Diabeteshoitojen saatavuus vaihtelee hurjasti eri kunnissa – ”Osta apuvälineet itse tai mene yksityiselle”

Diabetekseen on tarjolla parempia hoitoja kuin koskaan, mutta hoidon saatavuus vaihtelee paljon eri puolilla Suomea. Jossain kunnissa potilas joutuu ostamaan perusvälineetkin itse.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Diabeteshoitojen saatavuus eri puolella maata vaihtelee.

Diabetekseen on tarjolla parempia hoitoja kuin koskaan, mutta hoidon saatavuus vaihtelee paljon eri puolilla Suomea. Jossain kunnissa potilas joutuu ostamaan perusvälineetkin itse.
(Päivitetty: )
Teksti:
Hertta-Mari Kaukonen

Diabetesliiton jäsenilleen tekemä uusi kyselytutkimus on tuloksiltaan karua tekstiä. Diabeteshoitojen saatavuus vaihtelee suuresti kunnittain.

Lisäksi sairaanhoitopiirit ja kunnat jakavat diabeetikoille hoitovälineitä epätasa-arvoisesti: osassa kunnissa diabeetikot saavat kaikki tarvitsemansa laitteet, toisissa vain välttämättömimmän, jos sitäkään.

”Koko ajan tilanne on heikentynyt erityisesti tyypin kaksi diabeteksen kohdalla. Osa ei saa verensokerimittareita eikä -liuskoja ollenkaan. Suurin osa sairaanhoitopiireistä ja kunnista tarvitsisi lisää rahaa hoitovälineiden hankkimiseen”, liiton kehittämispäällikkö Sari Koski sanoo.

Diabeteshoitojen välttämätön väline vai turhake?

Mittareiden epääminen kakkostyypin diabeetikolta on mahdollista, koska sairautta ei pidetä niin suoraan hengen päälle käyvänä.

Käypä hoito -suosituksessa mittausliuskojen ei sanota olevan potilaille pakollisia samalla tavalla kuin tyypin yksi diabeteksessa – jonka hoitamattomuus on hengenvaarallista.

Kakkostyypin diabetesta sairastavan verensokeriarvoja saatetaan pahimmillaan mitata diagnoosin saamisen jälkeen seuraavan kerran esimerkiksi vasta kahden vuoden päästä – ja sen jälkeen taas kahden vuoden päästä.

”Siinä ajassa verensokeriarvot ehtivät pikkuhiljaa nousta perustasoisesta tablettilääkityksestä huolimatta, eikä ihminen sitä itse huomaa. Varsinkin alussa tarvittaisiin mittareita tukena, että lääkitys saataisiin oikealle tasolle. Tässä on riski, että ihmiselle kehittyy korkeaan verensokeriin liittyviä lisäsairauksia”, Koski sanoo.

Tällaisia ovat muun muassa silmänpohja -, jalka-, hermosto-, munuais-, sydän-, valtimo- ja aivosairaudet, kuten infarktit.

Diabeetikko – Osta itse, jos on rahaa

Osa tyypin kaksi diabeetikoista ratkaisee mittausongelmat ostamalla mittarit ja liuskat itse, mutta kaikilla ei ole siihen varaa.

Itse asiassa kaikilla ei ole enää varaa edes lääkkeisiin. Ne muuttuivat insuliineja lukuun ottamatta vuonna 2017 täysin korvattavista 65 prosentin korvausluokkaan.

Nykyään kakkostyypin diabeetikkojen pitää maksaa iso osa lääkehoidostaan itse.

”Varsinkin tammikuu on vaikeaa aikaa, kun omavastuuosuus ei ole vielä täyttynyt. Silloin moni miettii, mitkä kaikki lääkkeet voi ostaa”, Koski sanoo.

Diabetekseen on kehitetty yhä parempia lääkkeitä, kuten suolistohormoneja ja sokerinpoistajia jotka auttavat myös painonhallintaan. Nämä ovat kuitenkin selvästi vanhoja lääkkeitä kalliimpia.

Diabeteshoitojen saatavuus eri puolella maata vaihtelee.

Diabeteshoitojen saatavuus eri puolella maata vaihtelee. © iStock

Milloin pääsee lääkärin vastaanotolle tai diabeteshoitajalle?

Tyypin kaksi diabeetikoilla on vaikeuksia saada alkuohjausta sairauteensa, sillä hoitajille ja lääkäreille pääsee monessa kunnassa yllättävän harvoin.

”Olet sitten esimerkiksi yhdeksän kuukautta niin, että yrität itse keksiä, mitä tälle sairaudelle pitää tehdä saamatta ohjausta ruokavalioon, liikuntaan, lepoon ja tupakoinnin lopettamiseen. Elelet sitten niin kuin ennenkin, mutta sillä elämisellä sinulle on kehittynyt kakkostyypin diabetes”, Koski sanoo.

Yhä useampi sairastunut on liiton kyselyn mukaan hakenut diabeteshoitonsa kokonaan yksityisistä lääkäriasemista.

”Yksityiselle meneminen on ollut ennenkin kyselyissä esillä, mutta tämän vuoden kyselyssä tämä nousi tosi paljon. Kehitys on voimakkaasti eriarvoisuutta nostavaa, sillä ei kaikilla tietenkään ole varaa yksityiseen hoitoon”, Sari Koski sanoo.

Kyselyyn vastanneista kakkostyypin diabetesta sairastavista noin 5—10 prosenttia kertoi käyttäneensä yksityisiä terveyspalveluita.

”Minusta se on tosi paljon. Määrä on noussut huomattavasti kahden vuoden takaisista vastauksista”, Koski sanoo.

Diabeteksen hoito terveyskeskuksissa on heikentynyt, sillä varsinaisia diabeteshoitajia ja erikoislääkäreitä on julkisella puolella yhä vähemmän.

Yksityisasemilla taas on varaa pitää palkkalistoillaan myös näitä spesialisteja, mutta kaikilla pienemmillä paikkakunnilla ei yksityisiä palveluita ole saatavana.

Lue myös: Diabetesta onkin viittä eri tyyppiä – Näin vastaa lääkäri 10 kysymykseen veresokerista, sairauden oireista ja ehkäisystä

Ykköstyypin diabetes ja kaikille mittausvälineet

Tyypin yksi diabetesta sairastavilla hoitovälineiden saannin tilanne on onneksi parempi. Heistä kaikki saavat verensokerin mittausvälineet.

Insuliinia käyttävillä diabeetikoilla on useita hoitovälinevaihtoehtoja: perinteinen verensokerimittari, insuliinikynä, verensokeria mittaava sensori ja insuliinia lisäävä pumppu. Osa saa pumpun ja sensorin hoitopaikastaan, osa ei.

”Käypä hoito -suosituksissa on indikaattoreita, joilla pitäisi myöntää pumppu, mutta kaikissa kunnissa sitä ei saa silti”, Koski sanoo.

Suosituksen mukaisia syitä pumpun saamiselle ovat muun muassa se, että ykköstyypin diabeetikko on raskaana tai hänellä on munuaissairaus.

Lue myös: Lääkekokeilu yllätti kakkostyypin diabetesta sairastavan Anjan – Uusi hoito auttoi painonhallinnassakin

X