Dementikkojen pyssyt valtiolle – uusi aselaki vaatii aseen käyttötarpeen sekä ikääntyvän aseenhaltijan kunnon todistamisen

Uusi aselaki määrää poliisin hakemaan aseet pois metsästäjältä, jolla huomataan esimerkiksi muistisairaus. Myös koriste-esineiksi hankitut deaktivoidut aseet tarvitsevat vastedes luvan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Aseluvissa ei ole Suomessa vastedeskään ikärajaa. Aikuinen saa omistaa aseita vaikka satavuotiaaksi asti, jos täyttää lupaehdot.

Uusi aselaki määrää poliisin hakemaan aseet pois metsästäjältä, jolla huomataan esimerkiksi muistisairaus. Myös koriste-esineiksi hankitut deaktivoidut aseet tarvitsevat vastedes luvan.
Teksti: Petri Korhonen

Eduskunta on saanut käsittelyynsä hallituksen esityksen uudeksi aselaiksi.

Suomen lakia pitää muuttaa EU:n uuden asedirektiivin mukaiseksi, koska EU tiukensi määräyksiään Pariisin vuoden 2015 terrori-iskujen jälkiselvittelyissä.

Monet uusitun lain pykälistä eivät koske tavanomaista metsästäjää juuri mitenkään, mutta pari muutosta tulee vaikuttamaan etenkin ikääntyvien harrastajien arkeen.

Yksi näistä on aseiden käyttötarpeen ja oman kunnon todistaminen.

Sairaalta aseet pois

Tähän asti poliisi on halutessaan voinut hakea ihmiseltä aseet pois, mikäli on ollut syytä epäillä, että hän ei enää niitä käytä tai tarvitse. Nyt uudessa laissa tämä harkintamahdollisuus poistuu.

Poliisi määrätään peruuttamaan aseluvat heti, kun ihminen ei enää täytä luvansaannin ehtoja.

Lupien menettämiseen voi johtaa esimerkiksi metsästyksen ja ampumaratakäyntien loppuminen. Lakiesityksessä sanotaan ensimmäistä kertaa suoraan, että yksi lupien peruutussyy voi olla aseenomistajalla todettu muistisairaus.

Muistisairauden astetta ei tosin määritellä mitenkään.

Jatkossa iäkkäiden ihmisten pitää joko todistaa käyvänsä yhä metsällä, tai varautua luovuttamaan suosiolla aseensa valtiolle.

Aseluvat lähtisivät aiempaa herkemmin myös rikollisesta tai vastuuttomasta käyttäytymisestä.

Koristeellekin lupa

Myös koriste-esineiksi hankitut deaktivoidut eli toimintakunnottomiksi muutetut aseet tarvitsevat vastedes luvan. Sisäministeriön mukaan muutosten toteutuksista sovitaan myöhemmin erillisillä asetuksilla. Lakiesityksen uskotaan menevän eduskunnasta läpi syksyn aikana.

”Poliisi tiedottaa aikanaan näistä tarkemmin”, kertoo sisäministeriön aseosaston erityisasiantuntija Elina Rantakokko.

Lakiin kirjattiin koriste-esineistä yksi poikkeus: ennen vuotta 1946 suunniteltujen aseiden lippaat eivät edelleenkään tarvitse lupia.

”Tällaisia ovat muun muassa sodanaikaisten Suomi-konepistoolien ja Emma-pikakiväärien lippaat”, sanoo Rantakokko.

Niitä saa vastaisuudessakin pitää muistoesineinä vapaasti.

X