU:hun jääville eurooppalaisille.

Helen

”Eniten nykytilanteessa itseäni huolettaa epävarmuus”, toteaa Newcastlen yliopistossa työskentelevä Helen. © Karoliina Kanerva / Otavamedia

”Ei tämä hirveän hyvältä näytä”

Newcastlen kaupungissa Pohjois-Englannissa brexit ei katukuvassa näy. Kesäkuussa 2016 kansanäänestyksen tulos kallistui alueella täpärästi EU:ssa pysymisen puolelle, kun 50,7 prosenttia asukkaista kannatti unioniin jäämistä.

Lähes 2,5 vuotta myöhemmin asukkaiden mielipiteet ovat yhä jakautuneet.

”Ei tämä brexit-tilanne hirveän hyvältä näytä. Itse äänestin EU:ssa pysymisen puolesta, sillä työskentelen yliopistossa, jonka rahoituksista iso osa tulee Euroopasta”, Newcastlen yliopistossa toimiva Helen toteaa.

”Eniten nykytilanteessa itseäni huolettaa epävarmuus. Vieläkään ei oikein tiedetä, mitä tarkalleen tulee tapahtumaan.”

Epävarmaa tunnelmaa lisää muun muassa brexit-ministerien tiheä vaihtuminen. May nimesi vastikään uudeksi ministeriksi Stephen Braclayn, sillä hänen edeltäjänsä Dominic Raabin erosi virastaan vain viiden kuukauden jälkeen.

Raab kommentoi päätöksen syyksi tyytymättömyyttään Mayn ehdottamaan sopimukseen, jolle Raab ei suostunut antamaan hyväksyntäänsä. Asiasta raportoi Yle.

James

”Tällä hetkellä brexit on yksi sekasorto”, toteaa pohjoisenglantilainen James .© Karoliina Kanerva / Otavamedia

Valheellinen ja epäselvä kansanäänestys kaduttaa

”Alun perin äänestin EU-eroa, mutten niinkään maahanmuuttoon liittyvistä syistä, vaan pikemminkin jotta valtion asiat saataisiin kontrolliin”, pohjoisenglantilainen James kertoo Seuralle.

”Nyt, nähtyäni miten tilanne on edennyt, vaihtaisin kuitenkin kantaani ja äänestäisin EU:ssa pysymisen puolesta.”

James on yksi monista briteistä, jotka katuvat päätöstään kansanäänestyksessä vuonna 2016. The Independent -lehden mukaan 60,5 prosenttia eroa äänestäneistä ei ole tyytyväisiä siihen, miten brexit-neuvottelut on äänestyksen jälkeen edenneet.

”En usko, että alun perin ymmärsimme, minkä puolesta oikein äänestimmekään. Taustalla oli monia valheellisia lupauksia esimerkiksi Boris Johnsonin ja Nigel Faragen osalta, jotka kummatkin katosivat nopeasti näiden lupausten jälkeen. Lisäksi puhuttiin kauppasopimuksista, joista neuvottelemisen piti olla helppoa, vaikka näin ei selvästikään ole”, James sanoo.

Britannian työväenpuolueen puheenjohtaja Jeremy Corbyn on todennut toisen kansanäänestyksen olevan kenties ”tulevaisuuden vaihtoehto”, mutta lähiaikoina toisen mahdollisuuden varaan on turha nojautua.

”Tällä hetkellä brexit on yksi sekasorto. Itse kannattaisin toista kansanäänestystä vahvasti”, James toteaa.

Yasmin

”Me haluamme edelleen toivottaa suomalaiset ja muut ulkomaalaiset tervetulleeksi Iso-Britanniaan, sekä matkustaa itse heidän kotimaihinsa”, sanoo Yasmin, joka on kotoisin Länsi-Englannista. © Karoliina Kanerva / Otavamedia

EU-asukkaat yhä tervetulleita Iso-Britanniaan

Iso-Britanniassa kiivas raportointi brexitistä on saanut kritiikkiä myös liiallisesta uhkakuvien maalailusta.

“Mielestäni media on luonut brexitistä paljon katastrofimaisemman kuvan, kuin mitä se todellisuudessa on”, Länsi-Englannista kotoisin oleva aktivisti Yasmin pohtii.

EU-eron puolesta äänestänyt Yasmin huomauttaa myös, ettei eurooppalaisten tule leimata Iso-Britanniaa ennakkoluuloiseksi pelkän äänestystuloksen perusteella. Halu erota Euroopan unionista ei tarkoita sitä, että saarivaltio haluaisi sulkea kaikki porttinsa.

”Me haluamme edelleen toivottaa suomalaiset ja muut ulkomaalaiset tervetulleeksi Iso-Britanniaan, sekä matkustaa itse heidän kotimaihinsa”, Yasmin sanoo.

”Itsekkäästi ajateltuna isoin huoleni onkin se, joudummeko tulevaisuudessa hankkimaan viisumit EU-maihin matkustamista varten.”

Sydney

”Toivon, että suomalaiset ja muut EU:n jäsenet jäävät Iso-Britanniaan”, sanoo liverpolilainen Sydney. © Karoliina Kanerva / Otavamedia

Päätösten hitaus turhauttaa – Saako brexit lisäaikaa?

Sopimuksen syntymistä ja muutosten voimaanastumista koskevia mielipiteitä yhdistää selkeä turhautuminen. Vaikka neuvotteluja onkin käyty nyt yli kaksi vuotta, eropäivään 29. maaliskuuta 2019 on jäljellä enää neljä kuukautta, eikä lopullisista päätöksistä ole tietoa.

”En juurikaan enää seuraa brexit-uutisia, sillä en vain yksinkertaisesti jaksa. Kun en pysty itse vaikuttamaan siihen, mitä lopulta tulee tapahtumaan, niin en sen erityisemmin asiasta viitsi murehtia”, Liverpoolista kotoisin oleva opiskelija Sydney toteaa.

Toive Iso-Britanniassa asuville ulkosuomalaisille on kuitenkin selkeä.

”Toivon, että suomalaiset ja muut EU:n jäsenet jäävät Iso-Britanniaan. Me menettäisimme paljon, jos ihmiset todella lähtisivät.”

Mikäli brexit-siirtymäkausi saa jatkoa, on eropäivämäärää mahdollista lykätä kerran. Ehdotuksen uudesta aikataulusta esittää EU:n brexit-neuvottelija Michel Barnier.

X