Eläinsuojelijat: Eläinten piinaajien rangaistuksia voisi koventaa

Valistus ja kansalaisvalppaus eivät tuota nopeita tuloksia eläinsuojelussa. Rangaistusten koventaminen voisi olla keino puuttua lisääntyviin eläinsuojelurikoksiin.
Ari Korvola
Ajankohtaista 16.4.2015 16:49

Ilmi tulleet eläinsuojelurikokset lisääntyvät jatkuvasti, mutta suojelu laahaa perässä. Seura nosti esiin kuohuttavia tapauksia, joissa eläimiä oli jätetty heitteille ulosteiden keskelle ilman ruokaa ja vettä. Ihmisten jaksaminen ja päihdeongelmat näkyvät suoraan eläinten kohtelussa.

Voit lukea täältä jutun Eläinrääkkäyset yhä räikeämpiä – huumekämpissä sairaita ja nälkiintyneitä lemmikkejä.

Eläinsuojelijat listaavat kautta linjan vakavia puutteita sekä viranomaisten että kansalaisten suhtautumisessa eläinsuojelurikoksiin. Tässä kuusi suurinta epäkohtaa.

1.Välinpitämättömyys

Kansalaiset ovat usein välinpitämättömiä tai vaikenevat helposti, tutkintapyyntöjä eläinsuojelurikoksissa tehdään riittämättömästi. Suojelua hoitavat eläinlääkärit eivät välttämättä saa aina tietoonsa vakaviakaan tapauksia.

2. Syyttäjän asenne

Tutkivalla poliisilla ei ole tarvittavaa koulutusta, ja asiaa eteenpäin vievän syyttäjän asenne eläinsuojelua kohtaan vaikuttaa tapausten käsittelyyn.

3. Syyttämättä jättämiset

”Syyttämättä jättämiset eivät ole aina mielestämme olleet perusteltuja”, Eläinsuojeluyhdistysten liiton SEY:n viestintäpäällikkö Maria Lindqvist sanoo.

4. Erot oikeuskäytännöissä

Oikeuden päätökset eivät ole yhteismitallisia eri paikkakunnilla. Tulkinta- ja resurssierot eivät kohtele kansalaisia yhdenvertaisesti.

5. Aina lievä rangaistus

Törkeissäkin tapauksissa rangaistukset ovat lieviä. Asteikko antaa varaa tuomita jopa neljän vuoden vankeusrangaistukseen, mutta kuten Seurankin esille ottamat tapaukset osoittivat, käytännössä tuomio on sakkoja ja muutaman vuoden eläintenpitokielto. Käytännössä se tarkoittaisi rangaistusten koventamista räikeissä tapauksissa.

”Koko rangaistusasteikko tulisi ottaa käyttöön”, SEY:n Lindqvist vaatii.

Säätelyä tarvitaan

Suositut vaateet byrokratian ja säätelyn purkamiseksi eivät eläinsuojelussa päde. SEY:n mukaan esimerkiksi viranomaisten raportit osoittavat, että neljäsosassa tarkastetuista kohteista havaittiin puutteita eläinten hyvinvoinnissa.

”Eläinten hyvinvointi ei voi perustua pelkkään vapaaehtoisuuteen”, SEY:n Lindqvist tähdentää.