”Kyllä se siitä”, arveli Timo Soini maanantaina radiossa Donald Trumpista presidenttinä.
Teksti:
Tarja Hurme

”Kyllä se siitä”, arveli Timo Soini maanantaina radiossa Donald Trumpista presidenttinä. Soini sen tietää. Populistisista heitoista vie nykymaailmassa tie valtaan. Hallitukseen ja kenties jopa presidentiksi. Vaalien jälkeen voi ryhtyä vakavammaksi. Mutta asiantuntevanakin vastuunkantajana populistin on pysyttävä jonkinlaisena piikkinä hallituksen persuksissa. Muuten pettää äänestäjänsä.

Niin käy Trumpillekin, jos hän viskaa vaaliherjat roskikseen ja ryhtyy tolkun presidentiksi, kuten sopii toivoa. Sellaisesta ei nyt työtä kaipaavissa Amerikan hiilikaivoskaupungeissa tykätä.

Pientä takaisinvetoa on toki jo näkynyt, mutta silti puheissa muureja rakennellaan, kauppa- ja ilmastosopimuksia perutaan ja flirttaillaan vaalituloksesta ilahtuneen Venäjän kanssa. Ehkä joku kertoo kokemattomalle poliitikolle, että ilmaisia bisneslounaitakaan ei ole.

Me avara-arvoiset eurooppalaiset taidamme olla sinisilmäisiä ajan ilmiöiden äärellä, kun päädymme kerta toisensa jälkeen yllätetyiksi: nationalismi, Brexit, Trump. Vanhat säännöt eivät pelaa. Työt katoavat Kiinaan, maahanmuutto ahdistaa ja pettynyt keskiluokka tarttuu siellä täällä helppoja ratkaisuja tarjoavaan oikeistopopulismiin. Eurooppaa rapautetaan sisältä ja ulkoa. Selviytyykö se yhtenäisenä vai palaammeko kansallisvaltioihin? Kävi miten kävi, luovimme aina kahden suuruudenhulluuden välimaastossa.

Presidentti Trump käy ensitöikseen, hyvästä syystä, Kiina-ilmiön kimppuun vaatimalla vastuullisuutta ja sopimusten noudattamista. Toivottavasti hän noudattaa sopimuksia itsekin. Yrityselämässäkään ei riitä, että pui nyrkkiä ja haukkuu kaikki. Saati maailmanpolitiikassa.

Vaikka Soinin ”kyllä se siitä” toteutuisi, Amerikan uusin demokratianäyte kertoo huolestuttavasti, miten menestyä voi aggressioilla, syyllistämällä mediaa ja uhkailemalla kaikkia, jotka eivät ole ”meikäläisiä”. Voi nostaa sukulaiset valtakoneistoon, kumota aiemmat päätökset ja vetää tyhjiä lupauksia hatusta kuin taikuri kaneja. Jos tämä on demokratiaa, kenenpä pian tarvitsee enää tavoitella diktatuuria.

X