Eläkeläisen työntekoa ei aina katsota hyvällä: ”Alaiset kiittelivät – he moittivat, jotka halusivat paikalleni”

Eläkkeelle pääsy ei tarkoita sitä, että arki muuttuisi kaikilta osin radikaalisti. Jopa joka neljäs Seuran kyselyyn vastanneista paiskii hommia eläkkeelläkin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Nuoremmat kollegat arvostavat eläkeikäisen kokemusta - elleivät kyttää hänen paikkaansa.

Eläkkeelle pääsy ei tarkoita sitä, että arki muuttuisi kaikilta osin radikaalisti. Jopa joka neljäs Seuran kyselyyn vastanneista paiskii hommia eläkkeelläkin.
(Päivitetty: )
Teksti:
Milla Ollikainen

Jos on terve ja pitää työstään, voi tuntua hyvältä ajatukselta jatkaa hommia vielä senkin jälkeen, kun viralliset eläkekahvit on juotu.

Siihen on syytä kuitenkin varautua, etteivät kaikki työkaverit suhtaudu joukossaan jatkaneeseen eläkeläiseen varauksettomasti. Seuran lukijoilleen tekemässä kyselyssä ilmeni täysin vastakkaisia kokemuksia.

”Kuulin usein kysymyksen, milloin sinä jäät eläkkeelle”

Ilmeisin syy nuivuuteen on se, että eläkeläisen oletetaan vievän työpaikan nuoremmiltaan.

”Kun en jäänyt heti, kun olisi ollut mahdollista, kuulin usein kysymyksen, milloin sinä jäät eläkkeelle. Oli monta paikkaani odottavaa”, yksi vastaaja kertoo.

”Alaiset kiittelivät ja he, jotka halusivat paikalleni, moittivat”, toinen toteaa.

Useimpien kokemukset olivat kuitenkin positiivisia – jopa erittäin hyviä. Joitakin työnantaja oli pyytänyt jatkamaan. Eräs kyselyyn vastannut huomautti, että hänen omalla alallaan on huutava pula ammattiosaajista.

Yhdestä vastauksesta käy ilmi, että kokemusta osaavat arvostaa myös työkaverit, ei vain työnantaja.

”Ei ole moitittu, päinvastoin nuoret seuraavat vanhan mestarin ratkaisuja, lähinnä oppimismielessä.”

”Ehdin vielä kiikkustuolivuosistakin nauttia”

Seuran tekemään kyselyyn vastasi 173 lukijaa, joista neljäsosa oli jatkanut töitä eläkkeellä. Suurin osa heistä aikoi jäädä tai oli jäänyt pois töistä viimeistään 68-vuotiaana, jonka jälkeen lisäeläkettä ei enää kerry ennen vuotta 1957 syntyneille.

Moni mainitsee erikseen rahan motiivina töiden jatkamiseen.

”Palkkakertymien mukaan on järkevää jatkaa vaikka yhdellä vuodella lisää. Pidän työstäni ja ehdin vielä kiikkustuolivuosistakin nauttia.”

Yksi vastaajista tekee 72-vuotiaana yhtä tai kahta työpäivää viikossa, jota hän pitää ikäiselleen sopivana määränä.

”Työnantaja toivoi minun jatkavan, lisäksi saan vaihtelua elämään sekä pientä rahallista lisää eläkkeeseen.”

”Terveenä sohvalla makaaminen ei houkutellut”

Lisäraha lienee vain harvalle tärkein syy töiden tekemiseen eläkkeellä. Moni Seuran kyselyyn vastanneista mainitsee sekä pitävänsä työstään että toisaalta pitävänsä itsensä paremmassa kunnossa töitä tekemällä.

”Minun työni on vaan niin mukavaa ja siinä saan samalla liikuntaa, kun opetan tanssia”, eräs vastaaja toteaa.

”Tein töitä niin, että viimeinen työvuoroni oli 14.5. Täytin 69 vuotta heinäkuussa. Olisin ehkä jatkanut vielä hetken mutta jouduin leikkaukseen”, kertoo puolestaan toinen töitään jatkanut. ”Pidin niiiiin paljon työstäni!”

Joillekin kyse ei ole ensisijaisesti siitä, etteikö mieluisasta työstä tai työyhteisöstä voisi luopua – muut vaihtoehdot vain ovat yksinkertaisesti huonompia.

”Täysin terveenä sohvalla makaaminen eläkkeellä ei houkutellut, vapaaehtoistyöt olivat ei-antoisia, siis takaisin työelämään.”

Pankkialalla työskennellyt kertoo jatkaneensa sijoittamista omaan laskuun – hyvällä menestyksellä. Voittojen lisäksi juoksee myös ajatus.

”Yritysten kehityksen ja pörssikurssien seuranta pitää mielen virkeänä ja käy harrastuksesta.”

”Mistä tuollaisia Raijoja oikein saa”

Eläkkeellä voi päätyä myös aivan uudelle uralle. Yksi Seuran kyselyyn vastanneista löysi internetistä hoiva-alan työpaikan henkilökohtaisena avustajana.

”Minut otettiin avosylin vastaan ja olisi annettu enemmänkin töitä, mutta haluan nyt vaan tehdä tämän 20 tuntia viikossa”, hän kertoo. ”Rouva, jota avustan, tykkää tosi paljon minusta ja minä hänestä. Moni muukin on kysellyt, että mistä tuollaisia Raijoja oikein saa.”

X