Ei kun munailemaan! ”Ikääntyminen tuo armollisuutta itseä kohtaan”

Jaa artikkeliTilaa Seura
Vivan päätoimittaja Erkki Meriluoto.
Päätoimittaja Erkki Meriluoto. © Tommi Tuomi / Otavamedia
”Vanhempana pelko itsensä munaamisesta on poistunut kokonaan. Osaamme luopua muiden asettamista odotuksista”, kirjoittaa Erkki Meriluoto.

Lukion ensimmäisen luokan päättyessä panin pikkutakin päälle ja kravatin kaulaan. Kävelin aamulla kirkolle, jossa vietettäisiin kevät- juhlallisuuksien ensimmäinen osa. Suvivirsi kaikui jo kauniisti päässäni.

Yläasteen luokat kansoittivat kirkon pihaa. Palloilin joukon seassa etsien lukiolaiskavereitani. Ketään ei löytynyt. Nuoremmat katselivat touhujani ihmeissään ja naureskellen.

Hämmentyneenä rohkaistuin kysymään eräältä opettajalta, missähän lukiolaiset mahtavat olla. Kuulemma kotonaan. Kirkkohartaus oli luvassa vain yläkoululaisille. Puna nousi poskille ja nolostuneena luikin takaisin kotiin. Suvivirsi vaihtui sadatteluun. Melkoinen moka vielä lukuvuoden loppuun.

”Osasin nauraa itselleni”

Vuosia myöhemmin työelämään selvittyäni vastasin puhelimeen kiireisessä Iltalehden uutisdeskissä.

Luurin toisesta päästä kuului:Matti Esko täällä moi.” Ryhdistin ääntäni ja aloin vaistomaisesti keventää tunnelmaa höpisemällä jotakin Rekkamies-laulusta.

Puoli minuuttia puhuttuani oivalsin, että toisessa päässä oli täysin hiljaista. Soittaja ei ollutkaan se, joksi hänet ensin kuulin ja luulin, vaan Mattiesko Hytönen: ”Onks mun kolumni tullut perille?”

Juu, olihan se. Samanlaisia varmistuspuheluita kolumnin saapumisesta oli tullut häneltä jo vuosia, mutta jostain syystä kesken kiireen sekoilin omiani.

Puhelun jälkeen hävetti hetken. Onneksi ikää oli tullut jo sen verran, että osasin nauraa itselleni ja sain siitä hauskan kommelluksen jaettavaksi työkavereilleni.

Viva-lehti

© Otavamedia

”Ikääntyminen tuo armollisuutta”

Tämän vuoden ensimmäisen Viva-lehden kansijutussa kolme suomalaisille tuttua upeaa naista kertoo elämänilonsa salaisuuksista. Tai eiväthän ne mitään mystisiä juttuja ole, vaan meille kaikille tuttuja arkisia oivalluksia.

Nolon hetken sattuessa on hyvä muistaa Pirkko Mannolan kokemukset ja asenne. Nuorena missinä hän jännitti puhumista, koska pelkäsi, mitä muut hänestä ajattelevat. Vanhempana pelko itsensä munaamisesta on poistunut kokonaan.

Näinhän se menee. Ikääntyminen tuo armollisuutta itseä kohtaan ja osaamme luopua muiden asettamista odotuksista. Etenkin niistä, jotka olemme itse kuvitelleet.

Pääkirjoitus on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 1/21.

Lue myös: Rintasyöpä oli sokki – Pirkko Mannola kehuu suomalaista rintasyöpähoitoa: ”Pelkoni kaikkosivat hyvässä hoidossa”

Lue myös: Eläkeläinen ja elämäntaiteilija Birgitta Wulf on opetellut armollisuutta itseään kohtaan: ”En pelkää niin paljon epäonnistumista kuin ennen”

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X