Yksi valtakirja ei riitä – Toimi näin, jos olet edunvalvoja

Läheisestä ja valtakirjoista on suuri apu silloin, kun itse ei enää jaksa tai kykene hoitamaan asioita. Valtakirjoja pitää tehdä useita, jotta asiat hoituvat sujuvasti. Lue Tarja Salon vinkit!

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Neuvoja saa puhelimessa. Kysy niin pitkään, että ymmärrät, mitä pitää tehdä. Kuva: istockphoto

Läheisestä ja valtakirjoista on suuri apu silloin, kun itse ei enää jaksa tai kykene hoitamaan asioita. Valtakirjoja pitää tehdä useita, jotta asiat hoituvat sujuvasti. Lue Tarja Salon vinkit!
Teksti: Tarja Salo

Valtakirja ei ole mikä tahansa asiakirja, vaan ihan omanlaisensa. Kaikki mahdolliset asiat eivät voi olla yhdessä valtakirjassa, lainsäännöllisesti tarvitaan yksilöintejä.

Meidän kannattaa totutella tiukkoihin vaatimuksiin, näin torjutaan rikoksia ja huijareita. Väärinkäytöksiä tulee koko ajan lisää, niin on käynyt korona-aikanakin. Tee siksi oma valtakirja kaikkeen asiointiin. Eikä kannata väärentää nimeä valtakirjaan, vaikka kyse olisi niin sanotusta sovitusta asiasta. Aito allekirjoitus on aina laillinen.

Merkitty lähiomainen

Kun itse hoitaa omat asiansa, ei voi kuvitellakaan millaista toisen puolesta asioiden hoitaminen valtakirjalla on. Mutta ei kannata lannistua. Jos ei tiedä, mitä tekee, pitää olla ensin yhteydessä haluttuun virastoon, toimistoon, kansliaan, apteekkiin…

Neuvoja saa puhelimessa. Kysy niin pitkään, että ymmärrät, mitä pitää tehdä. Toisen puolesta asiointi terveysasioissa julkisella puolella sujuu, jos sinut on merkitty lähiomaiseksi.

Kelassa asiointi on helppoa, varsinkin netissä. Kelan toimistoja on harvassa, mutta nettiasiointi toimii. Toinen ihminen voi antaa sinulle oikeuden hoitaa kaikkia hänen etuusasioitaan Kelassa. Valtakirja voi olla voimassa toistaiseksi tai määräajan.

Iäkkäät vanhemmat voivat valtuuttaa lapsensa hoitamaan kaikki heidän Kela-asiansa, paitsi muuttamaan etuudensaajan pankkia ja tilinumeroa. Niiden muuttamiseen tarvitaan erillinen valtuutus.

”Valtakirjasäännöt on tehty asiakkaan parhaaksi. Näin torjutaan rikoksia ja huijareita”, Tarja Salo muistuttaa.

”Valtakirjasäännöt on tehty asiakkaan parhaaksi. Näin torjutaan rikoksia ja huijareita”, Tarja Salo muistuttaa. Kuva: Pekka Nieminen/Otavamedia

Valtakirja lomakkeena tai vapaamutoisena

Valtakirja on helpointa tehdä Kelan netissä (lomake VAL3). Sen voi tehdä myös vapaamuotoisesti. Asiakas voi valtuuttaa toisen henkilön hoitamaan asiaansa myös suullisesti puhelinpalvelussa. Kela tarkistaa tällöin sekä valtuutetun että valtuuttajan henkilöllisyyden.

Ja sitten taas mennään nettiin. Kirjautumalla pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella Suomi.fi -verkkopalveluun pääset käsiksi sataan eri palveluun; voit esimerkiksi asioida toisen puolesta apteekissa ja hakea hänelle reseptilääkkeitä.

Pitääkö tehdä edunvalvontavaltuutus?

”Olen hoitanut enoni asioita valtakirjoilla. Milloin hänen pitää tehdä edunvalvontavaltuutus?”

Kannattaa tehdä se nyt heti. Sen voi nimittäin tehdä vaikka kuinka aikaisin, kunhan on täysi-ikäinen. Se pitää joka tapauksessa tehdä silloin, kun järki vielä juoksee. Kun enosi ei enää pysty hoitamaan asioitaan ja valtuutus on tehty, se pitää rekisteröidä. Siihen tarvitaan lääkärintodistus. Ennen hyväksyntä tehtiin maistraatissa, nykyisin Digi- ja väestötietovirastossa (!).

Suosittelen soittoa virastoon 0295 536 256, niin saat henkilökohtaista neuvontaa.

Asiantuntijoina jaostopäällikkö Tuomas Hidén Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINEstä ja asianajaja Hilkka Salmenkylä Asianajotoimisto Juhani Salmenkylä Ky:stä.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 7/20.

Lue myös: Miten voin hoitaa äitini pankkiasioita? Näin autat läheistäsi asioiden hoidossa

Lue myös: Vanhukset uhreina – Näin huijarit käyttävät hyväksi ikäihmisten ymmärtämättömyyttä, hyväuskoisuutta tai heikentynyttä muistia

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X