Burnout kärkkyy pop-tähtiä meillä ja maailmalla: Onko sosiaalinen media kaiken alku ja juuri – kenties myös selviytymiskeino?

Jaa kaverilleTilaa Seura
Sosiaalinen media luo paineita tämän päivän supertähdille. Niistä on avoimesti kertonut esimerkiksia amerikkalaismuusikko Ariana Grande.
Sosiaalinen media luo paineita tämän päivän supertähdille. Niistä on avoimesti kertonut esimerkiksia amerikkalainen laulaja-lauluntekijä Ariana Grande. © Lehtikuva / Angela WEISS / AFP
Tämän ajan pop-tähdet eivät halua joutua samaan tilanteeseen, kuten megatähti Britney Spears, joka uupui syvästi vuonna 2007.

Laulaja Ariana Grandella on ollut aikamoinen vuosi; kihlaus purettiin, terroristihyökkäys hänen keikallaan Manchesterissä ja entinen poikaystävä kuoli. Kaiken tämän seurauksena 25-vuotias laulaja ilmoitti pitävänsä taukoa sosiaalisen median kanavista.

Suomessa laulaja Robin kertoi vuonna 2017 jäävänsä keikkatauolle ja pois sosiaalisesta mediasta, ennen kuin burn out iskee. Nyt Robin viettää keikkataukoa armeijassa, mutta laulajan paluusta ei ole vielä tietoa.

Suomen suosituimmaksi pop-tähdeksikin nimetty Antti Tuisku viettää myös keikkataukoa ja opiskelee tällä hetkellä. Hän kertoi Ylen haastattelussa elokuun lopussa ”kaipaavansa omaa rauhaa”.

Myös Antti Tuisku on kärsinyt urallaan uupumisesta.

Supersuosittu Antti Tuisku jätti lavat toistaiseksi taakseen ja ryhtyi opiskelemaan. © Hanna-Kaisa Hämäläinen

Sometauko paikallaan

Popmusiikkiala ei ole ikinä ollut erityisen kiltti sen artisteille: albumi joka toinen vuosi, maailmankiertue ja koko ajan päällä olevan julkkiskuvan ylläpitäminen on aina rasittanut maailman luokan tähtiä, kirjoittaa The Guardianin toimittaja Rebecca Liu.

Britney Spearsin vuoden 2007 hermoromahdus on yksi kaikkien aikojen muistetuimmista loppuun palamisista poptähtien keskuudessa.

Sosiaalisen median nousun myötä Instagramista, Twitteristä ja muista sovelluksista on tullut iso osa tähtien ”kuuluisuuskonetta”. Se yhdistää tähtiä faniensa kanssa, usein ilman pr-vastaavan hyväksyntää ja tähdille itselleen se tarjoaa tilaisuuden tuoda esiin omaa itseään.

Ei olekkaan sattumaa, että esimerkiksi Ariana Grande pitää some-breikkiä ja ilmoitti siitä juuri sosiaalisen median kanavien kautta. Granden fanit kritisoivat tähteä itseään siitä, että häntä ei ollut näkynyt amerikkalaisissa televisio-ohjelmissa normaaliin tapaan.

Hän vastasi saamaansa kritiikkiin Twitterissä, että albumin mainostuskiertueet tuhosivat hänen mielenterveytensä. Hän myös pyysi fanejaan lopettamaan hänen ja tiiminsä kritisoinnin tältä saralta.

Sosiaalisesta mediasta myös tukea?

Vaikka sosiaalisen median läsnäolo saattaa aiheuttaa lisää stressiä poptähdille, voi se myös toimia tsemppaavana ja myötätuntoisena ympäristönä heille.

Liu kirjoittaakin, että vaikka sosiaalinen media ja sinne tehtävät postaukset voivat olla julkkiksen pr-vastaavan painajaista, se vahvistaa fanien suhdetta tähteen. Esimerkiksi Ariana Granden fanit osoittivat suurta myötätuntoa tähdelle, joka kertoi pitävänsä taukoa.

Erityisesti nuoremmat fanit haluavat ”suojella” omaa lempijulkkistaan paineilta. Hyvää tarkoittavat fanit eivät kuitenkaan aina onnistu siinä, vaan jotkut julkkikset voivat kokea tämän myös yhtälailla lisäävän stressiä ja julkista painetta.

X