Eduskunnan täysistuntojen välihuudot kajahtavat yleisimmin kokoomuksen riveistä – Hän on välihuutelijoiden äänikuningas

Kokoomuksen Ben Zyskowicz on jo monta vuotta ollut huutosakin johtaja
Kokoomuksen Ben Zyskowicz on jo monta vuotta ollut huutosakin johtaja: nytkin hän tuotti yli viidesosan eduskunnan kaikista välihuudoista. © Antti Aimo-Koivisto / LEHTIKUVA
Ovatko eduskunnan täysistuntojen välihuudot huonontuneet? Tutkimme pöytäkirjoista syksyn huutelusisällöt – päättele itse loput.

Eduskunnan täysistunnon kaikki puheet kirjataan pöytäkirjoihin. Tämä koskee myös välihuutoja, eli salissa kuultuja edustajien spontaaneja kommentteja. Takavuosina niissä kuultiinkin legendaarisia lohkaisuja ja tilannekomiikkaa.

Möly on kuitenkin tänä syksynä ollut niin sakeaa, että huutajista ei aina saa selvää.
Jopa puhemiehet ovat olleet huolestuneita kulttuurimuutoksista.

Eduskunnan välihuudot ovat sallittuja, ovat ne sitten spontaaneja tai harkittuja.

Seura tutki syys-lokakuun istuontopöytäkirjat. Niistä löytyi 517 selkeää välihuutoa. Osasta huutoja kävi ilmi vain se, mistä suunnasta ne on kajautettu.

Oppositio välihuutojen takana

Jotkut teemat herättävät intohimoja ja innostavat kansanedustajia huutamaan.
Kestoaiheita ovat olleet hoitajamitoitus, kevytautolainsäädäntö ja maahanmuutto.

Huutoja on eniten istunnon alussa. Parin tunnin jälkeen huudot harvenevat.
Syksyn huudoista 47 prosenttia tuli kokoomukselta, viidesosa perussuomalaisilta.

Hallituspuolueista demarit ja vasemmistoliitto tuottivat kumpikin 13 prosenttia välihuudoista. Keskusta ujosteli edelliseen hallituskauteen verrattuna selvästi, nyt välihuudoista vain viisi prosenttia tuli heiltä.

Pikkupuolueiden osuus jäi yhteen tai puoleen prosenttiin.

Liike Nytin Harry Harkimo ei huudellut pöytäkirjojen mukaan kertaakaan.

Vasemmistoliitto on ulkoistanut huutotoimintonsa entiselle puheenjohtajalleen Paavo Arhinmäelle. Heikki Saukkomaa / LEHTIKUVA

Eduskunnan välihuudot tuttujen kärkinimien kajauttamia – Ben Zyskowicz selkeä ykkönen

Eduskunnan kaikista välihuudoista peräti 22 prosenttia lennähti Ben Zyskowiczin (kok) äänijänteistä. Puolueensa välihuudoista hän huusi 46 prosenttia.
Hyvänä kakkosena on Timo Heinonen, joka huusi liki neljänneksen kokoomushuudoista, kolmantena Sari Sarkomaa.

Perussuomalaisista ykkönen on Leena Meri, toisena Jussi Halla-aho ja kolmas Toimi Kankaanniemi.

Demareiden kärkinimi on Jukka Gustafsson, seuraavina Suna Kymäläinen ja Pia Viitanen.

Vasemmistoliiton ykköshuutaja on Paavo Arhinmäki, seuraavana Jari Myllykoski. Ryhmän kaikista huudoista 85 prosenttia tuli Arhinmäeltä.

Keskustan kärkikaksikkona ovat Antti Kurvinen ja Antti Rantakangas.
Osasta huutoja eduskunnan kokeneetkaan pöytäkirjanpitäjät eivät saaneet selvää.

Tässä epäselvän artikulaation sarjassa kunnostautuu erityisesti Perussuomalainen eduskuntaryhmä, sillä 61 prosenttia kaikista tällaisista huuteluista tuli heiltä.

Demarien Pia Viitanen

Demarien Pia Viitasen huudot ovat perinteisiä, lyhyitä ja selkeitä. Markku Ulander / LEHTIKUVA

Benin tyylinäytteitä

Tämä on fakta!
Ah, mitä saivartelua!
Uskookohan ministeri itsekään?
Äärivasemmisto vastusti!
Sitä odotellessa!
Kuka tähän uskoo?
Väärä todistus!
Totta kai hyviä esityksiä kannatetaan!
Puhemies, tästäkö meidän pitää nyt puhua?
Rahan jakamiseen pystytte, missä vaikeat päätökset?
Katsotaan eteenpäin!

Muutkin osaavat

Leena Meri (ps):
Kamala summa!

Sari Sarkomaa (kok):
Vastaus jäi taas tulematta!

Pia Viitanen (sd):
Paluu menneisyyteen!

Jukka Gustafsson (sd):
Edustajan korvat heiluu jo!

Ilkka Kanerva (kok):
Tulkaa pois sieltä hallituksesta!

Arto Satonen (kok):
Voi hyvän tähden!

Jari Myllykoski (vas):
Ei!

Petteri Orpo (kok):
Ei voi olla totta!

Arto Pirttilahti (kesk):
Hiilikädenjälki!

Timo Heinonen (kok):
Ei rahan jakaminen ole vaikeaa!

Jussi Halla-aho (ps):
Lisätään maahanmuuttoa!

Paavo Arhinmäki (vas):
Parannuksiako, vastustatteko te parannuksia?

Vasemmalta: Höpö höpö!

Perussuomalaisten ryhmästä: Höpö höpö!

Oikealta:
Kyllä!

Vasemmalta:
Eikä!

Salissa toistuvat myös ryhmähuudot ”Juuri näin!”, ”Hyvä kysymys!”, ”Pysytään totuudessa!” ja ”Se on arvovalinta!”

Lähde: Eduskunnan täysistuntojen pöytäkirjat syksyn 2019 istuntokaudelta.

Juttua on korjattu 20.11.2019 klo 13:36, jolloin kansanedustajan Leena Meren (ps) puoluetausta on korjattu Muutkin osaavat -listaukseen.

Lue  myös: Pilkka korvasi käytöstavat – Kansanedustajat haluavat nyt räyhätä: ”Sillä mandaatilla, jonka kansa on mulle antanut, valitsen itse sanani”