Brother Christmasin tutkintapyyntö Seuran artikkelista ei etene edes esitutkintaan – Poliisi: Ei syytä epäillä rikosta

Jaa artikkeliTilaa Seura
Brother Christmas on nykyisin perussuomalaisten kansanedustajana toimivan Ari Koposen hyväntekeväisyyshahmo.
Brother Christmas on nykyisin perussuomalaisten kansanedustajana toimivan Ari Koposen hyväntekeväisyyshahmo. © brotherchristmas.fi
Poliisi on päättänyt, että se ei aloita esitutkintaa Ari Koposen tutkintapyynnön perusteella Seuran artikkelista. Perusteena on se, että Koposen tulee sietää hyväntekeväsiyyshahmo Brother Christmasin toimintaan kohdistuvaa arvostelua.

Itä-Uudenmaan poliisilaitos on päättänyt, että se ei aloita esitutkintaa Ari Koposen tutkintapyynnön perusteella Seuran artikkelista.

Poliisi teki asiasta esiselvityksen ja tuli sen perusteella siihen tulokseen, että asiassa ei ole syytä epäillä rikosta.

Tutkintapyynnön kohteena oli Seuran maaliskuussa 2018 julkaisema artikkeli, jossa selviteltiin Koposen hyväntekeväisyysyhahmo Brother Christmasin rahankeruuta. Koponen keräsi vuonna 2016 joukkorahoituksella rahaa vähävaraisille perheille.

Artikkelissa todettiin, että Joulupotti-rahoista alle puolet jaettiin tuona vuonna apua tarvitseville perheille.

Tutkintapyynnössä Koponen pyysi poliisia selvittämään, syyllistyikö Seura artikkelilla törkeään kunnianloukkaukseen. Koposen mielestä Seura väitti artikkelissa perusteettomasti hänen rikkoneen kirjanpitolakia.

Poliisin mukaan artikkeli ei ylitä sitä, mitä on pidettävä julkisessa keskustelussa ja valtakunnallista huomiota herättäneessä aiheessa hyväksyttävänä.

”Asemassaan Koposen tulee sietää toimintaansa kohdistuvaa arvosteluakin”, poliisi kirjoittaa päätöksessään.

Ari Koponen ei vastannut

Päätöksestä ei ole valitusoikeutta, mutta Koponen voi itse asianomistajana halutessaan nostaa syytteen.

Nykyisin perussuomalaisten kansanedustajana toimiva Koponen ei vastannut, kun Seura kysyi miten hän aikoo asiassa toimia.

Koponen teki tutkintapyynnön myös Helsingin Sanomien artikkelista, jossa lehti selvitteli Brother Christmasin hyväntekeväisyystoiminnan epäselvyyksiä.

Poliisi ei katsonut esitutkinnan aloittamisen edellytysten täyttyvän siinäkään tapauksessa.

Poliisi sai huhtikuussa 2019 esitutkinnan valmiiksi Brother Christmas -yhdistyksen toiminnasta.

Ari Koponen ja kaksi yhdistyksen hallituksen jäsentä saivat syytteen rahankeräysrikoksesta.

Sen sijaan vakavimmat rikosepäilyt raukesivat. Syyttäjä ei löytänyt viitteitä siitä, että varoja olisi käytetty muuhun kuin yhdistyksen tarkoituksen mukaiseen toimintaan.

Lue myös: Brother Christmasin tutkintapyyntö Seuran artikkelista ei etene edes esitutkintaan – Poliisi: Ei syytä epäillä rikosta

X