Nykyisen indeksin puolustajien mielestä se hillitsee eläkemenojen nousua.

Teksti: Vellamo Vehkakoski

Kansalaisaloite työeläkeindeksistä on herättänyt viime aikoina paljon porua. Aloitteessa halutaan palata aikaan, jolloin eläkettä tarkistettiin yksinomaan palkansaajien ansiotason muutoksen mukaan.  Vuonna 1996 taitettiin 65 vuotta täyttäneiden eläkkeiden indeksi niin, että palkat painoivat enää 20 prosenttia ja hinnat 80 prosenttia. Vuodesta 2005 taitettu indeksi on koskenut kaikkia eläkkeitä.

Indeksin puolustajien mielestä se hillitsee eläkemenojen ja -kasvujen nousua.

Katsotaanpa, miten eläkemaksuja sitten kertyy.

Yrityksissä työtä tekevien palkkasummasta keskimäärin 24 prosenttia palkkasummasta menee eläkemaksuihin. Siitä työntekijän osuus on 5,7–7,2 prosenttia. Loput maksaa työnantaja.

Paikataan sijoitustuotoilla

Mutta kerättävät eläkemaksut eivät enää kata maksussa olevia työeläkkeitä. Se tarkoittaa, että eläkejärjestelmä joutuu paikkaamaan vajetta yhä enemmän sijoitustuotoilla.

Historiallinen käänne yksityisaloilla tapahtui vuonna 2013, ja seuraavana vuonna epäsuhta eläketulojen ja -menojen välillä vain kasvoi. Työnantajilta ja työntekijöiltä kerättiin vuonna 2014 eläkemaksuja 14,8 miljardia euroa, mutta eläkkeiden maksuun meni 15,4 miljardia euroa.

Eikä julkisellakaan puolella ole hurraamista. Valtio on ollut voimakkaasti miinuksella jo pitkään. Viime vuonna valtion eläkkeitä maksettiin runsaan neljän miljardin euron edestä, mutta eläketuloja oli vain 1,7 miljardia. Kuilu kasvoi edellisvuodesta 400 miljoonalla eurolla.

Kuntasektori on eläketuloissa vielä lievästi plussalla, mutta Kevan mukaan käänne huonompaan tapahtuu ensi tai viimeistään seuraavana vuonna.

Ikääntyneitä yhä enemmän

Paljonko kertyy eläkemaksuja riippuu siitä, miten paljon on ihmisiä on eläkkeellä tai työssä. Myös työllisyystilanne, eläkesijoitusten tuotot sekä yleinen taloustilanne vaikuttavat eläkkeiden rahoitukseen.

Työikäisen eli 15–64-vuotiaiden määrä oli Tilastokeskuksen mukaan suurimmillaan vuonna 2009, jolloin heitä oli 3,55 miljoonaa henkilöä. Vuosina 2010–2014 määrä vähentyi 69 000 henkilöllä. Yli 64-vuotiaita taas on ollut vuodesta 2008 enemmän kuin alle 15-vuotiaita. Viime vuonna alle 15-vuotiaita oli 896 023, mutta yli 65-vuotiaita 1,1 miljoonaa.

Ero on kasvanut vuosi vuodelta, koska ikääntyneitä on vuosittain yhä enemmän ja he elävät pidempään kuin aiemmat sukupolvet. Siksikin eläkkeistä, niiden rahastoinnista, elinaikakertoimesta ja taitetusta indeksistä on viime aikoina ollut kova poru.

X