Brother Christmas sai syytteen rahankeräysrikoksista, mutta vakavimmat rikosepäilyt raukesivat – Keulahahmo Ari Koponen moittii mediaa mustamaalauksesta

Jaa artikkeliTilaa Seura
Ari Koponen eli Veli Joulu syyttää mediaa kohtelustaan. © Kuvakaappaus Brother Christmasin verkkosivuilta
Brother Christmasin vakavimmat väärinkäytösepäilyt raukesivat. Ari Koposen mukaan media on kertonut hänen perustamastaan hyväntekeväisyysyhdistyksestä vääriä tietoja, mutta pitääkö väite paikkaansa?

Itä-Uudenmaan syyttäjävirasto sai maanantaina 1. huhtikuuta valmiiksi syyteharkinnan, joka kohdistui hyväntekeväisyysyhdistys Brother Christmasin ja sen keulahahmon Ari Koposen toiminimen toimintaan.

Poliisin tekemän esitutkinnan perusteella asiassa epäiltiin törkeää kirjanpitorikosta ja kolmea rahankeräysrikosta.

Rikosepäilyistä kaksi johti syytteeseen.

Ne on nostettu Koposta vastaan liittyen Tmi Ari Koponen Eventsin toimintaan loppuvuonna 2016 sekä häntä ja kahta muuta hallituksen jäsentä vastaan liittyen yhdistyksen toimintaan tammi-heinäkuussa 2017.

Syytteet koskevat Mesenaatti-joukkorahoituspalvelun kautta toteutettua varainkeruuta sekä tuotemyyntiä aikana, jolloin Brother Christmasilla ei ollut rahankeräyslupaa.

Kaikki epäillyt henkilöt kiistävät syyllistyneensä rikoksiin.

Koposen toiminimi kytkeytyy asiakokonaisuuteen siksi, että hyväntekeväisyyshahmo Brother Christmasin toimintaa pyöritettiin sen kautta ennen yhdistyksen perustamista.

Koponen vähätteli ja kummeksui syytteitä

Koponen vähätteli saamansa kahden syytteen painoarvoa tänään tiistaina julkaisemassaan tiedotteessa.

”Kyse on pelkästä rahankeräyslain nippelitiedosta ja arpajaishallinnon käynnistämästä hiusten halkomisesta”, hän totesi.

Koponen muistutti, että parhaillaankin kymmenet vastaavat tahot keräävät Mesenaatin kautta varoja tuotemyynnein ja tempauksin omaa toimintaansa varten, ja että syytteiden läpimeno nostaisi raskaan varjon muiden joukkorahoituskampanjoiden ylle.

”Alkaako syyttäjä nostaa sen jälkeen satoja oikeusjuttuja lisää ja haastaa käräjille kaikki muutkin henkilöt ja yhteisöt, jotka ovat laillani uskoneet noudattavansa voimassa olevaa rahankeräyslainsäädäntöä tuotemyynnein ja tempauksin?”, Koponen kysyy.

Tiliote kelpasi tositteeksi

Kahdesta muusta rikosepäilystä syyttäjät jättivät nostamatta syytteen. Ne koskivat vakavampia asioita.

Epäillyn törkeän kirjanpitorikoksen kohdalla kyse oli pääasiassa siitä, että huomattava määrä maksutositteita puuttui kirjanpidosta. Syyttäjät katsoivat, että toiminnan luonne huomioon ottaen silkka tiliote riitti tositteeksi.

Kaatunut rahankeräysrikosepäily koski sitä, että yhdistys ei ole kerätessään rahaa tiettyyn kohteeseen aina kertonut, mitä varoille käy, jos kohteen keräystavoite ylittyy. Syyttäjien mukaan Brother Christmasin ilmoittelu ei ole kuitenkaan ollut niin totuudenvastaista tai harhaanjohtavaa, että rikoksen tunnusmerkistö olisi täyttynyt.

Syyttäjien mukaan ei myöskään löytynyt viitteitä siitä, että varoja olisi käytetty muuhun kuin yhdistyksen tarkoituksen mukaiseen toimintaan.

”Väärät väitteet on kumottu täysin”

Ari Koponen riemuitsi tiedotteessaan syyttäjien ratkaisusta.

”Nyt viimeistään on tullut täysin kiistattomasti todistettua, ettei Brother Christmas ry:n keräyksillä saaduista varoista ole kulkeutunut euroakaan muualle kuin hädänalaisten auttamiseen”, hän kirjoitti.

Koposen mukaan lehtijutuissa on vihjailtu, että hän olisi jopa huijannut siinä, mihin keräysrahat menevät ja antanut niihin liittyvää väärää ja vääristeltyä tietoa.

”Nyt nämäkin väärät väitteet on kumottu täysin”, hän toteaa.

Koposen tiedotteessa mainitaan nimeltä Helsingin Sanomat ja Seura.

Helsingin Sanomat julkaisi helmikuussa 2018 laajan yhdistyksen toimintaa ruotivan artikkelin. Seuraavassa kuussa Seura käsitteli jutussaan sitä, mitä kävi Brother Christmasin ennen joulua 2016 keräämille varoille.

Koponen katsoo joutuneensa mustamaalauskampanjan kohteeksi. Median julkaisemilla väitteillä on ollut mittava vaikutus hänen maineeseensa ja yhdistyksen toimintaan.

Lahjoitusten määrä on hänen mukaansa pudonnut roimasti eikä yhdistykselle ei ole myönnetty uutta rahankeräyslupaa sen jälkeen, kun edellinen lupa umpeutui heinäkuussa 2019.

”Kaikki tämä vain ja ainoastaan sen takia, että minut ja Brother Christmas -hahmoni oli leimattu jättikavaltajiksi ja oman edun tavoittelijoiksi”, Koponen toteaa.

Mitä Seura kirjoitti Brother Christmasista?

Tiedotteen mukaan Seura ”syytti yhdistystä ja Koposta muun muassa kirjanpitolain rikkomisesta ja vihjasi tuhansien eurojen keräysvarojen kulkeutuneen muualle kuin keräyskohteisiin”.

Kuinka hyvin nämä väitteet pitävät paikkansa?

Kirjanpitolakia käsiteltiin Seuran jutussa, joka kertoi, että vuonna 2016 saatuja Mesenaatti-rahoja ei kirjattu yhdistyksen saman vuoden tilinpäätökseen. Lehden haastatteleman asiantuntijan mielestä näin ei olisi pitänyt lain mukaan tehdä.

Seura julkaisi samasta asiasta myös Koposen vastineen.

Jutun tarkoitus oli selvittää keräysvarojen käyttöä. Sitä varten tehdyn selvityksen päätulos oli se, että Brother Christmasin vuoden 2016 Joulupottiin keräämistä varoista merkittävä osa jäi toimittamatta avuntarvitsijoille samana jouluna.

Koponen tunnusti samassa jutussa, että keräysvaroja jäi tuolloin toimittamatta vähävaraisille:

”Luonnollisesti olen pahoillani, että jouluna 2016 saatuja varoja ei pystytty käyttämään kaikkia juuri 2016. Päätin, että nuo jakamatta jääneet rahat lahjoitetaan sitäkin suurempana summana apua tarvitseville jouluna 2017. Tämä tavoite onnistuikin hyvin. ”

Myöhemmin Koponen avasi Seuralle toimittamassaan vastineessaan vielä tarkemmin sitä, miten rahoille oikein kävi.

”Joulupotti-rahoista ei mennyt kyseisenä jouluna niiden myöhäisen saapumisen vuoksi (21.12.2016) avuntarvitsijoille juuri lainkaan. Sen sijaan jaoin jouluna 2016 avuntarvitsijoille lähes 17 000 euron edestä apua, jonka olin saanut avustuksina muualta yksityishenkilöiltä ja yrityksiltä. Lisäksi useat yritykset antoivat monenlaista tuhansien eurojen arvoista tavara-apua, joka kulkeutui lyhentämättömänä avuntarvitsijoille.”

Lue myös: Brother Christmasin tutkintapyyntö Seuran artikkelista ei etene edes esitutkintaan – Poliisi: Ei syytä epäillä rikosta

X