Puu tervehdyttää, laskee sykettä ja vähentää stressiä – Eikä siinä kaikki: ”Puurakentaminen ja puumateriaalien valinta sisustusratkaisuissa voi olla ihmisen suurin yksittäinen ilmastoteko”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Puumateriaalin käyttö sisustuksessa laskee stressiä
© iStock
Yhä useampi suomalainen haluaa tuoda omaan asumiseensa puun myönteiset terveys- ja hyvinvointivaikutukset.

Ei ole kauaa siitä, kun Suomi putosi puusta, kuten Ismo Alanko lauloi suomirokin klassikossaan.

Monelle suomalaiselle metsä on rakas paikka. Sieltä haetaan hyvää oloa, lohtua ja rauhoittumista.

Kodinsisustajien ohella myös tutkijat ovat heränneet pohtimaan sitä, kuinka puu materiaalina vaikuttaa ihmiseen. Tutkimus aiheen ympärillä käy kuumana Euroopassa.

Suomessa Luonnonvarakeskus Luken erikoistutkija Riina Muilu-Mäkelä on mukana Tampereen yliopiston tutkimusryhmässä, jonka yhtenä tutkimuskohteena on sisätiloissa käytettävien  puumateriaalien elvyttävä vaikutus ihmiseen. 

Tuoksuva, rauhoittava puu

Mikä puussa tervehdyttää, on vielä osin arvoitus. Tätä arvoitusta ratkovat tutkimusryhmän lääkärit, biologit ja psykologit.

Se kuitenkin jo tiedetään, että puun katsominen ja koskettaminen rauhoittaa. Syke laskee ja stressi vähenee.

”Puu ei johda sähköä eikä lämpöäkään kovin hyvin. Puumateriaali tuntuu miellyttävältä kädessä ja puusta lähtevä tuoksu nostaa mielleyhtymiä”, kertoo Muilu-Mäkelä.

”Suomalaiset pitävät perinteisesti männyn tuoksusta, joka vie ajatukset metsään. Näin aivot aktivoituvat myönteiseen mielentilaan.”

Puumateriaalin akustiset ominaisuudet lisäävät asumisviihtyvyyttä, kun kodin melutaso laskee.

Puu tasaa myös huoneilman kosteutta. Muilu-Mäkelän mukaan mittaukset osoittavat, että huoneilma tuntuu vähemmän kostealta tai kylmältä tilassa, jossa käytetään puuta rakenteissa tai sisustuksessa.

Sisusta puulla – vähennä ilmastotuskaa

Yhä useampi kärsii ilmaston muutoksen aiheuttamasta ahdistuksesta. Ruoka ja pukeutuminen ovat perinteisesti olleet ilmastotalkoiden polttavat puheenaiheet.

Nyt moni kodinsisustaja on kääntänyt kalustevalinnoissaan katseen kohti ekologisempia vaihtoehtoja.

Ympäristöministeriön puurakentamisen ohjelman vetäjän Petri Heinon mukaan tämä on hyvä uutinen. Silti puun käyttöä tulisi yhä lisätä huonekaluissa ja sisustuksessa.

”Latureiden johtojen seinästä irti vetäminen on vain pisara valtameressä. Sen sijaan puurakentaminen ja puumateriaalien valinta sisustusratkaisuissa voi olla ihmisen suurin yksittäinen ilmastoteko. Puun sitoma hiili säilyy talon rakenteissa ja kalusteissa pitkään”, Heino sanoo.

Hyljeksitty visakoivu tekee paluuta

Mänty ja koivu lienevät kautta aikain olleet suomalaisten eniten suosimat puumateriaalit sisustuksessa.

Uutta paluuta on tekemässä eläväpintainen visakoivu, jolla on pitkät perinteet erilaisten puhdetöiden ja tarvekalujen materiaalina. Sitä löytyy maamme metsistä runsaasti – toisin kuin suomalaisten moderneista kodeista, joissa sileäpintainen ja monen sisustajan silmää miellyttävä tammi on elänyt voittokulkuaan.

Tulevaisuuden kodissa paraatipaikalta voi löytyä ruokapöytä, joka on tehty oman asuinpaikkakunnan lähipuusta. Ehkä jopa luonteikkaasta ja eläväpintaiesesta visakoivusta?

X