Bucket-listan haaveista totta eläkeläisenä ruksi kerrallaan – ”Kun ajoissa ryhtyy johonkin, valmista tulee varmemmin”

”Vivaa tehdessä usko antoisiin eläkevuosiin on vahvistunut”, Viva-lehden tuottaja Tarja Penttinen kirjoittaa, sillä arki eläkeläisenä koittaa kohta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Viva-lehden tuottaja Tarja Penttinen.

"Vivaa tehdessä usko antoisiin eläkevuosiin on vahvistunut", Viva-lehden tuottaja Tarja Penttinen kirjoittaa, sillä arki eläkeläisenä koittaa kohta.
Teksti: Tarja Penttinen

Takavuosina meillä tehtailtiin joka kevät summer bucket -listoja.

Jälkikasvu kirjasi niihin tohkeissaan kuumimmat odotukset alkavalta kesältä: ”Leiki vesisotaa, hypi kolme tuntia trampoliinilla, syö aamiaiseksi lettuja, juokse sateessa, paista makkaraa Koitereella…” Kesän edetessä ruksattiin jokainen haave, joka toteutui.

Minulla on ollut jo kauan oma bucket-listani eläkkeelle. Se alkaa näin:

Valvo alkukesän yö ja ajele nautiskellen pikkuteillä (joita aiemmin kartoit kiireen vuoksi). Seikkaile Pekka ja pätkä lumimiehen jäljillä -leffan maisemissa. Muuraudu SKS:n arkistoon ja kaiva esiin sukulaisten ”starinat” Kuivajärven runokylästä. Pelaa käsien kramppaamiseen asti Controlia ja Pikmin 4:ää,

Olen alkanut hyvissä ajoin tehdä valmisteluja, jotta bucket-listaani tulisi aikanaan monta ruksia.

Sillä kun ajoissa ryhtyy johonkin, valmista tulee varmemmin.

Siksi liityin paikallisen voimisteluseuran Ikivireisiin ja palasin kuntosalille, että lihaskunto ei estä hommasta toiseen kirmaamista.

Siksi aloin säästää kaihileikkaukseen, että näkisin kahlata kaikki lukematta jääneet margaretatwoodit ja lailahietamiehet.

Siksi menin työväenopiston espanjan alkeisryhmään, että pärjäisin etelässä myös turistisesongin ulkopuolella.

Siksi opettelin Vivan haastatteleman Pertti Paljakan, 97, joka-aamuisen mantran: ”Hienoa, kaikki raajat liikkuvat! Hyvä päivä tulossa!”

Usko eläkevuosiin on vahvistunut

Vivaa tehdessä usko antoisiin eläkevuosiin on vahvistunut. Vaikka nivelet natisisivat, muuhun kitinään ei tarvitse luisua.

Haastattelemamme seniorit ovat yhdeksän vuoden ajan hurmanneet minut elinvoimallaan: aktiivisuudella, innolla ja valoisuudella.

Heillä on elämää kaikki päivät. ”Koko ajan on joku projekti meneillään,” kertoo eräs 79-vuotias Vivan numerossa 9/2023.

Jos hyvin käy, minussa on eläkeläisenä hippunen elokuun Vivan seniorirouvaa, jonka ”virkeät aivot ovat kuin vanha pumppukaivo, josta lorottaa ideoita”. Eläkkeellä jos koska niitä lorahduksia on aikaa toteutella.

Mitähän huimaa sitä vielä keksii!

Tämä artikkeli on julkaistu Vivassa 9/2023 ensi kerran.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X